Радан Кънев: Ревизиите трябва да стигнат докрай – да се провери бабата, сестрата на бабата и т.н.

Г- н Кънев, изразихте известни резерви към начина, по който се провежда хеликоптерната проверка на НАП за незаконните имоти на богаташите. Как, по ваша преценка, би трябвало тя да се проведе?

Цялата акция принципно се представя по един популистки начин и е трудно човек дори да разчете какви проверки се извършват. Но това, което аз разбирам, е че има три аспекта на проверките. Първият е за строителството на незаконни сгради – т.е. такива без строителни книжа, или отвъд това, което е разрешено – като етажност, като площ и т.н. На второ място – става дума за укриване на местни данъци в много големи размери. Това веднъж е укриване на имоти – много по-малки, отколкото в действителност са построени, или имоти, които са завършени, използват се, но техните собственици умишлено не подават документи за акт 16, защото задълженията за деклариране на чл. 14 от Закона за местните данъци и такси възниква след разрешението за ползване.

На трето място, това са имоти, които не могат по смисъла на декларираните официални доходи и имущество на тези лица, да си ги позволят. Така разбирам трите проблема, като първите два са много пряко свързани. Защото, да кажем един имот, ако законно е от 100 кв. м . на два етажа, а на практика е построен 500 кв. м. на четири етажа, той е деклариран във вида, в който са му строителните книжа. Веднъж имаме незаконна сграда, която може да бъде опасна, да предизвика свлачища, да нарушава права на съседи и т.н. , а от друга – имаме декларирана много по-малка площ и съответно се плаща много по-малък данък .

При всяко положение от трите проблема – незаконно строителство, неверни декларации по Закона за местни данъци и такси и имущество, което не отговаря на доходите, единствено третият е изобщо в компетенциите на централната власт.

Първите два проблема са изцяло в компетенциите на общините, те следят за незаконно строителство, сигнализират Дирекциите за национален строителен контрол, предприемат се съответни действия за спиране на строежа, впоследствие за премахването му. По отношение на декларираните данни, естествено, че отделите “Местни данъци и такси” в общините следва да извършат контрол дали декларираното е вярно. Това не е работа на централната администрация и следва да бъде абсолютно текуща дейност.

Но проблемът с преминалите границата на закона богаташи е толкова стар, че няма как да не сме скептици за разрешаването му. Вие мислите ли, че сега ще бъдат открити собствениците на незаконни имоти и ще бъдат санкционирани?

Не случайно това е в компетенциите на общините. Ние дори нямаме представа дали става въпрос за стотици такива имоти или за хиляди, десетки хиляди. Най-вероятно подобни сгради, които са поне частично незаконни, при които са укрити част от размерите им за целите на Закона за местните данъци и такси, са изключително много и е нужен единствено текущ контрол от страна на общинските администрации.

Няма как това да се случи с акция. Всички тези снимки, които примерно се правят от въздуха, не са никакво доказателство. На базата на тях един ревизионен акт не може да се направи, той ще падне в съда.

И тогава излиза, че няма как да се пристъпи към някаква санкция, щом няма доказателствена стойност.

Това, да речем, може да послужи, за начало на една процедура, след което все пак ще трябва отговорният общински чиновник да отиде да си свърши работата. Да опише на място тази сграда, да констатира, че тя е в отклонение от архитектурните проекти и в последствие в отклонение от реалните данни е декларирана. А да се състави съответният акт, това е основание за наказателна отговорност. Това значи, че някой е подал и подписал невярна декларация в отдел “Местни данъци” в общината. Единственото, което могат да свършат тези снимки от хеликоптер, е да бъдат използвани за аргумент общините да вземат да си свършат работата.

Говори се, че ще има конфискации в полза на държавата? Вие как възприемате един такъв акт?

За незаконна постройка не може да има конфискация. Незаконните постройки по българското законодателство не подлежат на узаконяване. Аз дори малко се учудвам, защото г-н Борисов е бил кмет на най-голямата община и макар и да си е имал кмет с ресор строителство, трябва да знае, че за незаконните постройки няма узаконяване отдавна. От 10 години и няма такова понятие като конфискация в полза на държавата. Такава сграда затова е незаконна, защото не може да се ползва. Законът по този въпрос е съвсем ясен.

А вие представяте ли си, например, как се бута голям луксозен имот на някой известен бизнесмен?

Нали това ни обеща Борисов. Аз мисля, че затова е на власт. Той обеща на българските граждани, че ще видят това, което не са виждали досега – една държава, която си изпълнява функциите, без да се съобразява кой кой е. Нарушителят на закона си понася санкцията. Незаконно построени стобори се бутат много често от общините, но палати не се бутат.

Досега видели ли сте съборен палат?

Не сме. Но пак казвам – това беше голямото обещание и голямото доверие, което получи днешният премиер. Със същото той спечели и кметските избори на времето, но пак не сме виждали бутнат палат, за съжаление. Въпреки че случилото се с постройките около Околовръстното шосе показа, че могат да се премахват обекти и тогава Борисов получи аплодисменти от всички като кмет на София.

Чухме вече за няколко много фрапантни случая, един от които е за 26-годишна собственичка на ултралуксозен имот, която няма нито лев официален доход.

Това е вече третата тема, по която говорим – когато на името на хора без официални доходи се появяват огромни имущества. Това обаче трябва да се разследва, да има съответно данъчни, ревизионни актове, лична ревизия на това лице.Не напразно от ДСБ настояваме да се възприеме принципа на т.нар. верижни лични ревизии. Тоест, проверява се едно лице, и в момента, в който неговите доходи не отговарят, то представя например някакъв договор за дарение от бабата, проверява се бабата, на бабата сестрата и в крайна сметка върху тази стойност на това имущество се облага с данък общ доход.

Като стигне проверката докрай, ще се стигне до който е необходимо.

Да, като се стигне докрай, някой понася отговорността и съответно се започва наказателно производство, защото някой е укрил данъци в особено големи размери. Да се надяваме, че ще се тръгне точно в тази посока след тази акция.

Според вас много ли имоти би трябвало да бъдат съборени, или санкционирани собствениците им?

Не съм бил в хеликоптера, не мога да кажа какво са видели. Но понеже съм се интересувал от градоустройствена проблематика много дълго, има един много по-сериозен проблем и той е сгради, за които са издадени строителни разрешителни в значително отклонение от нормативната уредба. Тоест, не говорим за престъпление, извършено от собственика на сградата, а за длъжностно нарушение, извършено от главния архитект на съответната община. Голямата проверка, която трябва да се направи, която съвсем не може да стане с хеликоптерите, е дали издадените строителни разрешения отговарят на нормативното уредба, т.е. на Закона за устройство на територията и наредбите към него.

Как мислите, накъде насочи стрелите президентът Първанов, когато заяви, че заснетите от въздуха къщи са само върхът на айсберга и че трябва да се стигне по-далече, като се покаже произхода на фабриките, да се изясни кой спечели банките, кой е забогатял от прехода?

Според мен той просто се опитва да изземва в момента актуалната политическа риторика на “Атака” и Волен Сидеров. Между това нещо и незаконните постройки няма връзка. Приватизационни договори в България са преразглеждани, били са предмет на преразглеждане от страна на прокуратурата и ще продължават да бъдат, естествено.

Според вас каква ще бъде развръзката на цялата тази акция, докъде ще стигнат нещата?

Нямам впечатления, че повечето от шумните акции на сегашното управление стигат донякъде. Надявам се да не съм прав, но аз съм с усещането, че тази акция е приключила и търсеният ефект е публичният, а не реалното разплитане на тези незаконни строежи в случая. Все пак се надявам да не съм прав. Ако не съм прав и бъде доведено до края, трябва да видим примерно след година багерите, които ще събарят тези сгради.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...