Радан Кънев: Посягат на свободата ни

Между селските клюки и гражданските права
“Този, който жертва основни свободи, за да постигне малко временна сигурност, не заслужава нито свобода, нито сигурност.”
Тази често цитирана сентенция се приписва на един от отците-основатели на Американската република – Бенджамин Франклин. С всички условности тя е валидна и днес, а правотата й е многократно потвърждавана.
Поводът да припомня тази мисъл е предстоящото гласуване на измененията в Закона за електронните съобщения. които дават право на МВР на постоянно и практически безконтролно да следят телефонните разговори и трафика в интернет на всеки български гражданин чрез директен достъп до данните на мобилните оператори и интернет доставчиците (т.нар. интерфейс). Но съвсем не искам да кажа, че дилемата ” Свобода или сигурност” стои днес пред обществото ни. Не стои, защото ограничаване на свободите се предвижда, но насреща не се предлага никаква сигурност…
За съжаление разследващите органи в България не са доказали, че умеят да използват събираните чрез наблюдение и подслушване данни като доказателства, въз основа на които престъпници да влизат в затвора. Съвсем не – отчетите показват, че в България се подслушват повече разговори, отколкото във Франция, но едва 2% от събраната информация изобщо стига до съдебно производство. Голяма част от добитата чрез специални разузнавателни средства информация поема в съвсем други посоки. Първа и най-невинна – като селски клюки към страниците на жълтата преса. Втора и далеч по-тревожна – към чекмеджетата на отговорни граждани за отговорна употреба в бъдеще, “ако се наложи”. И трета, не просто опасна, а разрушителна за обществото ни към папките на съмнителни “бизнесмени” и политици, които я използват незабавно за изнудване и манипулиране на политици, предприемачи, журналисти. Докато в службите и МВР не бъде проведена цялостна реформа и каналите за изтичане на информация не бъдат пресечени, въпрос на сигурност на отделния гражданин е да бъде защитен срещу неправомерна намеса в личния му живот…
Предложеният проект за изменение на ЗЕС повдига още един, пряко свързан с доверието към службите въпрос – как ще се контролира използването на директния достъп чрез интерфейс. И до днес МВР и службите извършваха подслушване и наблюдение в нарушение на нормите за използване на специални разузнавателни средства. Как да повярваме, че няма да се възползват от нов и много мощен инструмент? В комисиите към Народното събрание представителите на Синята коалиция подкрепиха промените в ЗЕС “по принцип”, но възразиха срещу основните смущаващи моменти директния достъп, практически неограничения кръг деяния, за които се допуска следенето, и липсата на смислен обществен контрол. За да отговори на очакванията на избирателите си и да се съобрази с позициите в програмата си, групата на Синята коалиция трябва да превърне тези възражения в условия за парламентарна подкрепа. Защото именно ДСБ и СДС представляват гражданите, които знаят, че дилемата между свобода и сигурност е фалшива. Сигурност без свобода няма. А опитът за налагане на безконтролно подслушване ни поставя пред друга дилема, доста попрозаична и лесна за разрешаване. Тази между селски клюки и граждански права.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...