Радан Кънев: Решихме изборите в Пловдив, Шумен, Разград, Ловеч

Г-н Кънев, истина или опорна точка е слухът, че структури на ДСБ искат оставката ви заради слабите изборни резултати на партията ви?

– Не съм чул такова искане, така че явно е интрига.

Как оценявате представянето на ДСБ в рамките на Реформаторския блок, предвид факта, че реално кандидати на ДБГ стигнаха до балотажи и то в областни градове?

– Деленето на партии в рамките на Блока е грешка, която от две години нито веднъж не съм допускал. Нито в кампания подбирам кого да подкрепя по партиен принцип, нито после работя с хората така.

Като говорим за подкрепа, защо решихте да ударите едно рамо на Иван Тотев (ГЕРБ) в Пловдив, въпреки че обсъждахте подкрепа за Славчо Атанасов (Патриотичен фронт). И мислите ли, че ако бяхте подкрепили Атанасов, може би щеше да си набави тези около 1500 недостигащи му гласа, за да спечели.

– Очевидно е, че решихме изборите в Пловдив, както и в Шумен, Разград, Ловеч… За Пловдив имаше единно решение на местната структура на Реформаторския блок и на групата в Общинския съвет.

Да се върнем на коалиционните въпроси в РБ. Преди местния вот анонсирахте нуждата от нова управленска формула – нови структури и пр., като идеята бе да се стъпи на индивидуалните резултати от местния вот. Очаквате ли ДБГ да има претенции за повече представителност предвид личните й изборни резултати?

– Отговорих вече на този въпрос. Иначе хубавото е, че в момента РБ има реална, жива база от хора по места, които са получили лично доверие от избиратели. Всеки един от тези хора има своето място и тежест. Партиите трябва да престанат да си мерят нулите, а да отстъпят власт на хората с подкрепата, независимо от коя партия са.

Битката за Плевен беше буквално кървава и остави привкус за ритане по кокалчетата между партньорите в управлението ГЕРБ и РБ. Бойко Борисов сякаш беше много обиден на статуса на Петър Москов “Ваше превъзходителство, Плевен падна”. Дотолкова, че да обяви, че умишлено е оставил града на Блока. Така ли беше?

– Не, на терен сблъсъкът е бил тежък, в това число със странни резултати в някои секции. Но това е нормално – на местни избори структурите само частично слушат централата. Ще дам примера с Левски и Свищов, където подкрепата на Борисов не се превърна в гласове. Сигурно в ГЕРБ имат обратни примери.

А реакцията на статуса не смятам да коментирам. Безспорно е обаче, че за ГЕРБ е ново предизвикателство ние да станем втора политическа сила. Ново и трудно. Въпреки значителното им превъзходство.

Кой на кого трябва да се извини за грубия тон, черния PR и пр. по време на кампанията – ГЕРБ на РБ или РБ на ГЕРБ?

– Мисля, че кампанията е зад гърба ни, за извинения не е уместно да говорим. Поздравяваме победителите и работим.

Имате ли “усещането”, че ДПС се отдръпна по места в полза на ГЕРБ?

– Нямам секционен анализ. Аз видях, че на места играха формат “Орешарски” – с БСП и “Атака”. Естествено, на места и с ГЕРБ. Като цяло ДПС има голям спад.

И все пак напоследък ДПС натъртва, че властта на Блока не отговаря на претенциите и изборните му резултати. От друга страна Борисов се изказва в защита на Движението – да не го нападаме, да се вслушваме в него. Виждате ли някакво съглашателство между ГЕРБ и ДПС?

– На ДПС плановете се провалиха на тези местни избори. А РБ доказа, че присъствието във властта не е стечение на обстоятелствата, а политическа закономерност.

Предвид вчерашната заявка на Борисов, че никой не може да му извива ръцете за президентска номинация, защото ГЕРБ е силната на деня, очаквате ли да издигне партиен кандидат, а не общ десен, както вие предложихте? И дори обявихте собственото си намерение да участвате в битка за “Дондуков”2.

– За президентските избори ще говорим тепърва. За мен е важно те да водят страната на дясно, към ускоряване на реформите и защита на националния интерес в ЕС и НАТО.

Източник: http://clubz.bg/29947-radan_kynev_reshihme_izborite_v_plovdiv_shumen_razgrad_lovech

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...