Радан Кънев в Смолян: Съдебната реформа е национален приоритет и задължителна първа стъпка за връщане на доверието на българските граждани

Радан Кънев в Смолян (Smolyan): Дебатът за конституционните промени навлезе в решителна фаза, позволяваща постигане на консесус от 180 гласа за промени на Основния закон без отлагане. Констатираме, че основните политически сили в 43то НС нямат принципни възражения, а единствено такива от политически характер. БСП са против защото проектът е на Бойко Борисов и ГЕРБ, ДПС са против, защото проектът е на Реформаторския блок, а не на Бойко Борисов и ГЕРБ, а нашите привърженици са резервирани, защото проектът не отговаря изцяло на предизборната ни програма и не включва радикална промяна на прокурорските правомощия.

Ние винаги сме държали, че това не може да бъде реформа на една политическа сила. Нито дори на управляващото мнозинство и на правителството. Съдебната реформа е национален приоритет и задължителна първа стъпка за връщане на доверието на българските граждани и европейските партньори в българските институции и държавност. Единствената разлика между Рефрматорския блок и останалите политически сили е, че ние сме готови да поставим участието си във властта в замисимост от този национален приоритет. Ние не сме нито ментори, нито претендираме за авторство. Просто сме политическата сила, която от две години неотклонно защитава правосъдната и конституционната реформа като основен национален приоритет. Искаме да успокоим опозиционните политически сили, че с гласа си на първо четене не подкрепят нито Реформаторския блок, нито Христо Иванов, нито Бойко Борисов или Радан Кънев, а европейката перспектива на България и при гласуване на 180 от 240 народни представители, затвърждават евроатлантическия консенсус и стабилността на общото ни Отечество.