РБ: Можем да свалим сметките на хората наполовина

Граждански съвет на Реформаторския блок
В предишното Народно събрание предупреждавахме, че или държавата ще се справи с монополите или монополите ще завладеят държавата. Правителството на ГЕРБ не предприе нито една от важните мерки, които предлагахме и предпочете да работи с монополите за сметка на гражданите. Резултатът е ясен, предсрочно падане от власт.
Сегашното правителство предприе няколко демонстративни акции, като минимално намаляване цената на тока, за сметка на дефицит на НЕК, който всички ще плащаме и одит на трите ЕРП-та, който се очертава като напълно формален. Замениха хора на ГЕРБ с хора на БСП и ДПС и тук свърши “реформата”. Проблемите не просто остават, те се задълбочават. Със застудяване на времето ще дойдат поредните непрозрачни сметки и съответно общественото недоволство.
И при ГЕРБ и при Тройната коалиция няма истински контрол, няма състезателен и прозрачен избор на КЗК и ДКЕВР. Няма прозрачност и отчетност. Няма план за системни реформи, които да изправят енергетиката на крака, действията са епизодични и на парче, според ситуацията. Това ще доведе до драстично увеличение в сметките на потребителите.
Дефицитите на НЕК са системно скривани, те нарастват постоянно и ще бъдат платени от всички нас в един бъдещ момент.
Реформаторският блок вече предложи пред обществото най-важните мерки в областта на икономиката. По отношение на монополите не просто има забавяне, а пълен отказ от изпълнение. Ето какво е най-спешно да се направи:
1. Съставът на всички регулаторни органи да бъде избиран пряко от Народното събрание. Кандидатите се избират по компетентност след като бъдат изслушани публично и отговорят на въпроси от страна на ресорните комисии. Регулаторните органи представят на Народното събрание годишни отчети за работата си.
2. Сметната палата да одитира ДКЕВР ежегодено с участието на експерти от Европейската комисия, и чрез преглед на използваните методики за ценообразуване и начина на прилагането им. ДКЕВР да публикува компютърните модели, които използва.
3. Ново законодателство и практика за Комисията за защита на конкуренцията
3.1 Целта е държавата – чрез Комисията за защита на конкуренцията – да пресне, да действа като подобие на съд, който може само да установява и наказва вече извършените злоупотреби с господстващо положение (или т.нар. монопол) – а да влезе в нова, активна роля за предотвратяване и противодействие на такива злоупотреби преди обществото да е понесло огромни щети.
3.2 Комисията за защита на конкуренцията да получи ясни законови определения за това кога е налице господстващо положение (монопол) и кога има подготовка и извършване на престъпления срещу конкуренцията.
3.3 Комисията за защита на конкуренцията не по свое усмотрение, а по задължение да прави периодични анализи на рисковете от злоупотреби с господстващо положение.
3.4 Комисията за защита на конкуренцията задължително да реагира на всяко значително повишение на цените на дадена стокова група, като установи дали то не се дължи на картелни споразумения и други престъпления срещу конкуренцията.
4. Да бъдат приложени в пакет мерки за енергийна ефективност при преноса, разпределението и потреблението на енергия. Това включва и подмяната на вертикалните щрангове с хоризонтални, включително чрез европейски средства.
5. Да бъде създадена функционираща енергийна борса, така че бизнесите и домакинствата да имат свободен избор на доставчик на енергия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...