Радан Кънев: Моите 7 причини да гласувам с убеждение, а не с отвращение* за Васил Терзиев

1. Васил е кандидатът на промяната за София. Такъв е самият той, такива са общинските съветници, избрани с нашата листа, такива са кандидатите ни за районни кметове. Преди всичко – такива са избирателите, вече дали гласа си за него. А в представителната демокрация – и това е чудесно – избраникът е заложник на избирателите си. 

2. Григорова – парадоксално за някои, но съвсем логично за познаващите политическия нрав на Борисов – е кандидатът на Бойко. Ако някой е изненадан, че Бойко подкрепи Григорова на втори тур, той не разбира много от българска “политика”. Борисов подкрепи Григорова не на втори, а на първи тур. И с думите “за да си върнем столицата, трябва да я изгубим”, той си го призна. Аз за кандидат на Бойко не съм гласувал и няма да гласувам.

3. Васил е кандидатът на развитието, надграждането, еволюцията на столичния град. Той не се изкуши да отрича постигнатото досега, да оспорва посоката на развитие. Но в програмата си иска ускоряване на това развитие, иска край на партизанското безхаберие и корупция, които го задържат. Иска развитието да стигне до всички части на града – и до презастроените южни квартали, и до забравените квартали “оттатък влака”, в Северната яка на града, където има безкрайни неизползвани възможности.

4. Григорова е кандидатът, който оспорва постигнатото от нас самите – като граждани, като собственици, като предприемачи, като съкварталци и съседи. Тя е кандидатът, който отрича, разделя и настройва столичани един срещу друг. Който насъсква бедни срещу заможни, стари срещу млади, гумаджии срещу инженери. И не е чудно – това е, което партиите, които я издигат, винаги са правили, десетилетия наред.

5. Васил е кандидатът на демократите, на Европейска София, на тези, които вярват в модернизацията на транспорта, градоустройството, битовите услуги, реновирането на сградите, реформирането на “Топлофикация”, изчистването на въздуха, изграждането на канализационните мрежи.

6. Григорова е кандидатът на София от миналото – на затъналите в корупция и шуробаджанащина общински дружества (които, противно на думите й, бяха съхранени от Бойко), на отричането на частната инициатива и гражданската енергия. Неслучайно, докато възхваляваше общинските фирми от миналото, тя не спомена общинско-държавната фирма от настоящето – “Топлофикация”, която всеки месец ни изненадва с напълно непредвидими и необясними сметки, докато затъва в близо два милиарда дългове за наша сметка.

7. Последно, но може би най-важно: Изборите в София са национално политическо решение с огромно въздействие върху политиката в цяла България.

Васил, с всичките му реални и пропагандно натрапени кусури, е кандидатът на хората и партиите, които искат България да се развива ускорено като богата Европейска държава, като правова държава, като модерно общество с бърза и почтена администрация и ниски нива на корупция.

Григорова е кандидат на БСП, Левицата, Атака и Движение “Русофили”, кандидат на “Възраждане”, т.е. на Румен Радев. Кандидат на партиите и силите, които яростно и неприкрито отричат и спъват европейското ни развитие. Не се надсмивайте над утопичните й “пролетарски” закачки. Вижте публичните й позиции през последните години – те са ясно, често дословно повтаряне на опорките на Кремъл против демократичното европейско развитие. Аз за кандидат на тези сили (в т.ч. Манолова и Радев преди години) не съм гласувал и няма да гласувам. 

Това е изборът, пред който сме изправени. Трети избор няма. Ние сме демокрация – какъвто е изборът, ще го признаем и ще живеем с последиците му. Убеден съм, че последиците от избор на Ваня Григорова ще бъдат дългосрочни и много опасни.

*Не е някаква тайна, че семейството ми е поне четири поколения свързано с демократичната политика в България – от управлението на Александър Малинов през 1908-1911г., през демократическата местна власт във Варна между войните, през концлагера в Белене от 50-те, та до реформаторските сили на последните три десетилетия.

И не е тайна, че изразих тревогата си (и публично, и в лични разговори с Васил и щаба му) от ефекта на семейната история на кандидата ни върху избиратели с моята родова памет. Въпреки че – като наследник на хора, които не са имали право да упражняват професията си заради баща си и дядо си, никога няма да приема “наследствена лустрация”. 

Тревогата ми от възможен завой на столицата към миналото и на Изток е многократно по-силна. 

Източник: www.facebook.com/radan.kanev

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...