Радан Кънев: Лъжа е, че вземаме нов дълг

РАДАН КЪНЕВ (РБ): Уважаема госпожо Председател, уважаеми колеги! Да започнем по същество. Най-същественото в тази ситуация и в този дебат е да се каже, че в продължение на цяла седмица слушаме една натрапчива лъжа. Слушаме я до степен, че има опасност тя да стане истина, което не би било добре. Няма нов дълг и не гласуваме нов дълг. (Възгласи “Ееее”, “Уууу” от БСП ЛБ.) Не обсъждаме нов дълг! Нов дълг можем да обсъждаме, когато обсъждаме бюджета за 2016 г. или бюджета за 2017 г., или когато през 2013 г. гласувахте актуализация с нов дълг, което не се случи и което през 2015 г., 2016 г., 2017 г. и 2018 г. няма да се случи, дами и господа, защото България има стабилно управление, което се познава по това, че не си актуализира бюджета три пъти годишно. (Възгласи “Ееее”от БСП ЛБ и ръкопляскания от ГЕРБ.)

Няма нов дълг, няма нов дефицит. Това са теми за бюджета и ще ги обсъждаме сериозно по време на бюджета. И ще изстискваме финансовия министър като мокър парцал (възгласи “Ееее” от БСП ЛБ), защото ще твърдим, че дългът за 2016 г. трябва да е по-малък.

В момента финансовият министър ни предлага просто един добър финансов инструмент за управление на държавния дълг. Финансов инструмент, който със завиден успех Полша използва повече от пет години, Румъния използва от четири години, от тази година и занапред ще го използва и България. Ще си управлява по-добре дълговите нива, ще си намалява лихвите, ще внушава стабилност на финансовите пазари и на собственото си население – нещо, което това управление успява да внушава учудващо бързо за коалиционен формат, още от първите си дни.

Няколко думи за политическия ефект на това решение. Атаката беше очевидна, атаката е силна, всяка опозиция би атакувала. Вярвайте ми, ние бихме атакували и по-силно, и по-грамотно от Вас – съвсем нормално е.

Всяко мнозинство, всяко управление, всеки финансов министър и всеки премиер ще понесат загуби от подобно решение, защото то е трудно обяснимо за хората и за обществото. И пред нас от Реформаторския блок стои очевиден политически избор: дали да пожънем огромен политически дивидент, подчертавам, огромен политически дивидент, ако в тази ситуация се противопоставим, включим се в хора на лъжците, започнем да наричаме емисионната програма “нов дълг”. Ще спечелим изключително много. Какво обаче седи на другото блюдо на везната? Седи отговорното политическо поведение, седи задължението да наречеш нещата с истинските им имена, дори когато това не е популярно.

Задачата в политиката е тези, които са на власт, да губят, за да печелят гражданите. Затова властта се сменя през няколко години и така трябва да бъде. Така че спокойно! Ще дойде време и за ново управление, ще дойде време и опозицията да бъде на власт. И благодарение на подобен инструмент опозицията ще управлява в по-голям комфорт след това управление, защото дълговите нива на България ще са управлявани по-добре.

Няколко думи, да пуснем и капката катран в кацата с мед, разбира се – начина на предлагане на това предложение. Чуха се гласове и от правителството, и от колеги от мнозинството, че бюджетната политика е работа на правителството, а не на парламента.

Нищо по-дълбоко политически невярно не може да се чуе в една парламентарна демокрация. Нещо повече, в ограничените демокрации парламентът има една-единствена функция – така е създаден исторически – и то е да се занимава единствено с бюджета и държавния дълг, да не разрешава на царя тогава да харчи безконтролно, да печата безконтролно и да задлъжнява следващите поколения безконтролно. Така че ако има дебат, на който мястото му е със сигурност в парламента, този дебат е дебатът за бюджета и за дълга. И това е принципен, конституционен въпрос на парламентарната демокрация, от който няма да отстъпим, затова и настояваме дебатът между парламентарните групи да продължи. И дебатът в парламента по най-присъщия му въпрос – въпросът за бюджета и за дълга, да бъде обявяван за пазарлък и за нещо срамно, е същата или по-голяма обида към парламентаризма от това без дебат да бъде вкарано подобно предложение в залата. Благодаря.

РАДАН КЪНЕВ (РБ): На втората реплика: мен никой не ме е заплашвал! Своята подкрепа за тази мярка я обявих три часа, след като излъгахте, че става дума за нов дълг и продължавам да я подкрепям абсолютно независимо от това кой какво говори. Ако утре премиерът излезе и каже, че смята, че това е лош финансов инструмент, аз няма да си оттегля думите, че това е добър финансов инструмент.

РАДАН КЪНЕВ: Казах Ви по време на основното си изказване – през 2013 г. се актуализираше бюджетът на държавата, за да се вземе нов дълг от 1 милиард. Направи се актуализация и увеличение на тавана на дълга. В момента няма актуализация, няма увеличение на тавана на дълга. (Шум и реплики от БСП ЛБ и ДПС.)

Другата голяма разлика – парите тогава бяха предвидени, за да се направи нещо, което се направи, и ние предупреждавахме. Триста и петдесет милиона от онзи 1 милиард бяха допълнително раздадени на неефективни енергийни производства, които подкрепяха тогавашното управление. Предупредихме и то се случи!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...