Радан Кънев: Не преговаряме с партии, които цепят десницата

(видео)

Веселин Методиев: Добър ден, благодаря ви за големия интерес, от който сме малко изненадани. Ще ви запозная с днешните решения на Националното ръководство, те са свързани със седмицата естествено и с очакванията за регистрацията за президентските избори. На първо място ДСБ ще останем верни на споразумението на предварителните избори, т.е. принципът, който отстоявахме в предходната седмица по отношение на местните избори в София, ще бъде същия и тази седмица. В тази връзка бавно, в случай че желаете самият текст от Адриана ще го вземете, ще прочета какво пише в споразумението за предварителните избори подписано от ДСБ, СДС, Обединени земеделци, БСДП и от Радикал демократи, само преди няколко месеца. Страните се договориха да се явят с една кандидатирезидентска двойка на предстоящите избори за президент и вицепрезидент. За официалните избори за президент на страната партиите, подкрепили споразумението, да се регистрират като коалиция пред ЦИК. Още един път, за официалните избори за президент на страната партиите, подкрепили споразумението, да се регистрират като коалиция пред ЦИК. Ще приемем “Синя коалиция +”, само ако ОДС подкрепи Прошко Прошков и оттегли Стефан Софянски. Т.е. Синята коалиция, както е по споразумение трябва да бъде регистрирана в ЦИК от СДС и ДСБ. Нейното разширение с партии, извън споразумението за предварителни избори е възможно, ако тези партии са подкрепили и другия кандидат излъчен през предварителните избори, и това е софийския ни кандидат за кмет на Синята коалиция, която регистрирахме преди два дни. Ако, на следващо място, ОДС играе срещу Прошко в София не само, че се нарушава споразумението и искането за регистрация става практически невъзможно, но за ДСБ всякакво разширение на Синята коалиция за в бъдеще, за следващите парламентарни избори, ще бъде невъзможно, след като се играе срещу. И накрая една техническа подробност, която г-н Кънев каза, но аз ще му я иззема, пък той ще отговори на въпросите заедно с мен. Ние сме регистрирани като Синя коалиция – СДС и ДСБ, в София и Варна, ако е същата регистрацията в ЦИК за президентските избори, това означава че ще имаме единен номер на бюлетините, както за националните избори за президент, така и за изборите в двата големи града в България – София и Варна. Което в една сложна система на множество бюлетини не е за подценяване. Сега сме на ваше разположение.

Въпрос: Тоест единственото условие, което вие ще поставите е оттеглянето на Софянски от местните избори, за да подкрепите разширяване под формата “Синя коалиция +”?

Веселин Методиев:Ако разширението на коалицията се появи с партии подкрепили със споразумение, както кандидата за президент, така и кандидата за кмет на София. Споразумението е единно, който от вас го иска може да получи аз ще го оставя в залата.

Въпрос:Ако това не стане? Ще се регистрирате самостоятелно?

Веселин Методиев: Не.

Радан Кънев:Не.Аз мисля, че…

Веселин Методиев:Само секунда и давам думата на Радан. ДСБ ще си остане вярно на подкрепата за Румен Христов.

Въпрос: Но така няма да сте коалиция и няма да участвате в изборите?

Радан Кънев: На мен ми се иска да изясним поредността на стъпките, така както ги виждам. Откакто има Синя коалиция или в по-ранни етапи, когато е имало коалции между СДС и ДСБ с други наименования, винаги сме следвали и от години сме съгласни и имаме един очевиден модел на работа, а именно СДС и ДСБ подписват споразумение помежду си. Това е така нареченото ядро на Синята коалиция, термини използвам от официалното ни споразумение от 2009 година. След което по взаимно съгласие разширяват коалицията. Тоест нашето предложение е подписване на коалиционно споразумение за Синята коалиция за избори за президент между СДС и ДСБ, за подкрепа на Румен Христов и за разширяване на тази коалиция по взаимно съгласие на двете партии.И понеже сме коректни, казваме и какво е нашето условие за разширяване – партиите, които желаят да се включат, да не се противопоставят със свои кандидати на г-н Прошков в София. Искам да кажа съвсем ясно мотивите ни. За нас от ДСБ, не е ясна функцията на коалицията ОДС на изборите през 2011 година. Дали тази функция е да се цепи дясното или да се обединява. Ние искаме да се убедим, че тази функция да се обединява дясното. Това означава подкрепа за Румен Христов, подкрепа за Прошко Прошков. Съответно означава и възможност за бъдещи съвместни действия. Ако ние през 2011 година се убедим, че ОДС иска да цепи дясното, ние с политически сили цепещи дясното в бъдеще не можем да сътрудничим.

Въпрос: Струва ми се, че казаното дотук не изяснява въпроса за вицепрезидента?

Веселин Методиев: Права сте. Веднага отговарям. Ние ще изпълним обещанието си по споразумението. Тоест в периода, в който трябва да се извърши регистрацията до периода, в който трябва да се регистрира двойката, то има немалко време, ще предложим своя кандидат за вицепрезидент. Тоест условието, което е записано в споразумението ДСБ ще го изпълним.

Въпрос: Вече не чакате Румен Христов да си го посочи?

Веселин Методиев: Не, не. Отново сме в състояние да проведем консултации, няма никакъв проблем. Така както сме действали до момента.

Въпрос: С кой се водят в момента консултации?

Веселин Методиев:Аз съм участвал в две консултации. С колеги от СДС, включително с г-н Румен Христов. Имена от тях е имало и директно съгласие за разговор с един мой много добър приятел. Който за съжаление отказа. Става дума за Стефан Димитров.

Въпрос: Обсъждани ли са други личности?

Веселин Методиев: Не, поименно не съм участвал в други консултации, аз лично.

Въпрос: Вие склонни ли сте да разговаряте с ОДС, щом няма проблеми със СДС, защото до момента не са провеждани такива?

Веселин Методиев: Стига да има инициатива за такава среща, но за да може да се случи това има една технологична процедура. Папката за местните избори я правих аз и ДСБ. Защото кандидата е наш. Във висока степен, съдейки по себе си, тази трудност не беше много простичко. Сега сме се разбрали с колегите от СДС да имат грижата да подготвят регистрацията в ЦИК, така че в момента, в който тези документи са приготвени от тях, ние сме готови веднага да се отзовем и да проведем разговори и да се уточним.

Въпрос: А ваш човек присъствал ли е при подписването на това споразумение с ОДС? Защото тогава беше съобщено, че Синята коалиция е подписала?

Веселин Методиев: Това е времето, в което аз имах 56 телефонни разговора за деня, нямам такъв ден откакто използвам GSM. На всички съм казвал едно и също, че това си беше споразумение за набирането на политическа подкрепа от страна на СДС и човек от ДСБ не е имало. Това, което г-н Марков ви беше казал и ни беше подвело е, че в предишни наши разговори, той каза, че ще търси такава подкрепа за Румен Христов. Аз съм му казал, че ние търсим такава за Прошко Прошков, от различни формации. Да се надяваме, че тази седмица зад нашия кандидат на Синята коалиция за кмет на София ще има още подкрепа, която ще бъде постигната чрез подписване на политически споразумения. Въпрос: А как гледате на издигането на Мартин Заимов, като водач на листата за общински съветници, от РЗС?

Въпрос: По-скоро кажете няколко думи за подкрепата на РЗС, за да няма спекулации от типа, че Иван Костов и Яне Янев са хора на Трактора.

Веселин Методиев: Като оставим на страна това обяснение, въпросите бяха два. Аз мисля, че никои от десницата не може да гледа отрицателно на кандидатурата на Мартин Заимов като кандидат на РЗС, защото той е доказал за 4 години в Общинския съвет, че на първо място е съпричастен към идеите на десницата, на второ място е човек, който е положил изключително много практически усилия в подобряване на живота в София и за промяна на начина на управление. Колкото повече партии издигат подобни хора за водачи на листите, толкова по-добре за управлението на София. А по отношение на партийната подкрепа от страна на РЗС за Прошко Прошков, това е едностранен акт. Аз мисля, че е напълно логичен от гледна точка на това, което говорят. Те винаги са заявявали, че искат в България да има единодействие на десницата. Очевидно е, че те нямат никакъв шанс със собствена кандидатура, освен да цепят гласове и логично подкрепят най-силния десен кандидат. Не имало предварителни преговори, споразумения и така нататъка, ако това беше подтекста на въпроса.

Веселин Методиев: Не караме “трактори”. Нещо друго? Няма. Да сте живи и здрави, благодаря!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...
Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...