Радан Кънев: Няма място за никакви драми, има нужда от разговор за икономическите проблеми

Водеща Диана Янкулова: Без драматични реакции в централата на Демократи за силна България след днешното решение на СДС да се откаже от “Синя коалиция” и бъдещо явяване с партията на Иван Костов на парламентарни избори. Изразява се съжаление в специална позиция, изпратена до медиите от страна на Демократи за силна България за това, че се отслабва десният политически глас. Добър ден, казвам сега, в “Нещо повече” на Радан Кънев, заместник-председател на Демократи за силна България.

Радан Кънев: Добър ден.

Водеща: Очаквахте ли да се случи това?

Р. Кънев: В последните дни, без да сме били сигурни, разбира се, имахме такова очакване. Вчера на ръководство обсъждахме такава възможност. Аз самият бях, мога да кажа, сигурен, че ще бъде такова развитието вече от уикенда насам. Така че не можем да кажем, че сме крайно изненадани.

Водеща: Този форсаж в отношението на СДС и демонизирането на вашия лидер Иван Костов би трябвало да има обяснение, защото изборите бяха отдавна и, така, разочарованието от представянето трябва да е преглътнато. След три години “Синя коалиция” в този парламент също е необяснима тази реакция на непоносимост. Кой според вас изигра ролята на катализатор за разделението?

Р. Кънев: Аз нямам, казвате би трябвало да има обяснение, аз нямам обяснение. Не че чак толкова съм търсил, защото за мен това не е важен политически въпрос. Съществен детайл е, че още през 2010 г. и 2011 г. ние настоятелно предложихме на СДС да има национална коалиция за местните избори, да се явим навсякъде на местни и президентски избори с общи листи и общ номер на бюлетината, което би донесло много по-добри резултати. Още тогава получихме доста категоричен отказ. За мен – когато говорите наистина за демонизиране на хора, при това лидери на други партии – това е необяснимо, защото в България в момента има 13 процента официална безработица, половин милион по-малко заети хора, отколкото преди две години. Една ужасно нестабилна обстановка на целия Балкански полуостров, която естествено създава лоши перспективи пред икономиката, особено при лошо управление, каквото имаме в момента. Всички важни ценности на демократите са поставени под въпрос както в икономически, така и в чисто морален план. За мен това са важните неща и нещата, които интересуват всеки десен политик в България.

Водеща: Сигурно си мислите и че има десни решения, които всъщност са подменени, обявени са за десни, но далеч не са десни. И това…

Р. Кънев: Разбира се.

Водеща: …това ме кара да ви попитам за автентичната дясна биография, която може би по този начин се подарява на ГЕРБ.

Р. Кънев: Тя не се подарява на ГЕРБ, аз това искам да кажа, че…

Водеща: Ако старата десница умре, тогава всеки може да се нарече десен.

Р. Кънев: Да, но старата десница няма да умре. Десен в България… и аз дори не обичам толкова много този епитет, той е етикет, за повечето хора не значи кой знае какво. Успех на изборите ще има този, който предложи решения на безработицата, естествено нашите решения не са фокусирани върху левите идеи, който ще даде решение на проблемите на малкия бизнес, на ниските доходи на хората, а не, който направи по-голямата или по-малката коалиция. Естествено разединението дразни хората, но ги дразнят и безкрайните коалиционни преговори и подмяната на истинските им проблеми в публичното говорене с подобни лични заяждания. Така че оттук нататък няма място за никакви драми, а има място за много сериозен разговор върху икономическите проблеми. Ние сме подготвени за този разговор. Ние сме готови с икономическата си програма и започваме оттук нататък да търсим доверието на хората чрез мерки и идеи за решаване на проблемите.

Водеща: Да, г-н Кънев, но според социологически проучвания и заедно СДС и ДСБ трудно могат да преминат четири процентната бариера на следващи избори, а какво остава по отделно. В този смисъл и най-добрите решения, ако нямат излаз във властта или поне глас в парламента, са обречени.

Р. Кънев: Сега тук ще отворя една скоба и ще кажа, че според мен част от социологията, която се цитира, беше инструмент в рамките на СДС, на техните вътрешни борби и аз не й обръщам много внимание. Но като изключим това, смятам, че въпросът ви е обърнат. Ниските резултати на социологически проучвания и ниските резултати на последните избори – местни и президентски – бяха резултат на това, че ние си говорихме за коалиции вместо да говорим за проблемите на хората, а не обратното. Така че оттук нататък пред нас стоят икономическите проблеми на българските граждани, които трябва да бъдат решени и които ГЕРБ не решава, и по този начин търсим доверието им. Не гледаме днешната социология, гледаме днешните проблеми на хората.

Водеща: Понеже СДС говори за някакви бъдещи коалиции, които ще правят с някакви политически субекти, но това ще го решават по-нататък, какво мисли ДСБ по въпроса? Ще ви стигнат ли самостоятелно силите, за да предложите тези разумни и необходими на обществото политики по важните въпроси или вие също ще търсите увеличаване на мощта?

Р. Кънев: Нито ние сме причинили това да се говори за коалиции вместо за политика до момента, нито ние ще бъдем тези, които ще се подлъжат да го правят в бъдеще. Ние категорично започваме и сме готови, пак го казвам, защото това не е без значение, с икономическата си програма, с програмата си в сферата на образованието, току-що завършена, вече актуална към днешните проблеми, а не тази, с която сме се явявали на избори преди години. С програмата си в социалната сфера, с конкретни предложения, които вече направихме в сферата на лекарствената политика и на защитата на конкуренцията. Така че оттук нататък от Демократи за силна България ще чуете само политически разговор.

Водеща: И не мислите за смяна на лидера си, както ви призова Мартин Димитров?

Р. Кънев: Защо да мислим за смяна на лидера си? Не, не…

Водеща: Защото, ако Иван Костов бил подал оставка, този разговор нямаше да го водим днес.

Р. Кънев: Това го чух в разговор с ваши колеги току-що. Мен цялата тази история ме хваща на командировка във Варна, аз не съм в София и виждам хора около мен, които със сигурност не се интересуват от оставката на един или друг десен лидер, а се интересуват от това, че по главната улица във Варна за първи път от реституцията насам половината магазини са празни, без наематели и че на мястото на занаятчийските ателиета по улица “Преславска” в момента има магазини за един лев и за дрехи втора употреба. Това интересува хората, не кой ще си подава оставката.

Водеща: Да. Всъщност сте прав, но пък политиката е онова нещо, което решава всички въпроси в нашата държава.

Р. Кънев: Да, да…

Водеща: Отдавна трябваше да сме…

Р. Кънев: Политиката е да дадеш отговор на тези въпроси, а не да коментираш оставката на други хора.

Водеща: Да, благодаря ви. Радан Кънев, заместник-председател на партията Демократи за силна България, засегната най-пряко от решението на СДС да обяви края на “Синята коалиция”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...