Радан Кънев на пресконференция в Шумен

Изказвам своите съболезнования на всички французи, но искам да отчета, че не беше атакуван само Париж. Беше атакувана Европа. Като смисъл, като ценности, като общност и цивилизация. Големият въпрос сега обаче е: може ли Европа единно, чрез укрепване на общата система на сигурност, отбрана и външна политика, да гарантира, че това няма да се повтори? Да гарантира, че ЕС ще продължава да бъде зона на сигурност, а не терен на терористична война срещу европейските граждани. Вярвам, че българското правителство и мнозинството в парламента трябва да положим сериозни усилия в тази посока – България да бъде фактор в изграждането на обща европейска система за сигурност. Трябва да бъде лидер в изграждането на такава политика. Защото всички държави от източния и югоизточния фланг на ЕС и НАТО са изправени пред много сериозни заплахи за сигурността си. Ние сме особено уязвима държава, защото сме външна граница за съюза в две посоки. Трябва да искаме подкрепа под формата на обща европейска гранична политика и обща политика за сигурност. В този контекст оценявам високо вчерашната среща на премиера с министрите с пряка отговорност в подобни кризисни ситуации. Тя показа сериозна отговорност. Утре се надявам да се срещна с премиера във Варна и ще продължим разговорите в тази посока. Искам да подчертая, че за да бъде България лидер в тази политика, тя трябва да престане да бъде опашкар в сектор правосъдие и вътрешна сигурност. Не можеш да бъдеш лидер, когато бележникът ти е пълен с двойки. По тази причина бързото приемане на конституционните промени, бързото продължаване на съдебните реформи отвъд конституцията и пълноценната реформа на целия сектор сигурност, са приоритет на сигурността на всеки български гражданин и гаранция за стабилността на управлението и държавата. В този смисъл четем и всички истерични атаки срещу управлението, мнозинството и коалицията през последните седмици. Очевидно в средите, които искат дестабилизация в България, за да не се случат реформите в съдебната система и в сектор сигурност, е имало очакване от провал на РБ на изборите и последващо преформулиране на управлението, което да изключи продължаването на реформаторския ход. За съжаление на тези среди обаче и ГЕРБ и РБ се представиха много силно. Стреснати от този резултат, който предполага стабилизиране на държавата и ускоряване на реформите, тези среди започнаха безпрецедентна за следизборен период компроматна кампания.
В предполагаемите разговори записи между съдиите Янева и Ченалова виждам опит за сплашване на хората, които трябва да гарантират и приведат съдебната реформа. Не знаем от къде тръгват тези записи, кой ги прави, кой подбира какво да бъде публикувано, но виждам опит за сплашване на хора с отговорни позиции в държавата. Че ако реформите в съдебната система и в сектор сигурност продължат, срещу тях ще се разгърне мащабна клеветническа и компроматна атака. В тези записи няма нищо, което да не знаем от години – и за кадруването, и за прикриването на престъпни деяния, и за целият този контролиран процес на българското правосъдие, с който сме се сблъсквали по много други поводи. Трябва да бъде разследвано всичко, което се засяга в записите – имало ли е чадър над Ченалова, имало ли е чадър над Янева, разследва ли се в дълбочина цялата афера със СРС, какво стана със софтуера за случайно разпределение. Защо месеци наред на министър Христо Иванов продължава да му бъде отказван изходния код на този софтуер, тоест по всякакъв начин се блокира пълноценното разследване.
Ние от РБ сме внесли в конституционната комисия предложение за независим прокурор, който да разследва организирана престъпност в магистратските среди, защото е ясно, че има такъв проблем, ясно е и че тези хора не могат да разследват сами себе си.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...