Радан Кънев: Не можем да правим повече отстъпки

Радан Кънев: Аз наистина мисля, че трябва да сме точни. Няма от страна на колегите от ГЕРБ никакви подобни изявления, че те биха променили предварително договорените съотношения във ВСС, под които сме се подписали. Аз искрено разчитам, че нито ГЕРБ, нито ДПС, нито ПФ биха се отметнали от подписите си, а това само по себе си са над 160 гласа в българското Народно събрание. А що се отнася до колегите от АБВ, от тях само двама или трима подписаха този законопроект, така че не можем да настояваме или да се сърдим ако те не гласуват.

Въпрос: Г-н Кънев, вчера сте имали ултимативен тон, след като сте чули изказването на г-н Кирилов, може ли да препотвърдите намерението, което сте изразили вчера пред колегите си?

Радан Кънев: Винаги съм имал ултимативен тон, когато става дума за тези изключително тежки преговори. Ние постигнахме един наистина забележителен компромис в края на лятната сесия, този компромис включва всички възможни отстъпки, които РБ може да направи.

Въпрос: Ако все пак тези промени бъдат предложени между първо и второ четене и ГЕРБ в името на нещо реши да приеме промяна в квотите?

Радан Кънев: Това ще е денят, в който, както казах и вчера, аз лично повече с мнозинството в този парламент няма да имам нищо общо. Естествено, това може да се отнася и за партията, и за коалицията РБ, но въпросът е толкова важен, че личното ми решение ще изпревари решението на политическите партии.

Ние направихме повече отстъпки, отколкото са приемливи за нашите привърженици в името на един много солиден краен резултат. Ако този краен резултат бъде поставен под съмнение, категорично няма място за никакви отстъпки повече.

Въпрос: Да се изразим така – има ли опипване на почвата от страна на АБВ за евентуални промени в така внесения проект?

Радан Кънев: Не мога да кажа, аз казвам, че имахме изключително тежки и изключително успешни преговори през юли месец, и аз смятам, че тези преговори зададоха формата на промени в конституцията, към който ние ще се придържаме. Аз силно се надявам, и честно казано нямам основание да не мисля, че другите колеги, които са се подписали няма да се придържат, така че нека да стоим на оптимистична вълна.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...