РБ: Можем да свалим сметките на хората наполовина

Граждански съвет на Реформаторския блок
В предишното Народно събрание предупреждавахме, че или държавата ще се справи с монополите или монополите ще завладеят държавата. Правителството на ГЕРБ не предприе нито една от важните мерки, които предлагахме и предпочете да работи с монополите за сметка на гражданите. Резултатът е ясен, предсрочно падане от власт.
Сегашното правителство предприе няколко демонстративни акции, като минимално намаляване цената на тока, за сметка на дефицит на НЕК, който всички ще плащаме и одит на трите ЕРП-та, който се очертава като напълно формален. Замениха хора на ГЕРБ с хора на БСП и ДПС и тук свърши “реформата”. Проблемите не просто остават, те се задълбочават. Със застудяване на времето ще дойдат поредните непрозрачни сметки и съответно общественото недоволство.
И при ГЕРБ и при Тройната коалиция няма истински контрол, няма състезателен и прозрачен избор на КЗК и ДКЕВР. Няма прозрачност и отчетност. Няма план за системни реформи, които да изправят енергетиката на крака, действията са епизодични и на парче, според ситуацията. Това ще доведе до драстично увеличение в сметките на потребителите.
Дефицитите на НЕК са системно скривани, те нарастват постоянно и ще бъдат платени от всички нас в един бъдещ момент.
Реформаторският блок вече предложи пред обществото най-важните мерки в областта на икономиката. По отношение на монополите не просто има забавяне, а пълен отказ от изпълнение. Ето какво е най-спешно да се направи:
1. Съставът на всички регулаторни органи да бъде избиран пряко от Народното събрание. Кандидатите се избират по компетентност след като бъдат изслушани публично и отговорят на въпроси от страна на ресорните комисии. Регулаторните органи представят на Народното събрание годишни отчети за работата си.
2. Сметната палата да одитира ДКЕВР ежегодено с участието на експерти от Европейската комисия, и чрез преглед на използваните методики за ценообразуване и начина на прилагането им. ДКЕВР да публикува компютърните модели, които използва.
3. Ново законодателство и практика за Комисията за защита на конкуренцията
3.1 Целта е държавата – чрез Комисията за защита на конкуренцията – да пресне, да действа като подобие на съд, който може само да установява и наказва вече извършените злоупотреби с господстващо положение (или т.нар. монопол) – а да влезе в нова, активна роля за предотвратяване и противодействие на такива злоупотреби преди обществото да е понесло огромни щети.
3.2 Комисията за защита на конкуренцията да получи ясни законови определения за това кога е налице господстващо положение (монопол) и кога има подготовка и извършване на престъпления срещу конкуренцията.
3.3 Комисията за защита на конкуренцията не по свое усмотрение, а по задължение да прави периодични анализи на рисковете от злоупотреби с господстващо положение.
3.4 Комисията за защита на конкуренцията задължително да реагира на всяко значително повишение на цените на дадена стокова група, като установи дали то не се дължи на картелни споразумения и други престъпления срещу конкуренцията.
4. Да бъдат приложени в пакет мерки за енергийна ефективност при преноса, разпределението и потреблението на енергия. Това включва и подмяната на вертикалните щрангове с хоризонтални, включително чрез европейски средства.
5. Да бъде създадена функционираща енергийна борса, така че бизнесите и домакинствата да имат свободен избор на доставчик на енергия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...