Радан Кънев: Мажоритарният трик

Докато пиша този текст, медиите вече коментират първите случаи от 20 години насам, в които управляващите използват властта си, за да поставят под въпрос демокрацията в България. Независимо от корупцията, отказа от реформи, наглите кражби и чадъра над организираната престъпност (характерни за всяко управление с прякото или косвено участие на БСП и ДПС) никое правителство в България не си беше позволявало да постави под въпрос простите принципи на народовластието и на връзката между подадените от гражданите гласове и управляващата партия в Народното събрание.
В тази статия няма да засягам косвените посегателства срещу демокрацията – намесата на съдебната власт в избора на членовете на СДС, непосилната за нови партии финансова бариера от 50 000 лева за участие в избори и момента, в който бяха приети промените в изборното законодателство – по-малко от два месеца преди изборите за Народно събрание. Няма дори да коментирам идеята за 8% бариера за коалиции, защото тя не е проблем за СДС/ДСБ – явно е насочена срещу непослушните другарчета от “НАПРЕД”.
Ще се спра единствено на самите промени и изкривяването на демократичния вот, което те допускат. Изправени пред неизбежна и тежка загуба на изборите, БСП и ДПС се опитват да се домогнат до служебна победа на изборите чрез един “трик”, който поставя под съмнение самата връзка между вота на гражданите и състава на следващия парламент.
Така нареченият мажоритарен елемент създава възможност някои депутати да бъдат избрани с четири пъти по-малко гласове от други. 23-ти район в София – традиционно силен район на десницата – има над 300 000 избиратели и (по старата система) 13 пропорционално избрани народни представители. В него сега ще бъде избран 1 (един) мажоритарен депутат. 20-и район – Силистра – традиционно силен за ДПС – има около 65 000 избиратели и пропорционално отговаря на 4 народни избраници. Сега от него ще бъде избран… 1 (един) мажоритарен депутат. Простата сметка е, че ако един десен депутат представлява стотици хиляди избиратели, един парламентарист от ДПС ще се окаже избран с над пет пъти по-малък брой…

Приетият закон предвижда и т.нар. мажоритарни кандидати да бъдат избирани не на балотаж с повече от 50% от гласовете, а с т.нар. обикновено мнозинство. Преведено на прост език, това означава, че ако в Силистра ДПС има 18% от гласовете, ГЕРБ 17%, БСП 16% и десницата 15%, “мажоритарният” кандидат на ДПС ще бъде избран да представлява цялото население.
Кратък поглед върху картата на България и разпределението на мандатите по избирателни райони показва, че непропорционално голяма тежест ще имат гласовете в следните избирателни райони: Силистра, Търговище, Видин, Ямбол, Кърджали, Разград, Ловеч. Очевидно е, че по този начин именно ДПС и БСП ще получат мандати в парламента, които не отговарят на влиянието има на национално ниво. От друга страна, най-ощетени ще бъдат трите района на София, Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Плевен, Стара Загора -традиционните силни позиции на десницата и ГЕРБ. Тези райони ще бъдат представени с по-малко народни представители от действителната им тежест като население.

Какви ще бъдат ефектите от тези противоконституционни промени? За съжаление на другарите има един железен принцип на свободните общества – опитите за подмяна на демокрацията излизат през носа на авторите си.

Тези промени и други панически опити на БСП/ДПС да смажат опозицията с мръсни трикове ще доведат до небивала мобилизация на десния вот и най-вероятно до консолидация на партиите – членки на ЕНП около общи “мажоритарни” кандидати. Колкото и резерви да имам към ГЕРБ например, никой вече няма да ме убеди, че “всички са маскари”.
Може всички да са маскари, но БСП са изпечени престъпници. И благодарение на тяхната паника и глупост това няма да остане скрито за пито един български гражданин. Вместо да понесе загубата с достойнство, социалистическата партия поставя на кантар самото си съществуване…

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...