Радан Кънев за Желю Желев

“Демокрацията предполага оценката ни за политическите лидери да не е проста и еднозначна, а и да се променя многократно с годините.

Всеки е бил възхваляван, критикуван, оплюван, реабилитиран, в различно време и от различни хора. Една бележита политическа кариера подлежи на множество преоценки и след като е завършила.
Но в крайна сметка съдим за хората и ги помним преди всичко с доброто, което са направили. Тази добронамереност и положително отношение от съюзници и опоненти е част от демократичната култура.
Днес се разделихме с първия демократичен лидер на България – първи лидер на СДС и първи демократичен президент на републиката ни. Когато чух тази тъжна новина, си дадох сметка, че, с всички светли и спорни моменти в кариерата си, той допринесе най-много за установяване на демократичната култура у нас. И той е човекът с най-голям личен принос принципите на демокрацията (с всичките несъвършенства на българския политически модел) и гражданския мир да бъдат ненарушими вече четвърт век. И той заслужава най-много да получи всеобщата почит и уважение, които демократичната култура гарантира на покойните си лидери.
Бог да прости и светла памет на д-р Желев, нашият първи лидер”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Войната не е мир!
ПП-ДБ призоваваме – нека наричаме нещата с истинските им имена. Войната не е мир....
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ
Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на...
Атанас Атанасов: първият мандат върви към провал
"Като наблюдавам ситуацията, особено от вчера, мандатът на г-жа Габриел отива към провал. Днес...
ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПП ДСБ 6-13 май
Можете да прочетете бюлетина ТУК.
Ивайло Митковски: причината да сме в патова ситуация...
Ивайло Митковски: Крайно време е, когато една политическа сила поеме ангажимент и обещае нещо...