РБ: Южен поток е мащабно финансово престъпление

Документите може да свалите тук
Ние от РБ разбрахме, че БЕХ е взел 620 млн. евро заем от Газпром, за да работи по проекта “Южен поток”, след това видяхме тръбите, които пристигнаха на пристанището във Варна и са складирани там. И въпреки забраната на ресорния министър на икономиката и енергетика БЕХ наля едни 190 млн. лева в капитала на проектната компания “Южен поток България”. За земите, които проектната компания купува, за да строи в землището на Варна, така нар. помпена станция и инфраструктура е направено заявление те да бъдат закупени от тази компания на 16-ти юли тази година. На предния ден /15-ти юли/ е приключила процедурата по промяна на статута на всичките тези земи, които са горска територия, горски фонд, т.е. предходния ден е приключила процедурата те да бъдат превърнати в урбанизирана територия, върху която може да се строи, заяви Петър Славов на извънредна пресконференция на Блока.
Той отхвърли възможността за съвпадение, че промяната на статута не е просто в урбанизирана територия, а е в територия за целите на строителството на газопровода.
Петър Москов допълни, че сме свидетели на огромно финансово престъпление: “Цялата държавна машина е впрегната в това да обслужва корпоративен интерес в условията на спрян от официалните български и европейски власти проект. Този случай и този с КТБ са веществените доказателства, затова че България се управлява от мафия с нашите пари в корпоративен интерес. Само реформираната държава може да спре тези кражби. Днес ще изпратим този документ до прокуратурата, която да се самосезира, защото за нас това е мащабно финансово престъпление. Крайно време прокуратура да престане да бъде гише за поръчки или зала за пресконференции с лобистки интереси. Нарушен е държавният инетрес и е нарушена думата на министър-председаятеля пред парламента, че проектът ще бъде спрян”.
Благодарение на РБ този проект беше спрян, припомни Мартин Димитров. В следващия парламент ще създадем комисия, която да разследва докрай кой е замесен и ще извадим истината наяве. Къде са парите, в кои фирми? Кой е нарушил забраните на министър-председателя за спиране на Южен поток?
“Положението напомня дните на Тройната коалиция и тогавашния скандал със земи от горския фонд и стартиралата наказателна процедура срещу България. Притеснява ни фактът, че положението се повтаря с нерегламентираната държавна помощ. Държавата за своя сметка е сменила статута на тези земи в урбанизирана територия и това струва доста скъпо. Очевидно, че ЕК ще се заинтересова и може да последва нова наказателна процедура. Затова трябва бързо да се разкрие и изясни какво точно се е случило и после да се търси отговорност на замесените лица и да бъде спряна цялта тази схема”, каза в заключение Петър Славов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Казусът с Руската църква е много...
Той отново призова председателят на ДАНС да подаде оставка „Казусът с Руската църква е...
Румен Димитров, кандидат за районен кмет на Надежда:...
Приоритет ми е църквата в квартала да бъде довършена, заяви кандидатът на Демократична България...
Стоян Михалев: ГЕРБ все по-често случайно гласуват с...
Въоръжението, което пращаме на Украйна, няма да отслаби защитата на българската територия, категоричен е...
Иван Костов: Русия извършва хибридна агресия срещу България,...
България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна...
Димитър Божилов: Ще се боря за повече средства...
Когато става въпрос за харчене на публични средства, по всеки важен въпрос думата трябва да...