Радан Кънев: Ще търсим фигура, която да обедини всички противници на статуквото във Варна

Радан Кънев е юрист, публицист и политик – заместник председател на ПП “Демократи за силна България” и кандидат за народен представител от 03 МИР-Варна. Роден в София през 1975г., потомък на видния Варненски род Къневи. Правнук е на адв. Никола Кънев – лидер на Демократическата партия във Варна, председател на Общинския съвет, народен представител и подпредседател на Народното събрание (1908-1911г.) и внук на инж. Боян Кънев – проектант и строител на Аспаруховия мост, Пристанище Варна-Запад и корабостроителните заводи във Варна и Русе, заместник-директор на “Дирекция водни съобщения” към Министерския съвет (1937-1944г.).

Радан Кънев е дългогодишен доброволец и ръководител на младежката организация на БЧК, председател на младежкия Червен кръст (1996-1998г.). Един от най-известните политически блогъри в България, дългогодишен публицист и един от основателите на гражданската интернет-журналистика в България.
В политиката се включва активно през 2004г., като преминава всички нива на политическа дейност – доброволец на предизборните кампании, лидер на общинска организация, член на Националния изборен щаб, на Националното ръководство и заместник председател на единствената партия, в която е членувал.
Адвокат по професия, женен, с едно дете.

– Варна беше болката на Иван Костов! Тази болка ще отшуми ли някога?
– Аз не мога да коментирам този въпрос от лична позиция и не мисля, че дори във времената, когато това беше казано, е ставало дума за лична болка. Мисля, че Варна е градът, откъдето тръгна кризата в българската десница. И тази криза не е отшумяла. Но ще отшуми. В това съм убеден. За това обаче са необходими бъдещи крачки. Първата крачка е да се преодолее положението след изборите през 2009 г., когато десницата остана без депутат от Варна. Това е само начало. Задължително трябва да имаме варненски депутат, а след това трябва да вървим към преодоляване на последиците от тази криза на десницата, защото резултатът от нея е разбиването на нормалния политически модел и превръщането на местната политика в едно гнездо на гешефти, а не на истински политически сблъсък. Така че, за да отшуми болката на десницата във Варна е нужно първо да се възстанови политическото представителство и после да се възстанови политическият модел на работа в общински съвет.

– Събитията във Варна подлежат ли на анализ и прогноза? Градът е столица на протеста. Защо, според Вас, се стигна до такава ескалация на напрежението? И какви ще са последиците?
– Много е сериозна разликата между протестите във Варна и протестите, които видях в София и в други градове. Първо – масовостта! Наистина, тези големи шествия няколко поредни недели бяха уникални даже за българските мащаби. А за Варна, вероятно това бяха най-големите протести, които някога са се случвали. Много беше важно, че на протеста във Варна наистина имаше всякакви хора. На тях не можеше да бъдат ограничени участниците според политически убеждения, образование, религия или даже имотно състояние. Изключително много представители на бизнеса имаше на тези протести. И под бизнес не разбираме тези, които пишат бизнес с главно Б, а всъщност са част от мафията. Имам предвид съвсем друг вид бизнес – дребните и средни предприемачи. Именно те бяха една от най-важните части на варненския протест. Тъй като на два пъти бях на тези протести, видях много познати и приятели юристи, търговци и въобще хора наистина от всякакви социални групи. Така че наистина ситуацията беше много нетипична. Причините са ясни! За разлика от други градове, тук цените на електроенергията се оказаха само катализатор, но всъщност на улицата се изля гневът срещу безобразното управление на Варна в продължение много дълго време. Срещу напълно скъсаната връзка между обществения интерес и упражняването на властта и, в крайна сметка, срещу монопола. Но не се фиксира в тесните рамки на един единствен монопол, на едно електроразпределително дружество, а беше срещу напълно монополизираната среда, която задушва града и отнема доходите на хората.

– Къде сгреши местната власт във Варна? И къде опозицията?
– Аз не знам дали местната власт е сгрешила от гледна точка на нейните цели и интереси. Това, което виждаме от много време насам е сглобяване на мнозинства, които не са политически, а се правят с бизнес-цели. Част от тези бизнес-цели са съхраняването и развитието на монопола на компаниите от кръга ТИМ в най-широкия смисъл. Защото да се говори за една групировка е малко несериозно. Става дума за огромна бизнес-империя. Но много повече от това, мнозинствата в общинския съвет се сглобяваха с оглед на интересите на самите общински съветници и на тези, които са им платили местата там. И решенията, които се вземаха, бяха за удовлетворяване на тези лични цели, така че те тези хора не са сгрешили. Те са отишли там, за да правят пари и изглежда си постигат целите. А сгрешено е, може би, поведението именно опозицията, която не успява да намери път към гражданите и да получи политически вот и политическо доверие и да разкара тази среда от общинския съвет. Това може да стане само на избори, ако хората дадат доверие на политическите партии от опозицията. Трябва да отбележим, че в един период от съществуването си, ГЕРБ във Варна получи такова доверие от хората, да измете гешефтите и далаверите от общинския съвет. А те, вместо това, се набутаха вътре във вече изградения модел с ярост и алчност. Във всичко! И в подържането на ТИМ като групировка, и в разпределянето на баницата на порции, както се беше изразил Ахмед Доган. Парадоксално, този израз за разпределението на порции доведоха ГЕРБ на власт и те се оказаха много добри в тази работа.

– Г-н Кънев, история ли е Синята коалиция? ДСБ ще сформира ли нова коалиция, с нови партньори?
– За мен този отговор е лесен, защото в рамките на ДСБ съм, може би, единствения човек, който последователно е бил противник на Синята коалиция и срещу нейния формат още когато беше предложена през 2008 г. за първи път. Да, Синята коалиция е история. И може би за добро, защото тя никога не се превърна в сериозен единен политически субект, който може да реши тези проблеми, за които преди малко говорихме. Ето, Синята коалиция във Варна се оказа напълно негодна да получи доверието на гражданите, да се пребори с модела на управление на наложил се в града. Аз вярвам, че Демократи за силна България и техните партньори са годни да го направят. Според мен, трябва да се търси не следваща коалиция, а обединение на граждани и политици в нова единна формация. Времето на коалициите, основани на пазарлъци, просто е отминало. Те не получават доверието на хората, така че пътя е развитие на единна дясна формация до деня, в който тя ще може да получи гласовете на всички реформаторски натоварени граждани.

– И все пак, ясни ли са партньорите, с които преговаряте за Парламентарните избори?
– Няма много време за преговори, така че партньорите са ясни. Имаме отдавна подписан документ за единна платформа с формацията “Единство” на г-жа Надежда Нейнски. Трябва да се има предвид, че в “Единство” на практика членува целия младежки съюз на СДС. Това са все млади хора от следващото поколение на СДС. Ние с тях ще се явим на избори, не като коалиция, а като единна формация, която след изборите ще прерасне в политическа партия. Освен това, преговаряме и смятам, че буквално до ден-два ще постигнем споразумение с Български демократически форум (БДФ), който също има интерес към по-тясна интеграция на десницата. Те, като наследници на патриотични организации, които са се борили с партизанщината преди 80 години, отлично разбират, че съществуването на 100 партии вдясно, които търгуват наследени абревиатури, е грозно и обидно именно към хората, които са ги създали някога. Така че, заедно ще вървим към обединение на всички избиратели, които са убедени, че комунизма трябва да остане в миналото и че социалистическата партия е зло за България, както и всички хора, които вярват, че пазара, инициативата и трудолюбието са в основата на богатството.

– Плаши ли ви 4-процентната граница?
– Не! Тук мога да отговоря и иронично, мога да отговоря и сериозно. Няма как да ни плаши 4-процентната граница, защото ако не можеш да я постигнеш значи просто не заслужаваш да бъдеш в политиката. И това би било една добра самооценка за бъдещото професионално развитие на всеки който се страхува от 4-те процента. А сега сериозно! Нямаме никакво основание да се страхуваме. И социологическите данни, с които разполагаме, и срещите, които провеждаме ни показват, че няма никакъв проблем с бариерата за десницата в момента в България.

– Според вас, напълно ли е скъсана пъпната връв, свързваща, поне доскоро, ДСБ със СДС?
– СДС не представляват интерес за нас. Те са си поставили за политическа цел да атакуват нашия политически субект. Ние, разбира се, няма да отговаряме на такива атаки.

– Очаква се никоя партия да не успее да постигне самостоятелно мнозинство в бъдещия Парламент. Имате ли готовност за след-изборна коалиция и с кого? А с коя политическа партия при никакви обстоятелства няма да се коалирате?
– По отношение на евентуална коалиция след изборите, действително трябва да се видят резултатите от изборите. Защото в момента обществената среда е толкова странна и толкова хаотична. Трябва да изчакаме резултатите от изборите. Отсега не можем да кажем какво ще бъде съотношението на силите в Парламента. Все пак, аз мога да си позволя прогноза, че нито ГЕРБ, нито БСП ще могат с техния мандат да съставят правителство, независимо коя от двете политически сили ще е първа. Ще направя и още една прогноза, че в България ще има правителство и няма да има нови избори през 2013 г. Все пак, трябва да се има предвид, колко важна е задачата на Президента, на когото ще се наложи евентуално да връчи мандат на трета политическа сила в следващото Народно събрание. Коалиция между ДСБ, Единство и БДФ напълно изключва бъдещо партньорство с БСП.

– Каква е Вашата позиция за провеждането на извънредните местни избори във Варна? Засега се очертават такива само за кмет. Хората обаче искат оставки и на общинските съветници? Вашите съветници готови ли са да подадат оставки?
– Оставка на общинския съвет, според мен, изглежда юридически невъзможна. Аз и професионално съм се занимавал с въпроса. Твърде много неизвестни има. Няма практика на административните съдилища по подобни казуси. Така че по-скоро бих казал – невъзможно е. При това положение, няма логика и причина да излязат нашите съветници, за да влязат хора, които са след тях в листата и са получили по-малко доверие.
Държа да отбележа обаче, че ако общинският съвет реши да гласува решение за саморазпускане, ние ще подкрепим това решение.

– Ще настоявате ли местните избори да са заедно с парламентарните?
– Ние настояваме кметските избори да са заедно с парламентарните. За съжаление, аз вече не виждам тази възможност. Според мен, ГЕРБ положиха много усилия да го направят невъзможно и постигнаха успех. В момента полагат следващи усилия да набутат датата на кметските избори в активния летен сезон, за да има минимална избирателна активност и да може зависимите избиратели да определят следващия кмет. Което, за съжаление, се случва много пъти във Варна. Надявам се, че варненци ще разберат, че в този случай протестът не е достатъчен. Това лято протестът срещу модела Варна, може да се осъществи единствено в изборните урни, като не се допусне измама и не проспим изборите.

– Очаква се Вие да водите депутатската листа на ДСБ. Готови ли сте с подреждането на вашата листа? ДСБ има ли вече кандидат за кмет на Варна?
– Листата ни към момента е само от представители на ДСБ. В нея ще трябва да влязат и партньори от Единство и БДФ и представители на областта. Защото в момента имаме една чисто градска листа, което не е достатъчно за парламентарни избори. Водим разговори и в трите посоки. Листата ни ще бъде готова преди крайния срок. Сигурни сме, че няма да има паника в последния момент.
По отношение на кандидата за кмет, ние бяхме готови с кандидат, който да отговаря на условията, ако местните избори бяха на една дата с парламентарните. Защото политическата логика повелява, че това трябва да е политическо лице, член на коалицията, която ще участва и на парламентарните избори.
Избори в летния сезон и опасността те да предизвикат ниска избирателна активност пременят картината. Трябва да се има и предвид, че партийните ядра ще бъдат уморени, а част от тях най-вероятно и недоволни от изборния резултат в парламента. Това налага да се търси фигура, която да обедини всички противници на статуквото във Варна. Защото такава фигура може спокойно да стигне до балотаж и да спечели изключително убедителна победа.

Разговoра води: Антон Луков

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...