Радан Кънев: Сигурността на Европа ще бъде основен приоритет в предстоящия петгодишен мандат на европейските институции

В предстоящия петгодишен мандат основен приоритет и наш, и на европейските институции ще бъде сигурността на Европа, заяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Смолян Радан Кънев, евродепутат от ЕНП/ДБ. Той представи пред журналисти бъдещите приоритети на европейската политика и на коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ), в чиято листа за евроизборите е кандидат за депутат. 

Според Радан Кънев приоритетът е свързан със сигурността, разглеждана на много нива като обща отбрана, изграждане на отбранителен капацитет, т.е. отбранителна промишленост и въоръжаване, но и като охрана на външните граници, включително и от външен натиск и борба с корупционното навлизане на враждебни интереси в Европа. Евродепутатът изрази опасения, че на тези избори няма да има сериозен контрол върху купуването на гласове. В България това е една форма на организирана престъпност, която съвсем съзнателно не се преследва и дори се покровителства от някои от органите на реда, допълни Радан Кънев.

За България е изключително добра новина, че най-сетне нуждата от обща европейска сигурност се разбира както по съображения на нашата собствена сигурност, така и по икономически съображения, коментира депутатът от Европейския парламент (ЕП). Според него усилията за обща европейска политика по сигурност са безспорно много важни и изцяло в наша полза. България е държавата с най-много външни граници в Европейския съюз (ЕС), а и страната с най-голяма отбранителна индустрия като процент от Брутния вътрешен продукт (БВП), посочи Кънев. При едно усилие за стратегическа автономия, при която Европа да може да осигури сама сигурността си, перспективите пред българската отбранителна промишленост са много сериозни, смята Кънев. По негова оценка тези перспективи са свързани не само с голямото производство, които имаме и сега заради войните по света, но и като възможност за модернизация и издигане на нашия военнопромишлен комплекс на изцяло съвременно ниво.  

Общата икономическа индустриална политика е вторият приоритет за следващия петгодишен мандат, посочи Радан Кънев. Той прогнозира, че Зелената сделка ще се надгради и ще се превърне в индустриална сделка на ЕС, ако в следващия парламент бъдат избрани достатъчно разумно мислещи, пазарно ориентирани и вдясно от центъра европейски депутати. Според Кънев Европа напълно е занемарила минното си дело и неслучайно един от последните закони, приети в този ЕП, е регламент за критичните суровини, чиято цел е да насърчи, регулаторно да облекчи и да инвестира в развитието на съществуващите и отварянето на нови добивни индустрии в рамките на ЕС. Според евродепутата една умна българска държавна политика би могла да използва тази европейска рамка много успешно.

Засилването на европейската здравна политика и продължаване на усилията за влизане на България в Шенгенското пространство са сред посочените от Радан Кънев приоритети. Депутатът от ЕП заяви, че ще се положат максимални усилия по темата за ГКПП „Рудозем – Ксанти“,  както в разговори с гръцки евродепутати, а ако е необходимо и до ниво Европейска комисия (ЕК). Става дума за одобрен и финансиран европейски проект, чието изпълнение ЕК трябва да следи, смята Кънев. Той прогнозира, че в следващия Европейски парламент крайната десница ще има осезаемо повече евродепутати, както показват всички проучвания. По думите му това не крие особен риск на този етап, тъй като определяната като крайната десница представлява изключително разнородни политически формации, които не са единни и дори имат остри конфликти помежду си.

Опасенията на Радан Кънев относно платения вот на предстоящите избори са свързани с това, че хората, които се занимават с купуване на гласове в големи мащаби са същите, които  се занимават и с много тежки форми на организирана престъпност. Ако им се слага “чадър” за едното, твърде възможно е да им се сложи “чадър” и за друго, коментира евродепутатът. По негова оценка това е по-страшно и от самия ефект на купения вот. Продажбата на гласове тежи при ниска избирателна активност, а според Радан Кънев след изборите остават тези криминални мрежи, за които купеният вот осигурява „чадъра“ и ги прави политически неуязвими.

Източник: www.bta.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...