Радан Кънев: Политическото решение на ситуацията е овластяването на независим прокурор

-Г-н Кънев, според АБВ не се случва реформа в съдебната система заради Христо Иванов и е време да бъде подадена неговата оставка.

Радан Кънев: Колегите от АБВ от една година непрекъснато искат оставки на министрите от РБ, както много пъти съм казвал, това е лош политически тон, в който ние със сигурност няма да влезем. Но, когато говорим за съдебната реформа тук има друг важен момент и той е, че до момента, месеци наред вече, АБВ не е част от съгласията в 43-то НС за конституционните промени, за съжаление, но това е факт. Така че ако има пречка, би трябвало да разсъждаваме, че АБВ е пречка, но явно достатъчно малка.

-А това, че те смятат да ревизират участието си в правителството, защото се чувстват като пето колело заради предложенията им за бюджета?

Радан Кънев: Първо искам да подчертая, че между РБ и АБВ няма подписано споразумение, така че този въпрос в огромна степен е към колегите от ГЕРБ. На второ място, аз мисля, че всеки е недоволен, когато се прави бюджет, конкретно наши предложения десетки не минаха през последните два дни, минаха предложения, които се броят на пръстите на едната ръка, така че нека да оставим на финансовия министър и на правителството основната отговорност за бюджета. Ние гласуваме, естествено, съобразно предложенията си, но място за подобно цупене тук няма.

-Светослав Лазаров обвини ДСБ, че клати държавата, защото искате постове и сте си измислили разработката “Червеи”.

Радан Кънев: Вижте, г-н Лазаров е човек, назначен на този ключов пост в МВР по времето, когато Делян Пеевски беше силната фигура в службите за сигурност. От първия ден на настоящето правителство ние сме искали неговото отстраняване, около два месеца след съставяне на правителството постигнахме успех в това искане и той беше отстранен. Така че, не мога да се учудя, че неговото отношение към ДСБ е негативно, нашето отношение към него също е негативно, това мисля, че е съвсем нормално.

-Как това се вписва в скандала “Яневагейт”?

Радан Кънев: Може би дава известна яснота кой стои зад скандала.

-На вас ясно ли ви е кой стои зад скандала?

Радан Кънев: Не, на мен не може да ми е ясно, защото аз не съм прокурор, аз много пъти дадох политическото решение на тази ситуация и то е да бъде овластен един независим прокурор, който да разплете наистина и случая Ченалова-Янева, и корупционната мрежа в СГС, и някои деликатни подробности като например финансовите транзакции между двете дами. Но целият този скандал трябва да бъде разплетен в рамките на наказателно разследване, нещо, което не е в моите компетенции, но е в компетенциите на прокуратурата. Тук всичко е в ръцете на г-н Цацаров, повече от ясно е, че разумното решение е той да овласти независим човек, който се ползва с обществено доверие, предлагаме това решение, дали то ще бъде възприето не зависи от нас.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Стоян Михалев: Цели се саботаж на процеса за...
"Цели се саботаж на процеса за истинска правосъдна система. С невръчването на мандата Радев...
Атанас Атанасов: Има жестока съпротива от различни среди...
„Останалите политически сили много съжаляват, че не са се споразумели покрай първия мандат”, добави...
Войната не е мир!
ПП-ДБ призоваваме – нека наричаме нещата с истинските им имена. Войната не е мир....
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ
Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на...