РЕЗОЛЮЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ПП “ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ”

На свое заседание, проведено на 06.07.2024 г., Изпълнителният съвет на ПП „Демократи за силна България“:

1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа за коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” и в частност за подкрепата за кандидатите на “Демократи за силна България”. Оценява резултатите от изборите като незадоволителни, но и логично следствие на допуснатите грешки в създадената управленска конструкция.

Оценяваме политическото решение “Продължаваме промяната – Демократична България” сами да носим отговорност за кабинета „Денков“ като неправилно. То бе решение за изход от кризата, но липсата на ясно коалиционно споразумение позволи ГЕРБ да действат като управляваща опозиция.

2. Споделяме разбирането, че “Демократична България” е най-успешната и най-дълго продължила формула на обединение в демократичния спектър, която трябва да бъде съхранена, надграждана и развивана. Задълбочаването на комуникацията чрез общи заседания на ръководните органи, координацията и разглеждането на всички предизвикателства пред всяка една от двете партии в “Демократична България” като общи, е разумна и правилна стъпка в тази посока.

3. Определя коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” като естествено обединение на хора, споделящи общи ценности, единствена алтернатива на корупционното статуквото и основен гарант за отстояване европейския път и членството на страната в НАТО. Изразява своята увереност, че коалицията има нужда от допълнителна консолидация и създаване на модел за по-ефективно и равнопоставено взаимодействие.

4. Констатира с тревога, че решението на ГЕРБ за провал на ротацията, вкарването на страната ни в поредните извънредни избори и последвалият пореден неуспешен опит за съставяне на правителство от тяхна страна, задълбочават политическата криза и увеличават заплахите пред демократичната система на управление.

5. Предлагаме на партньорите си от “Продължаваме промяната – Демократична България” да обсъдим и приемем механизъм за излизане от настоящата политическа криза. Считаме, че такава възможност е да поискаме третия мандат, който да бъде разглеждан като “национален”. Създаденото с него управление под формата на „технически кабинет“, трябва да гарантира европейския демократичен, правов и антикорупционен ред, и съхраняването на парламентарната република.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...