Радан Кънев: ПП-ДБ могат да бъдат тежък контрапункт на антиевропейските настроения, различните семейства не са проблем

Моята цел – умерено дясната ЕНП, разумният десноцентристки глас да запази или по възможност да увеличи позициите си в Европейския парламент. Това заяви в предаването “България, Европа и светът на фокус” на Радио “Фокус” евродепутатът Радан Кънев по повод бъдещия Европейски парламент.

По думите му е много важно “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ да запазят коалицията си и да се явят заедно на изборите за европейски парламент: “Намирам това за много важно, защото ние представляваме тези български граждани, които се чувстват европейци, не проевропейски, както би следвало да се чувстват хора в Сърбия или Молдова – държави, които са кандидатки за членство, а европейци, активни участници във формиране на европейската политика, тези българи, които сме със самочувствие, че можем да влияем на европейската политика, а не да чакаме някой в Брюксел да ни каже какво е нашето мнение, дали ни се спи или сме гладни, и естествено, освен да се явим заедно, да спечелим тези избори. 

Аз виждам в  “Продължаваме промяната“-“Демократична България“ истински представител на хората, които могат да защитят българския интерес с активна политика в Брюксел, и да бъдат ярък, тежък контрапункт на антиевропейските настроения, които биват насаждани в българското общество, често пъти с враждебни мероприятия отвън, в не малка степен и поради грешни решения на самия Европейски съюз, които следва да бъдат коригирани в следващия Парламент”, отбеляза Радан Кънев.

На въпрос какво ще се случи, ако ПП и ДБ изберат различни семейства към коиито да се присъединят ЕП, Кънев отговори: “Това не е никакъв проблем. Това се случва много често в европейската практика, широки коалиции се явяват на европейски избори, след което избират различни европейски семейства, естествено близки, не противоположни. Това има и предимства, това има и недостатъци като решение, но аз в никакъв случай не го смятам за драматично, не смятам и че това е нещо предрешено. Докато примерно за “Демократи за силна България” – партията, в която аз членувам, за мен самият членството в ЕНП е отвъд съмнение, то е уставна характеристика на нашата партия, то в нашата коалиция. Има достатъчно други партии, които не са взели своите окончателни решения, имат свободата да водят преговори след изборите, за да видят по какъв начин най-добре ще защитят и партийния си и национален интерес. 

При всяко положение евродепутатите, избрани от двете формации “Демократична България“ и “Продължаваме промяната“, трябва да продължат много активно да сътрудничат помежду си в следващия Парламент, ако присъстват в две групи, това може да бъде разглеждано и като предимство. Т.е. като един инструмент за сближаване на линията на ЕНП и тази, на либералната група, а това ще е изключително необходимо”, смята Радан Кънев.

Той изрази надежда повечето български граждани да си дават вече сметка за огромното отражение на политическите решения на европейско ниво върху икономиката и здравето.

По думите му следващият ЕП ще има много важната задача: “За една разумна, умерена, обединяваща, а не разделяща политиците и държавите корекция на някои грешни решения на досегашния Парламент”.

Източник: www.focus-news.net

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...