Радан Кънев за Желю Желев

„Демокрацията предполага оценката ни за политическите лидери да не е проста и еднозначна, а и да се променя многократно с годините.

Всеки е бил възхваляван, критикуван, оплюван, реабилитиран, в различно време и от различни хора. Една бележита политическа кариера подлежи на множество преоценки и след като е завършила.
Но в крайна сметка съдим за хората и ги помним преди всичко с доброто, което са направили. Тази добронамереност и положително отношение от съюзници и опоненти е част от демократичната култура.
Днес се разделихме с първия демократичен лидер на България – първи лидер на СДС и първи демократичен президент на републиката ни. Когато чух тази тъжна новина, си дадох сметка, че, с всички светли и спорни моменти в кариерата си, той допринесе най-много за установяване на демократичната култура у нас. И той е човекът с най-голям личен принос принципите на демокрацията (с всичките несъвършенства на българския политически модел) и гражданския мир да бъдат ненарушими вече четвърт век. И той заслужава най-много да получи всеобщата почит и уважение, които демократичната култура гарантира на покойните си лидери.
Бог да прости и светла памет на д-р Желев, нашият първи лидер“.