Радан Кънев с отговор до ЕНП

Кореспонденция между Борис Станимиров и международния секретар на ЕНП и началник кабинета на Жозеф Дол

По повод прессъобщениетона ЕНП от 9-ти юни, имащо отношение към изказване на Радан Кънев, и по-специално следното изречение:

“Последните изявления направени от лидера на ДСБ Радан Кънев, в които той твърди че ЕНП е настоявала за включванена ДПС са невернии подвеждащи“.

http://www.epp.eu/epp-president-rejects-false-claims-bulgarian-government-formation-and-calls-political-accuracy-enbg

Радан Кънев никога не е заявявал, че ЕНП е настоявала за включването на ДПС в правителството!

Споменаването наЕНП беше направенов телевизионно интервю за БНТ1, в което Къневбеше помолен да коментира интервюнаминистър председателя Борисов.

Точният цитат на казаното от Кънев еследния:

“За мен, а вярвам и за всичките ми колеги от РБ, властта сама по себе си не е абсолютна цел. Тоест, ако ще има правителство, но то ще е зависимо от ДПС, нашият отговор e: “Не, благодаря”, защото това беше офертата да на ГЕРБ, да не го забравяме. Те казаха “правим кабинет на малцинството и ще разчитаме и на БСП и на ДПС за ключовите гласувания”. Отговорът на Реформаторския блок беше категоричен отказ. И между другото ни натиснаха три пъти и ние отказахме три пъти. Натисна ни и шефа на ЕНП, уважемият г-н Дол. На него също му отказахме. Така че за нас, власт която зависи от ДПС просто не е ценност…

Фактът,че предпочитанията на ЕНП бяха задясноцентристко правителство на малцинството в България, не е новиназа българската общественост. Становището бешекоментиранона пресконференциите на президента Дол в българския Парламент, кактои в реакцията на РБ от същия ден:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4394640

http://www.standartnews.com/balgariya-politika/dol_da_se_sastavi_pravitelstvo_v_dyasnotsentar_s_premier_borisov-260014.html

http://news.ibox.bg/news/id_1452181456

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Ние от ДСБ винаги сме разбирали и уважавали тази позиция на ЕНП, която е базирана на основите на дясно-центристките европейски ценности, но нашата политическа позиция се основаваше на местната политическа реалност след катастрофалното управление на БСП/ДПС с премиер Орешарски. Високо ценим факта, че ГЕРБ и премиерът Борисов приеха виждането ни за политическо мнозинство в 43-то НС. Това позволи настоящото коалиционно управление, начело с г-н Борисов, за когото това е втори мандат като премиер, да поддържа високо ниво на доверие и да следва програмата за реформи.

Имамечестта още веднъж да изкажемпълната агажираност на ДСБ сЕНП, гордостта ни да бъдем част от политическото семейство и дълбокото ни лично уважениеи благодарност към председателяДол, както за въздействието му приформирането на коалиционното правителство, така и за откритата му и твърда подкрепа за съдебната реформа!

Вярно е, че имаме някои разногласияс ГЕРБ относно възможносттада се разчита на парламентарнаподкрепа на ДПС. Но въпросътза включването им в правителството не е поставянот нито еднаот партиите, не е обсъждан и е немислим.

Твърдата нипозиция къмДПС се основава на убеденотомнение на подръжниците ни, а именно, че ДПС символизира корупцията и лошите политически практики, скрити под маската на етническото малцинство и либерална принадлежност.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...