Радан Кънев от парламентарната трибуна: Службите да разкрият наднича ли Кремъл зад сделката за 1 евро

От името на ПГ на #РБ изразявам дълбоко притеснение по повод оповестената тези дни сделка, с която базираната в Люксембург никому неизвестна компания LIC33, придобива за 1 евро ключови обекти със стратегическо значение за българската икономика и за българската национална сигурност.

На първо място по отношение на националната сигурност придобиването на бившата национална телекомуникационна компания, която и към основния момент контролира основни честоти и цялата канална мрежа на държавата, придобиването на НУРТС, придобиването на военни заводи от страна на неидентифицирана компания, чийто собственик не е известен с друго, освен с видимите си близки приятелски отношение с лидерите на сепаратистите в Източна Украйна, най-вероятно и с гласа на разума в България, поставя много сериозни въпроси пред националната сигурност.
На второ място има пряка заплаха за националната и финансова стабилност, особено в контекста на възможността за възстановяване на кредитите на КТБ. Освен че сделката ще е за 1 евро, въпросният неидентифициран купувач обещавал да поеме дългове към КТБ, а не че поемането на тези дългове или изплащането им е елемент от фактическия състав на сделката. Аз мисля, че обещания за възстановяване на дългове в масата на несъстоятелността на КТБ не е нещо, което ще затоплим. Както хората с депозити над гарантирания минимум, така и българския държавен бюджет, който гарантира сумите под гарантирания минимум към настоящия момент.
Тази сделка поставя въпроси без отговори по отношение на националната финансовата стабилност и възстановяване дълговете на КТБ, и на продължаваща монополизация на медийния пазар и концентрация на обществена власт. Става дума за проблем, който очевидно съществува от миналото. В момента лъсва фактът, че тези предприятия са били концентрирани в едни ръце и към момента констатираме трайно бездействие на ДАНС , банковият надзор и КЗК.
Налице е вертикална концентрация на фирми с допълваща се дейност, които имат пряко отношение към националната сигурност, поради което осигуряват силна власт и възможности за скрито влияние и опити за дестабилизация на държавата. В период на обща международна криза.
За това ПГ на РБ категорично заявява, че са налице съмнения за сериозен риск за държавата /Двете предприятие от Военно-промишления комплекс, както и телекомуникационния оператор, НУРТС и т.н./ Категорични сме, че неясната собственост на тези предприятия поставя под пряка заплаха националната ни сигурност и настояваме ДАНС, Националната разузнавателна служба, КЗК, и финансовото звено на Специализираната прокуратура, да започнат незабавно разследване на:
1. Произхода на капиталите и юридическите лица, които стоят зад LIC33 и какви връзки имат те с лица близки до управлението в Москва и зависими от Кремъл олигарси.

2. Начина и мотивите, които стоят зад този опит за придобиване – има ли съмнения за потенциално вражеско действие в условията на изострена и критично рискова външна ситуация.

3. Има ли в миналото умишлено бездействие на български институции, довело да недопустима концентрация на собственост.

4. Нарушава ли тази сделка европейски директиви и задължения на България.
Считаме, че тези сделка за 1 евро е с ясни гаранции, че ще бъдат поети определени дългове на стойност поне близки до стойността на тези компании. Тази сделка без ясни гаранции представлява и пример за изпиране на пари и трансферно ценообразуване, което трябва незабавно да алармира не само ДАНС но и националната агенция по приходите, както и временните синдици на КТБ.
Призоваваме националната агенция по приходите и временните синдици да предприемат незабавно действия за запор върху акциите и дяловете на тези предприятия, за да бъде гарантирана както масата на несъстоятелност на КТБ, така и финансовия интерес на бюджета да събере необходимите данъци от подобна сделка.
Надяваме се че българските институции действително загрижено и отговорно ще работят върху тази сделка.
Забелязваме положителни сигнали. След първите дни на тези криза има признаци, че държавата е на мястото си, особено по отношения на ДАНС, което е и доказателство, колко необходими са били персоналните промени, защото безспорно ДАНС носи отговорност, че тази сделка е проспана. Бихме ли повярвали, че Писанчев щеше в момента активно да я разследва, надали. Слава богу ДАНС е с променено ръководство, и финансовото разузнаване е с променено, макар и временно ръководство. Боя се че НАП също ще трябва да бъде с временно ръководство, за да проследи внимателно какви данъчни измами са се случвали при предишните прехвърляния на тези компании, но пък както към настоящия момент изпълнителната власт и ДАНС си вършат работата, надяваме се всички други български институции също ще свършат своята.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...