Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата вълна на популизъм в Австрия и Нидерландия

Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния в Шенген, заяви в “Още от деня” евродепутатът Радан Кънев. По думите му причината за отлагането са вътрешнополитическите процеси в Австрия и Нидерландия, върху които не можем да влияем.

“Премина етап на парламентарна криза в Нидерландия. За съжаление там първа политическа сила е партията на г-н Вилдерс, която използва откровена и изключително вулгарна антибългарска и антирумънска риторика в предизборната си кампания. Г-н Вилдерс използва “българин” като обида в рамките на своите популистки послания”.

В Австрия, където догодина също предстоят избори, сестринската партия на г-н Вилдерс – “Партията на свободата”, води в социологическите проучвания, което изключително изнервя управляващите в момента партии, каза още Кънев.

“И двете партии са сестрински на г-н Костадинов и Възраждане. Ако него не го обиждат на българин, може би има повече информация. Но ние сме заложници на доста бързорастящата вълна на популизъм в Австрия и Нидерландия”.

Кънев определи поредното предложение за смяна на крайния срок за дерогацията на “Лукойл” като “евтина партизанска злоупотреба” с ключова национална тема.

“Всеки път като пусна телевизора, виждам адашите Делян Добрев и Делян Пеевски да се изказват отново за дерогацията, няколко дни след поредното споразумение между партиите от управляващото мнозинство. За мен възможността да се освободим от поредния елемент на кремълския енергиен монопол на Балканите е нещо много добро, но ако ще ге вземат български мутри и мафиоти, ще е много лошо. Тук трябва да влезе стратегически международен инвеститор”, посочи евродепутатът.

Източник: www.bnt.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...
Два билборда за Навални до посолството на Русия
Убийството на Навални е черен ден за демокрацията, защото всички загубихме един от най-достойните...