Радан Кънев и Васил Терзиев: Как европейските държави решават проблемите с депата за отпадъци?

Как европейските държави решават проблемите с депата за отпадъци? С евродепутата Радан Кънев се срещнахме край “Големия каньон” във Враждебна и обсъдихме проблемите със замърсяването край София и как можем да ги решим, като спазваме европейските норми и директиви и използваме добрите практики.

По отношение на разделното събиране Столичната община видимо е спряла някъде в 2009 г. Крайно нисък и недостатъчен е процентът на разделно събираните отпадъци и това е една от основните причини за пълните ни сметища. Добрата организация на разделното събиране на отпадъци за всяко домакинство не само, че не натоварва семейния бюджет, а е икономически много по-ефективно, отколкото трупането на всичко на едно място. Ролята на общината е да оранизира този процеса на разделното събиране и рециклиране и да въведе норми.

Директивата за промишлените емисии, по която евродепутатът Радан Кънев е водещият докладчик на Европарламента, забранява издаването на нови екологични разрешителни на депа, които вече са със запълнен капацитет. Това обаче ще бъде в сила след четири години. Дотогава отговорността е наша – на всяка държава, на всяка община. Относно изграждането на инсинератор Кънев беше категоричен: “Скептичен съм към изграждането на подобни инсталации в Софийското поле. В такива географски условия това е нов рисков замърсител.”

Принципът “замърсителят плаща” е водещ и в европейското, и в българското законодателство, но приложението му в България на този етап е силно ограничено. Крайно време е тези, които са отговорни за екологичните щети, да понесат отговорност, да отстранят проблемите и да платят сметката. Защото потърпевши сме всички ние, както и хората във “Враждебна”, за които купчини отпадъци са обичайна гледка всеки ден, здравето им е в риск, а общината не прави нищо, за да ги компенсира.

Васил Терзиев и Радан Кънев: Как европейските държави решават проблемите с депата за отпадъци? Видео

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...