РБ: Управляващите минират бъдещо реформаторско управление

Реформаторският блок отново настоява за незабавната оставка на правителството Орешарски, заяви на извънредна пресконференция Божидар Лукарски. Той припомни, че веднага след изборите Блокът предупреди, че всеки ден управление на този кабинет увеличава обедняването на българите и задълбочава политическата криза. 38 дни по-късно Божидар Лукарски отчете, че тези предупреждения вече са факт.
Синият лидер отправи ново предупреждение, че управляващите поставят капани пред бъдещи реформи и бъдещо реформаторско правителство. Той настоя депутатите на ГЕРБ да не стават съучастници с присъствието си в парламента в узаконяването на далаверите на БСП и ДПС във всички ресори на икономиката и държавното управление.
Лукарски подчерта, че реформаторите няма да допуснат никакви компромиси с управленската си програма и ще участват единствено в реформаторско управление.
Лошата новина за българите днес е, че няма оставка на правителството, 38 дни след като народът се произнесе на изборите, допълни още Атанас Атанасов. Когато една войска загуби битка и започва да отстъпва, на работа идват сапьорите, които започват да минират териториите, по които ще отстъпва тази войска, даде за пример той.
Загубилите изборите БСП и ДПС не подавайки оставка на правителството Орешарски минират следващото реформаторско управление на България, категорично подчерта Атанас Атанасов. Мините се поставят и за служебното правителство. Атанасов посочи, че
от днес започва назначаването на всички областни директори на вътрешните работи и на всички директори в централните дирекции на МВР, като според закона на правителството за МВР, който преодоля ветото на президента, се елиминира конкурсното начало. Тези хора са послушни на управляващите. И назначаването на тези хора на практика създава тази минна мрежа в МВР, която няма даде възможност на служебния министър да попречи на купуването на гласове. В министерството на отбраната на шуробаджанашки принцип се назначават хора, които нямат представа от управлението на ведомството, но са от списъчния състав на кадрите на Позитано, добави още той.
Ние искаме да алармираме българското общество, че неподаването на оставка на Орешарски на практика минира реформите в България в последствие, заключи Атанасов.
В България в последните дни за определени хора се пишат и цели законопроекти, подчерта Петър Славов. Той уточни, че в законопроект за нов закон за комисията за защита на конкуренцията и потребителите, управляващите предвиждат да приемат изцяло нов закон най-вече, за да сменят изцяло състава на тази комисия, да назначат с петгодишен мандат хора близки до това управление. За председателя е предвиден мандат от шест години, който надхвърля законово определения срок. Кой е този човек, който не се нуждае от публичен конкурс, запита още Славов. Като председател той ще има единственото право да предложи всички останали членове на тази комисия на парламента. Вносител на този закон е депутата от ДПС – Йордан Цонев, добави още Славов.
Също така проблемен според него е и законопроектът за изменение на закона за конфликт на интереси, регулиращ дейността на комисията, с цел добиване на контрол и да се назначат удобни хора. Законопроект има и за изменение и допълнение на закона за развитие на академичния състав, предвижда се и там изцяло нова комисия да бъде назначена от кабинета Орешарски, без изслушване и публични процедури.
Славов подчерта че, РБ ще следи за какви законопроекти се събира кворум в Народното събрание и ще апелира за всеки такъв случай към президента да упражни правото си на вето.
Проф. Минеков, говорител на ДБГ, заяви, че чрез подготвен законопроект за сливане на Националната художествена галерия (НХГ) и Националната галерия за чуждестранно изкуство, спрян през 2013 години и внесен отново сега, се прави мафиотски престъпен акт и капан за следващия кабинет. Проф. Минеков обясни, че след влизането в сила на такъв закон, вече само или прокурор, или престъпник могат да управляват културното наследство. Зад привидната цел за намаляване броя на второстепенните разпоредители с бюджетни средства, се предприема унищожение за на културно наследство, което е жест към частните колекционери, допълни той и подчерта, че в момента Националната художествена галерия бавно и тихо се подготвя за музей за частните колекции, въпреки че за тези колекции не се знае нито как са направени, нито как са стигнали предметите до тях, доколко са наследствени, имат ли документи.
Д-р Красимир Гълъбов от Изпълнителния съвет на ДБГ добави, че подобен процес тече и в сектора на здравеопазването, където чрез промени в Закон за здравето, с които се въвежда нова регулация за защита от нейонизиращи лъчения, се засягат 90 % от лекарските практики, 100 % от кабинетите по физиотерапия, лазерни лъчения и зъболекарските практики и целият малък и среден бизнес, зает с хотелиерство, балнеолечение, комплекси със СПА-процедури, дентални кабинети, хотелски вериги със съответните процедури. С този неясен механизъм и скрит регулаторен режим, който в Европа е режим само “на подпис”, се обслужват кръговете и фирми около червените и приятелите им от ДПС, коментира още д-р Гълъбов. Той обърна внимание и на нов проблем със специализациите на лекарите, които или трябва да запишат специализации, като си ги осигурят и платят сами и си намерят заместници в лекарските си практики, или ще им се отнемат правата като лекари. Това, по думите му, ще предизвика вълна от поне 1400 лекари, които в следващите до 2 години ще напуснат страната, заради гилотината със специализациите им. Д-р Гълъбов припомни, че около 1500 лекари са останали без специалност в последните години поради тежките условия и сега проблемът ще се задълбочи силно. Нова регулация по отношение на кръводаряването пък, според д-р Гълъбов, ще създаде хаос при бракуването на кръвни продукти на фона на драматичната ситуация при снабдяването с кръв, оставено в голямата си част на черния пазар.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...