Радан Кънев: Отношенията от наша страна не зависят от тона на премиера, а от политиката на ГЕРБ

Г-н Кънев, след вчерашната доза безкомпромисни критики и категоричното “да си ходят”към няколко министри, Иван Костов явно ядоса премиера. Той обясни, че двамата сини лидери говорели глупости почти всеки ден. Как ви звучи това?

Няма нищо специално за коментар. Отговорът на премиера обикновено е един и същ на всякаква критика. Твърдението, че строи магистрали, които още не сме видели… Независимо в коя област е критиката, той отговаря нещо за някакви магистрали и някакви естакади. Дори не знам къде са планирани, честно казано.

Но Борисов ви обвинява, че не се държите като партньори. Може би приема партньорството като пълна подкрепа, а не като критика.

Това премиерът или може да го разбере, или не може да го разбере. Не е нещо, което по политически път можем да променим в неговия манталитет. Ако той смята, че партньори са само хората, които хвалят и които славословят, това очевидно е негов политически проблем, няма как да е наш.

Г-н Кънев, нарушен ли е добрият тон между ГЕРБ и сините?

Честно казано, не бих коментирал тона на премиера Борисов. Добрият политически тон между ГЕРБ и Синята коалиция е нарушен с политическите действия на ГЕРБ. Ако беше въпросът до тона, в много партньорски отношения в много държави, особено в Източна Европа, където политическата култура е по-ниска, може да се чуе всякакъв тон. Но когато има някаква ясна политика и съвпадат принципните виждания за нея, се намира начин въпреки тона, да се получава необходимата подкрепа. Така че отношенията поне от наша страна, не зависят от тона на премиера, а от политиката на ГЕРБ. Ние атакуваме политиката на ГЕРБ, не мисляq че който и да било от ДСБ би коментирал тона и някакви несериозни реплики.

Вашият лидер, въпреки острите си анализи, не преминава границата…

Това е нещо, в което със сигурност не може да бъде обвинен. Никога не сме си позволявали да правим некултурни коментари по отношение на управляващите, на личното им поведение или нещо подобно. Просто виждаме сериозни неуспехи в политиката и много области. А бих казал, от много месеци наред го подкрепяме с доста конкретни предложения.

Когато дълго време тези предложения не се взимат предвид, една среща не се прави, за да се обсъдят, същевременно се обсъждат съвсем други мерки с организации, които не са в парламента, не се търси парламентарна подкрепа, не виждам от какво се възмущава. Предвид отношенията между ГЕРБ и Синята коалиция, между които няма споразумение, няма преговори по ключови въпроси, не се предлага да обсъдим предварително решенията, мисля, че подкрепата, която до момента управляващите са получавали, е изключително голяма.

Самият Борисов опроверга твърденията, че като “гласуваш за Бойко, получаваш Костов”. Той промени ли отношението си към вас като партньори?

Отношението на Борисов е последното нещо, което ни интересува и мисля, че така трябва да бъде в политиката. Това, което виждаме, и то не е нещо изолирано, нещо моментно, а е една трайна политика. Така че в името на временно задържане на популярност, в името на популистки ефект, ГЕРБ се отказват от това да правят дясноцентристки реформи, те се отказват от това да променят държавата. Стига се дотам премиерът да каже – ние ще дигнем няколко магистрали и следващите да му мислят за важните административни реформи в държавата. Това е толкова несериозно, и е толкова против нашата програма, че ние няма как да реагираме положително.

Току-що идвам от международен семинар в Букурещ на високо ниво, където представители на ГЕРБ, изправени пред представители на партиите от ЕНП, пред международни влиятелни организации, които подкрепят десницата в Европа, обявиха в прав текст, че се намират в коалиционни отношения със Синята коалиция и заедно реформират България. С ушите си го чух.

Кои бяха представителите на ГЕРБ?

Това беше дама, която не е народен представител и мисля, че е представител на младежката организация на ГЕРБ, но надали има особено значение. Тя четеше предварително подготвен документ, не импровизираше.

Но нали именно идеята ви за коалиция с ГЕРБ не се осъществи. Може би има някакво объркване?

Не знам дали са се объркали или се опитват да объркат някой друг. Като си говорим за добър колегиален тон, аз присъствах в тази зала и си замълчах, защото е некрасиво партии, които са от едно политическо семейство, пред други организации да се карат помежду си имат ли споразумение или нямат. Тези неща са писмени – поне в България няма човек, който да не е наясно, в България Борисов се хвали, че няма такова споразумение.

Но все пак, не трябваше ли да уточните как стоят нещата?

Наистина би било некрасиво да спорим пред външни хора за отношенията ни. Мисля, че там бяха сериозни хора, които много добре знаят какви са ни отношенията и подходиха, да го наречем деликатно, с учудване на това твърдение.

В пиар учебниците говорят за ефекта на ореола, може би това е добавяне на авторитет.

Хубаво, ако е така. Поне за вътрешна консумация, очевидно лидерите на ГЕРБ говорят каквото си искат пред медиите, но в чужбина много добре знаят кой има реформаторски авторитет в България и се опитват да черпят от този авторитет в чужбина. Много показателно за твърденията на Борисов, че някой го ревнувал от отношенията на европейците. Очевидно нещата не стоят точно така.

Но безспорно с последните си изявления – и подканата няколко министри да си ходят, г-н Костов се приближи доста до опозиционното поведение. А и заяви, че ако се реализира “Белене”, с този меморандум, определен като гигантско предателство към националните интереси, минавате в опозиция със сигурност.

Това, което се подписа като меморандум за “Белене”, е толкова против политическите позиции на десницата в България, включително против много гаранции, които премиерът Борисов е поемал пред избирателите, че явно му е неудобно да го коментира. Това е един гигантски политически въпрос – ще се постави ли България да поеме едни финансови ангажименти, напълно неизпълними. Ще се загробят ли бюджетите за много време напред, далеч отвъд мандата на ГЕРБ и същевременно да се затъне в една ескалираща, допълнителна зависимост от руската енергийна политика, която знаем, не е бизнес. Тя е дипломация, тя е външна политика.

Г-н Кънев, наистина сте много по-близо до опозиционните позиции, но ви критикуват за това, че въпреки острия тон, въпреки несъгласието , не правите тази логична крачка. Има ли реална възможност да излезете в опозиция?

Естествено, че съществува такава възможност. Тя съществува, защото политиката на правителството се отдалечава много от нашите политически позиции, от нашата предизборна програма, от нашите политически програми, от тези антикризисни мерки, които предлагахме на правителството в духа на добрия тон, правителството се отдалечава оттам, то отива категорично към абсолютно сближаване с “Атака”.

Ние с “Атака” на практика нямаме общи позиции в българската политика, особено когато става въпрос за икономика, когато става въпрос за външна политика. Че в момента, в който Борисов се залепи за тях, той става напълно отдалечен от нас политически. Да, отдалечаване има и то е видимо, аз не мисля, че в този въпрос и отговор има закачка или драма. Нещата са видими.

Но почти не остана нещо, за което да сте съгласни с управлението…

Много намаляха нещата, за които сме съгласни, за които имаме обща позиция. Едно по-твърдо отношение към руските енергийни домогвания, това бяха неща, които и там виждаме много сериозно отстъпление. И то не е чудно, защото знаем позицията на “Атака”. Откакто има “Атака”, тяхната позиция е една и съща. Те категорично подкрепят руската енергийна политика на Балканите.

Премиерът дори ви обвини в това, че вие не искате те да изкарат мандата си, въпреки твърденията на ДСБ.

Многократно сме заявявали, че в България няма интерес от политическа криза. В крайна сметка мисля, че това, което вчера каза г-н Костов, имаше в себе си немалка доза добронамереност, то беше, че за да се избегне политическа криза, е необходима много сериозна промяна в правителството.

И уточни, че смяната на министри ще е тест за лидерството на Борисов, за да се докаже, че не там е пропускът, а в изпълнителите.

Политическата криза винаги е криза на лидерството. За да си изкара мандата, Борисов трябва да покаже лидерство. Да покаже, че със собствената си отговорност, собствените си решения е способен да променя България. Засега не го виждаме това.

www.vsekiden.com, интервю на Валерия Йонкова

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...