Радан Кънев: Няма да подкрепим имитация на съдебна реформа

В изясняване на разговора, който се проведе /с Бойко Борисов и Лютви Местан/, защото има два въпроса, които остават неизяснени. Единият е дали вече ще се гласува по вече внесения законопроект в пленарна зала в петък или ще се подготви нов законопроект. А за да бъде смислен новият законопроект трябва да има 180 вносители, за да се постигне търсения от г-н Местан ефект за бързо разрешаване на проблема преди местните избори още в рамките на месец септември. Този въпрос няма противоречия, тоест ако има 180 вносители като законопроект това очевидно е добър вариант. А другият въпрос обаче, който към настоящия момент изглежда непреодолим е желанието на ДПС всъщност новия законопроект да прехвърля правомощията от колегите на ВСС към пленума, тоест разделянето да е имитативно и по този начин да направим имитация на съдебна реформа за пред чужденците. Тъй като никога не сме се съмнявали, че в настоящия парламент има конституционно мнозинство за имитации, такова е имало и във всички досегашни парламенти. Истинският важен политически въпрос вече става дали ние говорим за имитация или за реална промяна и това ще определи в крайна сметка дали ще има тези 180 подписа и дали ще има успешно развитие и той във вариант стар законопроект и във вариант нов законопроект, нищо не се променя.
Важен въпрос дали ще подпишем новия законопроект, ако има такъв, предстои да се събере Граждански съвет, който включва и цялата група на Блока и ще обсъдим и ще вземем свето решение. Но аз мога да кажа моето лично решение, то е категорично и то е че законопроект, който предвижда имитация, тоест разделянето да няма реална юридическа стойност, аз като народен представител не мога да подпиша, нито мога да подкрепя, надявам се че няма да бъде такъв законопроектът.

Въпрос: А предстоят ли още разговори с ДПС, в които да се опитате да ги убедите, тази имитация да не се случва?
Радан Кънев: Разбира се. Ние се намираме в много усилен диалог. Нито за момент не съм се съмнявал, че часове преди гласуването или минути преди гласуването ще се решат нещата. Тези дни ще бъдат много заети дни, но ние ще бъдем свръхдиалогични, но свръхясни по отношение на желанието за истинска промяна.
Въпрос: Категоричен ли е г-н Местан за ролята на пленума?
Радан Кънев: Искрено се надявам, че не е и че може да разсъждаваме по темата.
Въпрос: Има ли вариант за декларация в четвъртък?
Радан Кънев: Декларации има всеки ден, така че естествено че има вариант за декларация, ако зад нея има необходимото мнозинство, но вярвайте ми че дори декларацията в четвъртък няма да лиши от съспенс тези последни часове преди петъка.
Въпрос: Г-н Кънев, защо започнахте съдебната реформа без подкрепа, която е събрана предварително и знаете, че е сигурна?
Радан Кънев: Никога в българската политика не е имало достатъчна подкрепа за истинска съдебна реформа, но вече има българското общество, което означава, че политическият диалог може да започне. Ако чакаме ¾ от народните представители искрено да искат реформирана съдебна система, т.е. да поемат риска корумпираните измежду тях да попаднат в затвора, никога няма да дочакаме този ден.
Въпрос: Г-н Кънев, вчера г-н Първанов каза, че вносителите от РБ са арогантни..
Радан Кънев: Г-н Първанов няма да ме вкара в диалог по никакъв начин, дори с по-силни провокации.
Въпрос: Стабилно ли е правителството ако не минат конституционните промени?
Радан Кънев: Ако не минат конституционните промени, нищо не е стабилно в България, трябва да сме наясно с това.
Въпрос: Ами вашето участие в коалицията?
Радан Кънев: Казах, нищо не е стабилно. Ако нямаме съдебна реформа, нещата стават твърде, твърде кризисни, така че нека не предвиждаме този сценарии, аз още съм на позитивния.
Въпрос: А вариантът за съдебна реформа План Б, така да се каже, без участието на РБ, ако все пак съберат необходимите гласове за техните промени възможен ли е?
Радан Кънев: Такива съдебни реформи има от 2003г. насам, 12 години непрекъснато и виждаме резултатите, естествено, че е възможно.
Въпрос: Със сигурност ли в петък ще има гласуване, възможно ли е да се стигне до там, че да няма такова?
Радан Кънев: Възможно е, възможно е при наличието на консенсус от 180 народни представители за гласуване в друг момент, да.
Въпрос: А поради факта, че не може да се разберете, това няма да е пречка, ще има гласуване със сигурност?
Радан Кънев: Ако не можем да се разберем, ще има гласуване.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...