Радан Кънев: Да не се окаже, че на балотажите ГЕРБ ще има нужда от ДПС срещу нашите кандидати

Господин Кънев, в средата на предизборната кампания щабът на Реформаторския блок поиска официално обяснение от предизборния щаб на ГЕРБ за платена публикация, свързана с разочаровани членове на гражданския съвет към РБ във Велико Търново, а от ГЕРБ ви отговориха, че правите внушения. Разплете ли се случаят?

– Не, остана без ясен отговор. Преценката ни бе да не дълбаем повече. Факт е, че публикацията беше платена. Факт беше също, че тя съдържаше агитация за листата на ГЕРБ. Но наистина – моето огромно желание и в този случай, и в следващи, беше да елиминираме черния пиар и нападките от кампанията и да се съсредоточим върху здравословната конкуренция на идеи и личности. За съжаление, от страна на предизборния щаб на ГЕРБ кампанията срещу нас продължи доста агресивно. Къде с пригласяне на компроматни материали в медиите на Пеевски, къде с една директна и много груба атака от страна на господин Цветанов, която всички зрители на БНТ видяха.

Какво имате предвид?

– Официалният диспут, в който участвахме двамата с него – в “Панорама” по БНТ. В този диспут аз се въздържах от преки личностни атаки срещу който и да е представител на ГЕРБ, както и ще продължа да правя до края на кампанията. В замяна на това всички наши кметове бяха обявени за врагове на народа и ретроградни личности. Не смятам, че този тон е полезен било за местните избори, било за бъдещето на дясното управление на страната.

Все пак – има места, на които РБ е уязвим от гледна точка на кандидатите си. Едно такова място е Приморско – там подкрепяте бившия кмет, който раздаде имоти на “крайно нуждаещи се” роднини на магистрати. Т.е. вие тук говорите за съдебна реформа, едновременно с това гласувате доверие на кандидати с подобен профил?

– Ние, преди всичко се опитваме, и слава Богу, успяваме да налагаме нови правила, които да правят подобни сделки незаконни. Защото подобни сделки се оказаха законни към момента, към който са сключени. И дупката беше в законодателството. В настоящия момент нещата не стоят така.

Иначе залагаме на кандидатите, които издигат местните ни структури – в 99% от случаите. И цялата ни философия на явяването на тези избори е да излъчим силните и независими личности, които има десницата в местната власт. В нашите кандидатури партийни послушковци няма. Хора, спуснати от централите, няма. Всеки кмет, който ще бъде избран от РБ, ще бъде независима личност, която ще защитава общината си. Ако се налага и в конфликт и с нас – така както трябва да бъде.

Аз вчера (вторник) посетих няколко такива кандидати. Например – действащия кмет на Лом. Един изключително силен, но и скромен кмет. Той не изхарчи нито един лев да рекламира себе си, а целият си оскъден бюджет изхарчи в полза на хората в тази изключително бедна община.

Друг такъв пример е – кандидатката ни за Вършец, мой фаворит за тези избори – Антоанета Коцина, лидер на ДСБ в Монтана. Тя, например, нито за миг не е спестявала критиките си към мен. Човек, който нищо не може да го накара да мълчи, ако си защитава принципите и позициите. Мисля, че всички кметове трябва да бъдат такива – хора, които да отстояват интереса на общината си срещу всеки, а не да си козируват на партийните началници.

Съвместно с ГЕРБ издигате за нов кметски мандат Петър Паунов в Кюстендил. Как се случва това – хем имате сблъсък с тях, хем имате общи номинации?

– Искам да подчертая, че Петър Паунов е единственият случай на дългогодишен кмет от РБ, който е подкрепен от ГЕРБ. Обратните случаи са четири в страната – Бургас, Габрово и Смолян. Трима кметове, които сме оценили като много успешни и не виждаме причина да издигаме конкурент. И Сливен – където целта ни е да премахнем една червена крепост и лошо управление от картата на страната.

Това показва по категоричен начин, че търсим навсякъде най-доброто. Не се свеним да подкрепим чужд кандидат, ако това е резонно. Това ме прави и още по-възмутен от директните атаки срещу безспорно успешни кметове. Защото е чист партизанлък да се обявява Злати Живков в Монтана за ретрограден кмет, при положение, че направи от един от най-бедните райони на страната един от най-добрите градове за живеене. И че всички кметове от страната (независимо от цвета им) се държат за пеша на сакото му, като отидат в Брюксел, защото е открил всички възможни пътеки за финансиране на бедна община.

Партизанлък ли са укорите към вас, че подкрепяте за пореден мандат и кмета на Хасково Георги Иванов, при положение че около него се завъртяха не един и два скандала? Още повече, че имате и отделна листа за общински съветници, той – също.

– Ние подкрепяме кмета Иванов. Смятаме, че неговото управление в Хасково е било добро до момента. Същевременно смятаме, че той има нужда от стабилен коректив и по тази причина издигнахме собствена листа, която ще се конкурира с неговата. Вярвам, че ще бъде по-силна от листата на коалицията, която води господин Иванов. Въпросът е управлението през петия му мандат да бъде по-добро от това през предишните.

Колкото до проверките срещу него – те са извършени. Ние се доверяваме на местните си организации и в крайна сметка на държавните органи, извършили тези проверки. Изведнъж се оказа така, че всеки, който се е опънал на ДПС и ГЕРБ, е “местен олигарх”. Аз неведнъж съм защитавал такива хора и ще продължавам да го правя. Как нито един кмет от ДПС в българските медии не е “местен олигарх”?! Нашата медийна среда силно затруднява преценката от разстояние, затова ние се доверяваме на преценката от близо. Решението е взето в Хасково и аз мога да кажа, че стоя категорично зад него.

С обявлението, че обмисляте да се кандидатирате за президент, не се ли опитахте да разсеете вниманието от атаката срещу кандидата ви във Варна Чавдар Трифонов?

– Да разграничим двете неща – излязох и категорично защитих Чавдар, както от тази, така и от серия други компроматни атаки. Там те са четири на ден горе-долу. Той е единственият противник на много старо и закостеняло статукво във Варна. Последните двама кметове от ГЕРБ – Кирил Йорданов и Иван Портих не са противопоставиха на това статукво. Ако за Кирил Йорданов е очевидно, защото е един от създателите му, защо съученикът ми Иван реши да работи с Янко Станев в общинския съвет и да запази цялата администрация с всичките ѝ ужасяващи корупционни модели – не мога да отговаря. Чавдар се осмели да излезе срещу това статукво. Осмели се да създаде, заедно с мен и други колеги, една наистина местна коалиция. Излезе категорично втори във всички социологически прочувания и в този момент срещу него започна тежък черен пиар. Моята защита беше категорична и ще продължи до балотажа.

Оттам нататък, за президентските избори и за съдбата на десницата в България – няма нищо общо с местните избори. И това че не става дума за разсейване на вниманието ще се разбере много ясно в седмицата след местните избори.

Не се ли разводни с тази заявка дебата за местния вот и то напълно съзнателно?

– Според мен не. Казал съм какво е важно за мен – важно е да не допуснем това, което в момента се прави – основните врагове на ГЕРБ да са кандидати на РБ. И на втори тур да се окаже, че ГЕРБ има нужда от подкрепата на ДПС, за да бие кандидати на блока.

Прогнозирате ли такъв развой?

– Надявам се да няма подобен развой. Но подобен развой сериозно минира шансовете управлението в България да става по-дясно и по-реформаторско и прозападно, от това което е в момента. Ние имаме нужда да усилим реформите, да имаме повече десни и по-малко популистки решения и по-малко колебания във външната политика.

Забелязвате ли сега на места ГЕРБ да работят с ДПС?

– Този въпрос би трябвало да се отнася към хората по места. Защото колкото и интензивно да обикалям България, все пак моите впечатления са от по няколко часа. Иначе – чул съм много такива оплаквания от нашите структури и от представители на други партии, но не съм бил достатъчно на терен, за да преценя дали са основателни.

В този ред на мисли – РБ ще търси ли подкрепа на други партии (примерно на БСП) срещу кандидати на ГЕРБ, ако се стигне до балотажи?

– Никога не съм вярвал, че партийната подкрепа на втори тур има каквото и да било значение. На втори тур избирателите не слушат партиите. Те избират личности. Така че това, което ние вече сме направили, е да издигнем личности както за кметове, така и за общински съветници, които да са значително по-авторитетни и качествени отколкото тези на опонентите ни. И по тази причина – последната седмица на кампанията очертава ясна конкуренция – между първата политическа сила ГЕРБ и втората политическа сила – РБ, във всички големи градове на страната. А и в много от смесените райони – между РБ и ДПС. Макар там да изоставаме.

Но ще дам няколко примера, като най-непосредствен, защото бях оня ден там, е община Дългопол. Тя е с преобладаващо мюсюлманско население. Там листата на РБ по всяка вероятност ще постигне сериозен успех. Очаквам кандидатът ни да спечели на първи тур, а листата ни, в която има и българи, и турци да бъде водещата в общинския съвет.

Как гледате на прогнозите за София, че всъщност интригата е – ще спечели ли Фандъкова още на първи тур? Оттам нататък – при положение, че десницата винаги е твърдяла, че това е символен град за нея, какво ще се случи с местната организация на ДСБ след изборите? Още повече, че вашият кандидат предизвика и драма в партията заради негово платено участие в Канал 3, който е собственост на Делян Пеевски.

– Липсва политически дебат. ГЕРБ отсъстват от политическите дебати по собствено желание – техните кандидати не участват. Скриха се, очевидно разчитат на ниска активност и силна партийна структура. БСП също отсъстват. Но там отсъствието е по-скоро на ментално ниво и това се вижда много ясно в София. Те сякаш имат желание да участват в дебата, но го правят в стихотворна форма, което е ново за мен. Ние навсякъде настояваме за политически дебат, а получаваме компроматна кампания от страна на Пеевски. Няма как в тази ситуация, в която сблъсъкът е Пеевски срещу кандидатите на РБ, да допускаме да финансираме неговите медии чрез платено участие на наш кандидат. Това значи да финансираме черния пиар срещу себе си.

Иначе бих разглеждал трите най-големи града на България заедно, защото колкото и символни да са за десницата, всъщност те са доминирани от ГЕРБ пред последните години. Аз не съм сложил розовите очила – знам, че ГЕРБ е доминиращата партия и ще бъде партията победител на тези избори, като цяло – като брой гласове.

Както вече споменах, ние на няколко места, по преценка на местните си организации, подкрепяме кандидатите на ГЕРБ като най-силния вариант за дадена община.

За съжаление, на хората в трите най-големи градове на България, ГЕРБ предлагат двама неуспешни кметове в лицето на Иван Тотев (Пловдив) и Иван Портних (Варна), които не крият, че се хвалят с пеещи и светещи фонтани на фона на замлъкнали училища и тъмни улици. Няма как да очакват нашата подкрепа. Затова и издигнахме изключително силни конкуренти. Разчитам на балотаж и в двата града.

В София ситуацията е по-различна, защото ние сме издигали Йорданка Фандъкова за кмет, през 2009 година. СДС и ДСБ бяха сред партиите, които издигнаха тази кандидатура, работихме в щаба ѝ и след това доста време сме подкрепяли политиките ѝ в общинския съвет. Не отричаме успехите ѝ, но е повече от видимо, че през последния мандат моделът на управление на Фандъкова е зависим от безконтролното мнозинство на ГЕРБ в Общинския съвет. Този модел се изчерпа най-вече заради отношението към парите на софийския данъкоплатец. София вари от три кокошки една супа – харчи три пъти повече, казано по-друг начин. Огромният бюджет на града трябва да служи за много повече постижения от тези, което имаме.

Капиталовите разходи на София са равни на капиталовите разходи на всички министерства в България, взети заедно, че и с горница. Когато погледнем нещата така – разход, спрямо постижения, става ясно, че тези постижения не са така светли. Затова издигнахме силна и експертна кандидатура. Вярвам, че в София ще има балотаж. Съзнавам, че противникът е най-трудният противник.

Наистина ли смятате, че балотажът ще бъде между Вили Лилков и Фандъкова, а не между БСП и ГЕРБ?

– Нямам съмнение, на фона на конкуренцията и изключително силната кампания на проф. Лилков. Сигурен съм, че ще е втори. И се надявам отсъстващият до момента дебат да започне сега и да продължи между двата тура на изборите.

Защо Реформаторският блок се регистрира като страна по референдума за електронното гласуване, като изобщо не става видимо да правите национална кампания по темата?

– Мисля, че през последната седмица правим много силна кампания за референдума.Лично аз правя такава, кандидатите ни за кмет в София и общински съветници отделят значителна част от ресурса си, за да агитират за отговор “Да”. Последните седем дни усилията са много концентрирани и ударни. В този ред на мисли искам да кажа, че хората във всяко едно населено място ще определят кой ще им е кмет. И партийните централи не могат да им повлияят в това отношение. Абсолютно съм убеден, че е много важно всички да участваме и в местните избори и в референдума. А гласуването по допитването с “Да” да е толкова масово, че резултатът да е задължителен.

Източник: Mediapool
http://www.mediapool.bg/radan-kanev-da-ne-se-okazhe-che-na-balotazhite-gerb-shte-ima-nuzhda-ot-dps-sreshtu-nashite-kandidati-news240786.html

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...