РБ: Със закон за държавния служител спираме партийните назначения

Димитър Танев, РБ: Над 5000 души за последните 3 години са назначение без конкурси в държавната администрация, до 3 месеца назначенията минават на конкурс и се въвежда годишна атестация

Общо 5057 души за последните три години са назначени без конкурси в държавната администрация. От тях 1739 души са назначени със заобикаляне на закона само за 2014 година. Даваме 3-месечен срок всички служители да минат на конкурс, ако са заели позицията без конкурс и в момента така изпълняват задълженията си. В тримесечен срок при свободно работно място работодателят е длъжен да обяви конкурс. Слагаме край на това с измененията на Закона за държавния служител, който днес внасяме.

Това каза на брифинг на Реформаторския блок днес в парламента Димитър Танев, заместник-председател на “Движение България на гражданите” и член на бюджетната и социалните комисии в парламента от РБ. Той е инициатор на внасяния днес Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния служител, според който двете вратички, през които се правят назначения без конкурси – назначение на непълно работно време и по заместване, се затварят.
По думите на Танев около половината българска администрация е назначена без конкурс към този момент, а с настоящите изменения се цели всеки служител в администрацията да полага конкурс.

Внасяме Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния служител, с който съобразно обещанията в предизборната си програма рязко разширяваме кръга на позициите в държавната администрация, които се назначават чрез конкурс, заяви Радан Кънев. Искаме да подчертаем, че става дума за проблем с десет годишна давност. В мотивите на законопроекта са отразени шокиращи числа относно броя на хора назначени именно чрез използване на вратичките за избягване на конкурсите, добави Кънев и каза, че от РБ по този начин дават много категоричен отговор на изключително нахалните обвинения, точно от БСП и ДПС, които са шампионите на партийните назначения. Ограничаваме както собствените си министри, така и министри от други политически сили в тяхното изкушение да се поддадат на политически натиск от собствените си структури и да извършват необосновани партийни назначения в държавната администрация, и добави “по повод изключително нахалното обвинение за преяждаме, с този закон слагаме на диета всички политически партии в България”.

Нито назначенията по заместване, нито тези на непълно работно време ще могат вече да бъдат преназначавани, каквато е досегашната практика, подчерта Димитър Танев за предложението на Реформаторите. За ръководителите на администрациите остава варианта или да обявят конкурси, или да закрият щатовете, поясни Димитър Танев по отношение на описаните случаи и каза, че законопроектът въвежда изрично задължение за органите по назначаването в 30-дневен срок от създаването на нова или освобождаването на длъжност в администрацията да обявят конкурс за нейното заемане.

Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на РБ и заместник-председател на “Движение България на гражданите”, подчерта, че заварените случаи отиват на конкурс и каза, че всички имат позитив от това да има обективни конкурси. Като става дума за 5 хиляди назначения да ни се размахват 5 назначения от последните 2-3 месеца е абсурдно, каза той по повод обвиненията от брифинга на БСП днес и добави, че РБ няма нито едно назначение в половината от областните центрове на България. Тези, които сега ни обвиняват, че “преяждаме с власт”, сега контролират над 80 % от държавната администрация на всички нива, подчерта Зеленогорски и допълни, че се въвежда стриктно и детайлно атестиране на служителите, за да имат те нормален растеж в кариерата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...