Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата вълна на популизъм в Австрия и Нидерландия

Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния в Шенген, заяви в “Още от деня” евродепутатът Радан Кънев. По думите му причината за отлагането са вътрешнополитическите процеси в Австрия и Нидерландия, върху които не можем да влияем.

“Премина етап на парламентарна криза в Нидерландия. За съжаление там първа политическа сила е партията на г-н Вилдерс, която използва откровена и изключително вулгарна антибългарска и антирумънска риторика в предизборната си кампания. Г-н Вилдерс използва “българин” като обида в рамките на своите популистки послания”.

В Австрия, където догодина също предстоят избори, сестринската партия на г-н Вилдерс – “Партията на свободата”, води в социологическите проучвания, което изключително изнервя управляващите в момента партии, каза още Кънев.

“И двете партии са сестрински на г-н Костадинов и Възраждане. Ако него не го обиждат на българин, може би има повече информация. Но ние сме заложници на доста бързорастящата вълна на популизъм в Австрия и Нидерландия”.

Кънев определи поредното предложение за смяна на крайния срок за дерогацията на “Лукойл” като “евтина партизанска злоупотреба” с ключова национална тема.

“Всеки път като пусна телевизора, виждам адашите Делян Добрев и Делян Пеевски да се изказват отново за дерогацията, няколко дни след поредното споразумение между партиите от управляващото мнозинство. За мен възможността да се освободим от поредния елемент на кремълския енергиен монопол на Балканите е нещо много добро, но ако ще ге вземат български мутри и мафиоти, ще е много лошо. Тук трябва да влезе стратегически международен инвеститор”, посочи евродепутатът.

Източник: www.bnt.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...