Радан Кънев: Искров е вреден за България

Радан Кънев в Русе: Нова поредна покана към шефа на БНБ Иван Искров да подаде оставка отправи лидерът на ДСБ Радан Кънев днес.

Съпредседателят на Реформаторския блок уточни, че нито една от политическите сили от управляващото мнозинство не приветства оставането на Иван Искров на сегашния му пост като гуверньор на БНБ, но не трябва да се разклаща държавата чрез “незаконно решение за прекратяване на мандата му”.

“Безспорно, упорството на Иван Искров да седи на поста си е нещо много вредно за България и в момента продължавам да се надявам, че той ще прояви разум”, посочи Кънев.

Според съпредседателя на РБ има нужда от сериозни промени в сферата на финансовите регулатори.

“Със сегашното ръководство на БНБ, със сегашното ръководство на Комисията по финансов надзор и най-вече с практиките, които те са наложили, България няма да бъде страна, в която да се вкарат големи чуждестранни пари. Тя не излъчва достатъчно сигурност”, категоричен бе Кънев.

Той заяви и че най-късно до октомври, когато изтича мандатът на Иван Искров, мнозинството трябва да е готово “с много сериозен кандидат за управител на БНБ, който да излъчва съвсем различен тип на управление”.

Кънев заяви, че новото правителство е успяло “изключително силно да стабилизира” страната. Той уточни, че оценката му се отнася както за международното положение на България, така и за икономическото развитие и доверието в институциите.

Лидерът на ДСБ коментира и предстоящите местни избори.

Според Кънев е необходимо да се изолира ДПС от местната власт по подобие на изолацията от централното управление.

“Ако искаме този модел на корупция, който свързваме с ДПС, да бъде трайно ограничен, не трябва да допуснем по никакъв начин те да формират мнозинства за втори турове, мнозинства в Общинските съвети, и да имат много общински кметове в България”, посочи Кънев.

Кънев посочи още и че трябвало да се прекъснат възможностите на движението да купува гласове от ромските общности, с които да компенсира отлива на българските граждани от турски произход от партията.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...