Радан Кънев в парламента: Парите от НСО да отиват за сигурност на гражданите, а не за прислуга на политиците

Не искам да говоря за детайли като откриване или закриване на НСО, въпросът е че НСО е един остатък от комунистическия режим, който не съществува в демократичните държави, нито една европейска държава няма такъв аналог. Шокиращото са данните за сравнение на персонала и бюджетите на отряда за борба с тероризма и Национална служба охрана. За борба с тероризма ние имаме около 120 души около 4 млн. годишно, за служба охрана 1200 души около 40 млн. годишно. Тоест за борба с тероризма отделяме пъти по-малък ресурс, отколкото за охраната и обслужването и нека да бъдем честни и обслужването на един почти неограничен кръг лица, нещо също напълно непознато в европейската практика. Давам добрия пример на Германия, където тяхната служба за борба с тероризма отделя един ограничен ресурс за охраната на хората, които са наистина заплашени от тероризъм канцлера Меркел членовете на правителството и хора, които отговарят за силовите структури в държавата. Може би 15- 16 души в 80 милионна Германия.

Въпросът е във функциите, службите как се казват няма никакво значение. Въпросът е какъв бюджет се отделя за охрана на висши държавни функционери и колко такива следва да бъдат охранявани. Аз не мисля че в България има повече от 12 души, за които изобщо трябва да се мисли за охрана и така като ме гледате нямам нужда от НСО. Естествено че премиера и вътрешният министър имат.

Службата трябва да изглежда малка, преди всичко да знаем за кого се грижи и бюджетът и да бъде много по-малък от този на борба с тероризма.

А естествено, че тези великолепно подготвени хора, може би едни от най-добрите професионалисти в държавата, трябва да бъдат насочени към сигурността на всеки български гражданин, а не към сигурността на шепа лица. Така че трябва да отидат към борбата с тероризма, към националната сигурност.

Можем да предложим конкретни промени в закона, но в момента това е фаза на политически разговор, тъй като не сме стигнали до първо четене и е достатъчно рано да го обсъдим дали има нужда да харчим 40 млн. и имаме ли нужда да охраняваме толкова много лица.

На въпрос дали ще подкрепи така предложения законопроект на първо четене: Нямаме решение на групата. Аз лично не виждам как бих подкрепя такова нещо.

На въпрос колко души се охраняват с НСО: Това се боя, че абсолютно никой не го знае. А това е един от големите проблеми.В България никога не е имало такава официална информация, ние не знаем тези 1200 души, пак казвам всичките сериозни професионалисти и тези 40 млн. къде отиват. Знаем че, има такива хора, които ги пращат за кисело мляко и до магазина. Това е унижение за тях и за данъкоплатците едновременно.

Ние непрекъснато говорим за институции аз непрекъснато говоря за парите и сигурността на хората, дали ще се казва НСО, дали ще бъде присъединено към друга служба, това няма никакво значение. Въпросът е колко пари и за охраната на колко лица харчим. И как насочваме целия останал ресурс към всички 7 млн. и половина български граждани.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...