Радан Кънев и Васил Терзиев: Как европейските държави решават проблемите с депата за отпадъци?

Как европейските държави решават проблемите с депата за отпадъци? С евродепутата Радан Кънев се срещнахме край “Големия каньон” във Враждебна и обсъдихме проблемите със замърсяването край София и как можем да ги решим, като спазваме европейските норми и директиви и използваме добрите практики.

По отношение на разделното събиране Столичната община видимо е спряла някъде в 2009 г. Крайно нисък и недостатъчен е процентът на разделно събираните отпадъци и това е една от основните причини за пълните ни сметища. Добрата организация на разделното събиране на отпадъци за всяко домакинство не само, че не натоварва семейния бюджет, а е икономически много по-ефективно, отколкото трупането на всичко на едно място. Ролята на общината е да оранизира този процеса на разделното събиране и рециклиране и да въведе норми.

Директивата за промишлените емисии, по която евродепутатът Радан Кънев е водещият докладчик на Европарламента, забранява издаването на нови екологични разрешителни на депа, които вече са със запълнен капацитет. Това обаче ще бъде в сила след четири години. Дотогава отговорността е наша – на всяка държава, на всяка община. Относно изграждането на инсинератор Кънев беше категоричен: “Скептичен съм към изграждането на подобни инсталации в Софийското поле. В такива географски условия това е нов рисков замърсител.”

Принципът “замърсителят плаща” е водещ и в европейското, и в българското законодателство, но приложението му в България на този етап е силно ограничено. Крайно време е тези, които са отговорни за екологичните щети, да понесат отговорност, да отстранят проблемите и да платят сметката. Защото потърпевши сме всички ние, както и хората във “Враждебна”, за които купчини отпадъци са обичайна гледка всеки ден, здравето им е в риск, а общината не прави нищо, за да ги компенсира.

Васил Терзиев и Радан Кънев: Как европейските държави решават проблемите с депата за отпадъци? Видео

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...