Радан Кънев на КСНС: През годините в България са изхарчени за отбрана много пари с нулев ефект

Беше изключително конструктивен диалог на моменти твърд, но в нито един момент изострен, който доведе до едно балансирано и много разумно решение, основано изцяло на предложението на министър Ненчев за стабилизиране на българските отбранителни способности, както незабавно, така и в един по-дълъг десетгодишен период.
Въпрос:
– Бяха ли поети конкретни ангажименти по програмата за отбранителните способности, която и Вие защитихте вчера в декларацията?
Радан Кънев:
Конкретно не сме обсъждали програмата, а това, че е необходимо тя да влезе в Министерски съвет и в НС много спешно, за да бъде именно тя основа на увеличения бюджет на отбраната, защото констатирахме всички, че през годините в България са изхарчени не малко пари с на практика нулев ефект и с ясни и споделени от всички политически сили съмнения, че голяма част от тези пари за били предмет на злоупотреба, харчени са за излишни неща. Затова България трябва да има първо една ясна програма за повишаване на отбранителната способност, на база на тази програма да се увеличат и бюджетите и това е процес, който започва през тази година, така че за мен това беше изключително успешно заседание.

Консултативният съвет търси политическо съгласие, а не взима политически решения, това е важна разлика.