Радан Кънев: ДСБ ще бъде, ако не основна, то равностойна дясна партия в следващия парламент

Г-н Кънев, очакван ли беше изборът ви в националното ръководство на ДСБ?

В интерес на истината, аз до скоро не знаех, че предстои такова попълване на избора, така че не мога да кажа, че е очакван. Аз съм в ДСБ от учредяването, бил съм на ниво градско ръководство, общински председател, член на Националния щаб на партията, отговорник на комисията по социална политика. Горе-долу съм минал през всички нива на работа в партията през последните 3-4 години.

С какъв ресор ще ви натовари Иван Костов?

Моят приоритет като действие е социалната политика в нейния широк контекст – осигурителни политики, политики по пазара на труда, социална политика, социално подпомагане.

Как формулирате най-сериозните проблеми в ДСБ? Лидерът ви спомена за слабост по хоризонталните структури…

Вие видяхте, че г-н Костов каза, и не случайно получи специални аплодисменти, а и аз и друг път съм го казвал- необходимо е там, където партията е стабилна и има присъствие, много сериозно да се инвестира в нейните местни лидери. Това означава подготовка, обучение, за да може да се развият тези позиции. Необходимо е да се обърне внимание на много общини, и то на големи, важни общини, където партията е в тежко положение. Няма изявено лидерство, няма присъствие на местно ниво.

Каква е позицията ви за отказ на партията ви, да издигне собствена кандидатура за кмет? Аргументът на колегите ви е, че ДСБ като регионална организация, която е традиционно силна в София, по този начин признава слабост.

Това е вече взето решение на Градското ръководство на партията в София. Аз съм убеден, че предстои подписване на споразумение с ГЕРБ и с кандидата Йорданка Фандъкова, това което ще отразява много ясно каква е нашата софийска политика и ще имаме ресурса през следващите две години от една страна да контролираме дали тя се прилага, от друга да опитаме ефективно да я прилагаме. Аз разглеждам това единствено като средство, политически инструмент след 2 години да имаме много силен кандидат за кмет на София, много по-силен от днес.

Г-н Кънев, каква трябва да е специфичната роля на ДСБ и Синята коалиция като партньор на управляващите – силно подкрепящ, или по-скоро критичен?

Аз смятам, че има много ясни мерки, участвал съм в написването на части от програмата на Синята коалиция, познавам я в детайли. Имам предвид предизборната програма за национален парламент – нейното достойнство са много ясни конкретни мерки за реформи, не общи приказки. Ние просто трябва да стъпим на тези мерки и много силно да следим дали управлението на ГЕРБ изпълнява обещанието си да бъде реформаторско управление. Не случайно, когато се представях, аз заявих, че не виждам смело реформаторско усилие в управлението досега. Нашата функция е да подпомогнем ГЕРБ, ако се осмели на реформи, и да критикуваме, ако ги забави.

В този смисъл, може ли да разчетем между редовете на вашите действия стратегия за заемане на водещи позиции вдясно в следващия парламент?

Аз съм убеден, че за следващите местни избори първо и за президентските избори партиите от Синята коалиция освен да се явят заедно, да се явят отделно от партия ГЕРБ, трябва да постигнат своята цел – да обединят реформаторския вот в България. Той не е най-големият вот. Ние трябва да знаем, че хората със силни реформистки убеждения не са мнозинство в България, но резултатът може да бъде примерно троен на този, който вече знаем. Чрез подобна консолидация на следващите избори е възможно да бъдем ако не основна, то равностойна партия в дясното реформаторско пространство.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...