Радан Кънев: Което се случи

“Будете ме само за лоши новини”

Тези думи се приписват на Наполеон Бонапарт. Не знаем дали премиерът Борисов е спал миналата седмица, но можем да бъдем сигурни, че Наполеон би я изкарал буден. След петдесетина седмици, лишени от смислени политически новини от страна на управляващите, в рамките на само два дена се изсипаха толкова лоши новини, че е трудно да определим коя е съществената, коя е най-важната.
Не е това, че осигуровките се вдигат в най-неподходящия момент. В крайна сметка дефицитът в пенсионната система винаги се покрива с нашите пари, по един или друг начин: Управляващите избраха най-тежкия и най-несигурен пет, но системното им огъване пред всеки групов натиск до момента ни караше да очакваме това решение и неведнъж да предупреждаваме за него.
Не е и това, че осигурителните прагове се вдигат на фона на понижаващи се доходи и потребление. Това решение е твърде неприятно особено за малкия бизнес, но то е логично продължение на политиката в социалната сфера до момента. Повечето предприемачи го очакваха и се подготвяха за него.
Най-лошото не е дори и фактическият отказ от реформа в осигурителната система, макар че на фона на намаляваща заетост и доходи тази новина е наистина неприятна. Но след като не са направили нито една реформа за година управление, как да очакваме да започнат с най-трудната?
Не. Не е и отказът от здравна реформа и продължаването на изливане на парите от осигуровките ни в бездънната каца на т.нар. “здравеопазване”, което опазва единствено финансовото здраве на няколко олигархични кръжока. Действително от изброените до тук лоши новини тази ще има най-непосредствено отрицателно въздействие върху гражданите – без всякакво подобрение на здравните услуги, нашите пари ще изтекат “по пътеките” на касата, а догодина няма да има пари за реформа – събраните за целта средства ще са вече опукани.
Най-лошата новина не е и разпадането на тристранния съвет след напускането на всички работодателски организации. Действително този консултативен орган имаше важната, макар и доста порочна роля да замества липсата на политическа воля и инициатива в управляващата партия и донякъде да смекчава ефектите на политическия и управленски хаос.
Мнозина от читателите на този текст биха възникнали – нима именно хаосът в управлението не е най-лошото, не е в основата на останалите злини и неуспехи? Не е ли способността на правителството да застане зад пет-шест противоположни идеи в рамките на ден и половина пагубна за развитието на стопанството и изобщо на обществото? Естествено, но това не е новина…
Най-лошото, което се случи, е разпадането на реформаторското мнозинство в парламента. Или може би – загубата на илюзията, че мнозинството около ГЕРБ и Борисов би могло да бъде реформаторско. През изминалата седмица станахме свидетели на първия случай, в който реформаторската десница отказа доверие в аванс на премиера по отношение на важно кадрово решение – избор на нов министър на здравеопазването. Борисов изпадна в пълна политическа зависимост от подкрепата на “Атака”, а в същото съдебно заседание просташкият карнавал на Сидеров му напомни цената на тази зависимост. Последвалите решения в областта на здравната политика и социалното осигуряване потвърдиха опасността управлението и лично министър-председателят да залитнат по привидно лекия път на популизма, дори на левия популизъм – посока, в която “Атака” отдавна се опитва да тласне ГЕРБ. Неспособността за спиране на разхищенията и за отказ от ненужни разходи тласка към уве¬личение на данъци и осигуровки. Неуспехът да се съберат дължимите данъци води до най-опасната практика – да се увеличава облагането на малцината, които си плащат съвестно. Липсата на воля да се насърчи конкуренцията и да се намали бюрокрацията убива шанса предприемачите да развият иновативни и творчески производства и услуги, да спечелят състезанието за нови пазари и клиенти. Това от своя страна подтиква властниците да “измислят” нови успешни модели за бизнес и привличане на средства – писти за Формула 1, арабски шейхове, персийски принцеси, земеделски производители от Манхатън и европейски инвеститори от… Китай. Всяка от тези наивни идеи струва на данъкоплатците милиони преки загуби и десетократно повече изхабена енергия, с която управлението може да гради модерно образование, администрация и инфраструктура. А през това време Сидеров надъхва партньорите си в управлението с безумни идеи за национализация на мобилни оператори и събиране на пари за пенсии чрез повторно одържавяване на предприятия, които именно държавното управление доведе до фалит.
Част от депутатите, и експертите на ГЕРБ също гледат на тази перспектива с оправдан ужас. Те знаят какво пише в предизборната програма на партията, в управленската програма на кабинета “Борисов” и антикризисните мерки, приети от правителството. Виждат, че управлението се отдалечава не просто от партийните обещания на ГЕРБ. Отдалечава се най-вече от тази част от населението, която единствено може да изнесе на гърба си усилието за измъкване от кризата и модернизирането на стопанството – малките и средните предприемачи, образованите хора от големите градове, квалифицираните работници и служители. Хората в активна възраст, готови да поемат риск и да положат извънредно усилие, за да осигурят на семейството си по-високо качество на живот, а на себе си – повече сигурност за късните години на живота си. ГЕРБ дойде на власт с обещания за просперитет и сигурност, но с днешните си стъпки отнема шанса и за двете на своите избиратели от средите на дребния бизнес.
Увеличението на вноските и на осигурителните прагове се стоварва най-тежко именно върху тях и отнема шанса им за спестяване. Липсата на реформи отнема надеждата пенсионната и здравната система да бъдат по-стабилни след 15 или 20 години. Тези, които плащат повече днес, ще получат по-малко утре. И ако можем наистина да откроим една лоша новина от изминалата седмица, то тя е наистина скъсването на връзката между властта и хората, които с труда си създават благосъстоянието на нацията. Обезкуражаването на смелите и трудолюбивите. Дали този процес е обратим? Може ли все още Борисов да направи трудния избор на продължаване на реформите? Надали някой би могъл да отговори днес на този въпрос, но е сигурно че нещата изглеждат по-зле от вчера.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанасов: Да се надяваме в началото на другата...
Ние се превърнахме в държава на изтеклите мандати. Да се надяваме в началото на...
Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Прокуратурата поиска имунитета на Борисов, след като се събуди от зимен сън. Това заяви...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...