РБ очаква от ВСС да проведе прозрачен и честен избор за председател на ВКС

На 29 януари предстои един изключително важен избор не само за съдебната власт, но и за цяла България и всички нейни граждани, очакващи реформи за справедлив и независим съд. Избор, който се наблюдава с повишено внимание и от партньорите ни от Европейската комисия.

Действително, предложението за председател на Върховния касационен съд е правомощие на съдебната власт и на Висшия съдебен съвет и каквото и да било външно вмешателство е недопустимо. Но също така е вярно, че всеки български гражданин има право да изисква този избор да се осъществи при спазване на чл. 131 от Конституцията и на разписаната там тайна на вота. И е задължение именно на Висшия съдебен съвет да проведе такъв избор, с който да не допусне и най-малката сянка на съмнение за манипулация!

Реформаторският блок е силно обезпокоен от намерението на ВСС, въпреки многобройните критики към електронната система на гласуване и липсата на гаранции за тайната на вота, изборът да се осъществи именно с тази електронна система. Система, за която експерти публично доказаха, че разкрива начина на гласуване и дори позволява неколкократно гласуване за различни кандидати?!!

Сега същите хора, които ни убеждаваха, колко сигурна и “непробиваема” била компрометираната вече система за разпределение на делата, ни убеждават, че тайната на вота щяла да бъде гарантирана. Само че, междувременно, цяла България, че и чужестранните посланици разбраха, че разпределението на делата в някои съдилища е било всичко друго, но не и случайно и че има много гнило в едната, и в другата работа. А на фона на съмненията за тежък политически натиск върху системата ,трябва да гарантираме честни избори.

Затова ние от ПГ на РБ очакваме, Висшият съдебен съвет да вземе предвид и нашите опасения, и многократно изказваните забележки към него от Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка и да проведе избор на председател на ВКС по класическия, доказал се във времето избор – с урни и бюлетини и без зрънце съмнение в честността на вота!

Призоваваме министъра на правосъдието да приложи правомощията си и да предложи процедура, която включва познатият доказал се класически начин с урни и хартиени бюлетини. В противен случай зад новият председател, който ще бъде (ако бъде) избран, ще стоят тежки съмнения относно процедурата по избирането му и ще бъде с критично ниско обществено доверие, което ще бъде в ущърб за системата и очакванията на всеки български гражданин.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...