Радан Кънев: Има ли договорка между ГЕРБ И БСП в Габрово?

Това е въпросът, който мнозина си задават, наблюдавайки дебатите между кандидатите за кмет, по време на които “десните управляващи” и “лявата опозиция” могат да бъдат различени единствено по … табелките пред тях. Допълнителен аргумент за подобни подозрения са неочакваната подкрепа на ДПС за ГЕРБ и свенливата реакция на управляващата партия, както и очевидно слугинската позиция на кандидата на “Атака”, който атакува единствено “Синята коалиция”.
И все пак надали има изрична договорка или “пакт за ненападение”. Този договор обаче съвсем не е радващ, а проблемът е твърде сериозен и дълбок. Съзвучието в позициите на ГЕРБ и БСП не се дължи на конспирацията на споделена некомпетентност, страх и липса на идеи за развитие на града и общината. Дължи се и на общия манталитет на “поснишаването”, усвоен от общ политически учител – покойния им другар Тодор Живков, който според общото им мнение е построил няколко Българии. И в Габрово “десните” и “левите” претендират за властта в някоя от тези техни въображаеми, построени от др. Живков държави, в които – разбира се – криза няма, няма и безработица, ниски доходи, разбита инфраструктура.
Двамата “конкуренти” за кметския пост рисуват някаква блага картина на община Габрово, в която всичко е общо взето наред, осъществяват се десетки европейски проекти, а проблемите на града се свеждат до дребни (но скъпи) ремонти на обществени сгради и монтаж на значителни количества дограма от доста незначителен брой фирми, печелещи поръчките. Всичко това е прикрито зад високопарни заглавия на проекти и още по-високопарни отчети за извършената дейност. Дограмата е наречена “образователна инфраструктура”, ако се монтира на училище, и “здравна инфраструктура”, ако се монтира на здравна служба. Но си остава … дограма. И то доста скъпа. Прочее това е познат адет на местната олигархия по кметски избори – отчитане на дреболии и очевидни далавери със сериозен и загрижен глас, представено като “прагматизъм” и “технократски подход”. Зад тези думи се крие липса на поглед отвъд носа и в крайна сметка – провал на политиката за развитие на общината, за създаване на добра бизнес среда, за насърчаване на малкия бизнес, за конкуренция на трудовия пазар, за премахване на мутренските монополи в търговията, за подобряване на жизнената среда, за зелени системи, екологичен туризъм и модерни пътища.
Срещу този негласен, а може би и неосъзнат съюз на дограмаджиите и на техните партньори от ДПС и “Атака” стои единствено кандидатът на “Синята коалиция” г-жа Ива Николова. Само тя предлага:
1) нови решения за закъсалия туристически бизнес;
2) модел за насърчаване на дребния бизнес и конкуренция на пазара на труда;
3)откъсване на общинските пазари от мутренска хватка;
4)общинска подкрепа за световноизвестните габровски занаяти;
5) европейски проекти за цялостни решения на проблемите, а не фасадни популистки кърпежи;
6) нов модел на финансиране на инфраструктурата чрез заем от ЕБВР.
Единствено “Синята коалиция” предлага и цялостно градоустройствено планиране, което да отразява новите приоритети на общината – туризъм и технологични работни места.
Може би ви звучи познато? А може би дори и не сте стъпвали в Габрово?
Напълно възможно. Независимо от всички други политически съображения, които налагат на реформаторската десница да подкрепя управлението на ГЕРБ, по отношение на смелостта и компетентността в политиката, по отношение на идеите за модернизация и промяна, в сблъсъка “дограмаджии срещу реформатори” сините си остават сами…

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...