Радан Кънев: В момента НОИ бърка в джобовете на пенсионерите

Въпрос:Какви точно са вашите предложения, кои от тях подкрепиха ГЕРБ и кои не пожелаха да подкрепят?

Радан Кънев:Нашите предложения са свързани с правото на избор на лицата между универсален пенсионен фонд и фонд пенсия. Като предложението ни е на този етап с оглед съхраняване на втория стълб трайно в пенсионната система, правото на избор да важи за лицата раждани между 60-та и 70-та година, както знаете лицата които са раждани преди 60-та са извън обхвата на този закон така и така. Така че за лицата, които са родени след 70-та година да важат досегашните промени и евентуално в бъдеще след преоценка на доходността от универсалните пенсионни фондове, след промяна на регулациите за тях, да се мисли дали да се увеличава тази възрастова група или да остане фиксирана. Също така искаме правото на окончателен избор да може да се прави не 5 години преди навършване на пенсионна възраст, а една година преди навършване на пенсионна възраст, за да могат хората реално да преценят кое би им било по-изгодно – дали да останат в универсален пенсионен фонд, или да минат към НОИ, а и също така искаме да се коригира намалението на пенсията от НОИ за хората, които са се осигурявали в универсалния пенсионен фонд. В момента закона предвижда тази пенсия да бъде намалена с приблизително 28% по-малко да получават хората като държавна пенсия, хората които са осигурени в универсалните фондове, ние предлагаме с математическа аргументация, много солидна, този процент да бъде намален около 15 %. Тоест смятаме, че сегашния закон грубо и незаконно бърка в джоба на хората с 13 % от пенсионния им доход

Въпрос: Кои са точките, които бяха подкрепени и от двамата министри и имаше ли въобще някакво съгласие?

Радан Кънев: Не, на този етап не. Естествено, ще трябва да минат и разговорите в парламентарната комисия. Но е много разочароващо за нас, че не постигнахме съгласие по нито един от тези текстове, което поставя подкрепата ни за Кодекса за социално осигуряване под много голям въпрос на второ четене, тъй като на първо четене ние го подкрепихме условно. Няма да гласуваме в зала всички текстове от промените в КСО, някои от текстовете ще подкрепим, но най-вероятно няма да подкрепим Член 4Б относно правото на избор, няма да подкрепим Член 124А и ще обсъждаме допълнително дали да подкрепим увеличението на осигурителната вноска.

Въпрос: Т.е. това е поредният раздор между Вас и мин. Калфин?

Радан Кънев: Първо, искам да подчертая, че не са свързани въпросите. За нас пенсионната система е много важна сама по себе си и второ, сякаш противоречията ни бяха повече с мин.Горанов, отколкото с мин. Калфин.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Казусът с Руската църква е много...
Той отново призова председателят на ДАНС да подаде оставка „Казусът с Руската църква е...
Румен Димитров, кандидат за районен кмет на Надежда:...
Приоритет ми е църквата в квартала да бъде довършена, заяви кандидатът на Демократична България...
Стоян Михалев: ГЕРБ все по-често случайно гласуват с...
Въоръжението, което пращаме на Украйна, няма да отслаби защитата на българската територия, категоричен е...
Иван Костов: Русия извършва хибридна агресия срещу България,...
България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна...
Димитър Божилов: Ще се боря за повече средства...
Когато става въпрос за харчене на публични средства, по всеки важен въпрос думата трябва да...