Радан Кънев: Нишката ни с ГЕРБ не е скъсана

– Къде се скъса нишката ви с ГЕРБ, г-н Кънев?
– Не мисля, че нишката е скъсана. Наблюдаваме желание на ГЕРБ да демонстрира сила и стремеж единствено те да диктуват условията, при които ще се сформира бъдещото правителство – както по отношение на партньорите и подкрепата, така и по отношение на програмата.
– А всъщност реално те са по-зависими от вас, отколкото вие от тях?
– Не е хубаво да говорим за зависимост. Нека да цитирам г-н Борисов – хубаво е да говорим за споделена отговорност. Налагат ни я българските избиратели. Оттук нататък със сигурност следват трудни преговори и ако от ГЕРБ са очаквали, че нашата програма и обещанията ни пред избирателите няма да имат роля в тези преговори, със сигурност са сбъркали. Така че моето очакване оттук нататък е
да се промени
този тон на
едностранен
диктат
и да се тръгне към разумно продължаване на преговорите, което, естествено, зависи от страната, която ги е прекъснала.
– Защо пратихте на преговорите Трайчо Трайков? В очите на Борисов това е била изключително груба провокация.
– Много е грозен този коментар на г-н Борисов. През ум не би ни минало да коментираме преговорния екип на ГЕРБ и самите ГЕРБ много се обиждаха, когато ние говорехме персонално. Тук искам да подчертая, че ние персонални условия никога не сме поставяли. Изразили сме обаче становището си, че на някои ключови позиции е хубаво да има нови хора. Това не е лична атака. Докато г-н Борисов влезе в лична атака спрямо един от най-видните лидери на РБ. Затова и не искам да го коментирам, защото не искам да натягаме напрежение. Естествено, че както ГЕРБ, така и блокът са свободни да определят преговорните си екипи.
Трябва да осигурим по-добро бъдеще на милиони българи, а не да си чешем личното его или да се обиждаме взаимно. А по отношение на смирението ние сме уникално конструктивни. Не ние говорим за нови избори. Всички българи искат не просто правителство, а правителство, което да промени страната. Всички – от най-бедните хора в малките села до сериозните бизнесмени, които дават работа на хората, искат най-сетне в България да има правила.
– Кажете ми обаче, щом искате да продължите с ГЕРБ, защо се фиксирахте върху извиването на ръце и чупенето на пръсти?
– Метафората тръгна от Борисов. Той много я обича от 2009 г. Аз се възползвах от нея, за да кажа, че ако ще извиваме ръце, това ще са ръцете на мафията, и ако ще пукат пръсти, то ще е, за да се прекратяват лоши практики и да се налагат правила.
– Но Цецка Цачева снощи остана с усещането, че вече им пукате пръстите!
– Но защо ГЕРБ припознават себе си в мафията и лошите правила? Факт е, че лоши правила е имало и при тях, но това важи за всички управления в България. Мафията е силна, корупцията е повсеместна и с галене по главата няма да мине.
– Борисов ви препоръча следващия път да се подготвите по-добре и да отидете вече освен с визия за споделена отговорност и с конкретни, поименни предложения какви позиции бихте споделили – в ръководството на парламента, правителството, агенциите.
– Категорично ще говорим за имена, след като говорим за политика. Защото хората провеждат политиката. Така че кой ще бъде министър и кой ще носи отговорност в изпълнителната власт, зависи от това каква е правителствената програма. Ние не влизаме с предварителни персонални условия и категорично очакваме отсреща да няма също предварителни персонални условия.
– Кога е моментът да се говори за имена? Следващата седмица?
– Когато има програма за правителство. Първо, ГЕРБ трябва да възобновят преговорите. Снощи (на преговорите в парламента, след които Цецка Цачева и Румяна Бъчварова заявиха, че ги прекратяват) решението им беше прибързано и то със сигурност е разочаровало страшно много техните и изобщо десните избиратели. Следващата стъпка е да се върнем на програмата на правителството и едва третата е да коментираме имена. Подготовката на преговорния ни екип беше много сериозна. Едно от възможно най-неубедителните обвинения към РБ е липса на подготовка. Нашите експертни екипи произвеждат политическа програма без прекъсване от лятото на миналата година.
– Изчистихте ли отпора на г-н Исмаилов спрямо Патриотичния фронт?
– Г-н Исмаилов и НПСД имат своите основателни притеснения от част от програмата на ПФ. Тъй като ние с ГЕРБ декларираме обща отговорност да държим България на европейския път, трябва
да поемем обща
гаранция не към
Корман, а към
българските
турци
Към хората, които се чувстват застрашени, защото той изразява реални страхове на живи хора. Гаранция, че България така както ще елиминира мафиотските пипала на ДПС от властта, така няма да допусне нито един български турчин да бъде застрашен заради своя етнос или един мюсюлманин – заради своята вяра.
– Искате това да се напише дословно като ангажимент в коалиционното споразумение, така ли?
– Естествено, като една от важните политически декларации, че в България никой няма да пострада заради етноса или вярата си и че напрежение няма да се допусне.
– Все пак, без да споменаваме на този етап нива, до вицепремиерско ниво ли ще стигне споделената ви отговорност?
– До ниво всяка реформа, всяка политика на бъдещото правителство да има ясен отговорник. Човек, който с лицето си застава и пред избирателите си, и пред обществото, и казва: “Аз съм човекът, който отговаря за тази и тази реформа.” В правосъдието да има ясна фигура, в администрацията, в здравеопазването, в образованието. Да е ясно кой носи отговорността. Така правят в Европа коалициите.
– Тези ресори произволно ли ми ги изредихте, или те са тези, които имате готовност да поемете в кабинета?
– Аз споменах ресорите, в които според нашата платформа реформите са изключително важни, неотложни, неизбежни. Иначе държавата ни рухва. Четвърто поред правителство без реформи категорично не можем да си позволим.
– Но все пак е най-добре правосъдният министър да е от РБ, така ли?
– Не мога да си
спестя
суперлативите за
работата, която
свърши Христо
Иванов
за краткия си мандат като служебен министър.
– Да остане той ли?
– Пак казвам, в никакъв случай няма да говорим с имена, но се отнасям с дълбок респект към подробната, изключително конкретна програма, която министерството е подготвило и която ние подкрепяме безрезервно. В стратегията ясно пише кои промени се нуждаят от конституционна промяна и кои – не. Първите ще започнем незабавно.
– Ще отстъпите ли от съкратения мандат от 2 г., след което да се правят нови избори “2 в 1” с президентските?
– Категорично не. И това не е самоцелно. За да се възстанови доверието на българите – и в съда, и в прокуратурата, и в правителството, трябва да докажем, че за нас промяната е по-важна, отколкото да се окопаваме във властта. И да стигнем до конституционно мнозинство, което
след 2 г. да
предизвика
Велико НС
Самият Борисов казва, че конституционните промени са нужни.
– Но това няма нищо общо с факта, че след 2 г. има президентски вот?
– Има общо, доколкото това е политическият календар в България и е разумно да направим избори “2 в 1”.
– Какъв трябва да е механизмът на контрол върху министрите? Борисов призна, че няма отговор на въпроса кой ще сменя министрите, ако не се справят – премиерът или коалиционен съвет от лидерите на управляващите партии.
– Една от много важните задачи на РБ е да върнем достойнството на българския парламент. В продължение на много години той живее под диктата на изпълнителната власт. Спомняте си онази унизителна история със зеления и червения флумастер. Този български парламент няма да бъде такъв най-малкото поради факта, че РБ ще бъде важна част от мнозинството. Контролът върху министрите по конституция е в парламента, а не в премиера или в коалиционни съвети. Това е една от причините да заявявам за пореден път, че нямам лични амбиции за участие в изпълнителната власт.
– Но не искате да има председателска “шапка”, както в тройната коалиция решенията вземаха Станишев, Доган и царят? По същата логика вие четиримата, понеже в ПФ са двама лидери, да се събирате и да казвате последната дума?
– Вие го казахте – при патриотите са двама, при нас – 6-има, в ГЕРБ очевидно е един.
Факт е, че
РБ допусна
сериозна грешка,
като не избра
един председател,
и тази грешка си личи в момента колко затруднява участието ни в бъдещото правителство. Но контролът върху правителството, ако то е с наше участие, ще е в ръцете на народните избраници.
– Многократно подчертавате, че вие ще останете в парламента. Имате ли желание да сте негов зам.-председател, или тази позиция за вас е ниска?
– Зам.-председателят на НС има специфична, в голяма степен представителна роля. Аз съм човек, който тепърва стъпва на полето на реалната политика и съм изключително работоспособен човек. Аз виждам себе си в комисиите, в парламентарната група, в процеса на законодателството, а не във воденето на заседания. Аз нямам лични амбиции. Поел съм много тежък ангажимент да представлявам Варна, която е символ на огромната нужда от промяна. Поел съм и личен ангажимент да представлявам и българите в чужбина.
– На втората, да я наречем поправителна, среща как ще представите гаранция, че РБ е единен субект?
– Нашата гаранция е вече представена. Ние се явяваме на два поредни избора, като се представляваме по един и същи начин. И той е записан в регистрацията ни в ЦИК. По-сигурна юридическа гаранция няма. Тя произтича вече от закона, а не само от нашите вътрешни решения. Всички коалиции, които участват в НС, промениха драматично състава си между европейските и парламентарните избори – ВМРО напусна коалицията около Бареков, на мястото на ВМРО в ББЦ се появи партията на г-н Ковачки, която агресивно подкрепяше БСП на евровота, с едни много лоши изборни практики. На този фон
ние сме остров
на стабилност
– явихме се по един и същи начин на двата избора, добавихме две нови партии, без да променим начина си на представителство.
– Остров на стабилност, но всички чакат да видят как ще се разпадате в 43-ото НС!
– Ще има много да чакат…
– Как ще си гарантирате целостта?
– Целостта и на ГЕРБ, и на РБ, и на ПФ, и на който щете се гарантира по два начина – лична почтеност и вярност към избирателите. Блокът има ясна и последователна платформа и никой няма и да си помисли да я напуска, защото това означава да получи 0 на следващите избори.
– Ще искате ли министър на администрацията, каквото не е заложено в програмата на ГЕРБ?
– Ще искаме човек – дали ще е министерство, дали ще е вицепремиер или друга форма, но ще искаме ясна отговорност за провеждането на административна реформа, защото България не може да си позволи спиралата на партийните назначения и уволнения да се завърти отново. В момента администрацията е проядена от партийните кадри на ДПС. Крайно време е да се сетим, че тя не обслужва партиите, а хората. Всеки в админстрацията трябва да мине през единна за цялата страна конкурсна процедура.
– Наново да се преназначи цялата администрация?
– Всеки нов човек трябва да премине през много ясен конкурс при единни национални критерии за съответната позиция. А не по критерии, написани от братовчед му за него самия, както е досега.
– Сега ще ви обвинят от ДПС, че вадите метлата за политическа чистка.
– Ако отстраняването на корумпирани чиновници е политическа чистка, нека да е такава.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...