Радан Кънев за избори 2 в 1: Ще гледаме селското шоу по телевизията, а ще пропуснем дебата за Европа

Избори две в едно – за европейски и български парламент, ще отложи отново европейския дебат, дори изобщо няма да се състои, а ние сме страшно назад с него, заяви евродепутатът от ЕНП Радан Кънев в Страсбург. Важността на европейското законодателство започва да се осъзнава в последните две години, макар и с 10-годишно закъснение, смята той. 

“С 20-годишна давност разбрахме, че има търговия с вредни газове, започнахме да говорим за баланса на европейски и национални политики за земеделието, за транспорта, да разбираме, че Европейският парламент не е просто място, където се гласуват резолюции, а където се работи по 2/3 в законодателството”, обясни евродепутатът.

По думите му далеч по-важното в случая е, че след евровота започва сформирането на следващия мандат на европейските институции и това не е само разпределение на постове, а тънка търговия постове – срещу политики. Кънев даде за пример как Зелената сделка е била цената на избора на Урсула фон дер Лайен като председател на ЕК.

“Още тогава казах, че ЕНП направи лоша сделка – взе поста, но отстъпи политиката на социалистите. Наложиха Зелената сделка и Тимерманс, които я прокараха по свой социалистически начин”, изтъкна Кънев.

Той напомни, че малките държави имат най-голяма тежест, защото мнозинствата са на абсолютната граница и “ще се заложи не просто кой ще оглави ЕК или ще стане председател на ЕП, а какви ще са политическите приоритети за следващия 5-годишен период”.

“Ние, които досега сме били престъпно пасивни, сега ще отсъстваме изобщо. Ние ще гледаме селското шоу по телевизията, в което не може с мандата на тоя или оня – нещо, което гледаме 3 г. непрекъснато. Просто ще си го причиним още веднъж. Не няма да имаме правителство – някакво ще има. При сегашните изменения в Конституцията, може би сегашното правителство, но то ще е с вързани ръце и със сигурност всички политически лидери в нашата политика ще бъдат ангажирани с това да сглобяват следващия кабинет, а не да участват в големия разговор за следващите 5 г., за бюджет, политика, законодателство, а това не е без значение”, допълни той.

Очакванията на Кънев за следващия Европарламент са много надценени по няколко причини. Първата от тях е силното съсредоточаване на препозиционирането спрямо войната в Украйна, а се пропуска, че в крайната десница – противниците на общата европейска политика, поддръжниците на Украйна са много малко. Освен това най-крайната десница не е единни. Там има две партии, които могат да се дефинират като руски активи. Едната от тях е “Алтернатива за Германия”. Затова не случайно “Възраждане” се идентифицира с “Алтернатива за Германия”.

Според Кънев дясното мнозинство ще е резервно – там, където центристите не са намерили мнозинство.

Източник: www.offnews.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...