Радан Кънев: Антикорупционното законодателство е смисълът да сме във властта

Въпрос: Вчера във фейсбуук написахте, че предстои тежък разговор в коалицията, състоя ли се той или тепърва предстои?

Радан Кънев: Очевидно е, че доста разговори предстоят, но мисля, че първият разговор се състоя, както с колегите от АБВ, така и с колегите от ПФ. Днес беше остра дискусията на моменти, с елементи също на примиряване, в други смиряване, но както винаги важен е резултатът, а той е, че българският парламент ще гласува Антикорупционния закон при първа възможност без той да бъде смекчаван в своята строгост към нас, политиците.

Въпрос: Кои всъщност са тези технически детайли, които са ви спънали?

Радан Кънев: Всички знаем единия най-спорен въпрос – този, свързан с анонимните сигнали. Ще се обсъждат възможности за защитени сигнали, но не и анонимни клевети. Обсъди се, но тук, мисля, предстоят много разговори, от страна на колегите от АБВ се постави и въпросът и за начина за избор на ръководителя на бюрото.

При всяко положение, приемането на адекватно и твърдо антикорупционно законодателство е един от основните смисли на участието ни като РБ във властта, така че неслучайно незабавно поискахме тези разговори и доста бързо мисля, че колегите ни разбраха, че сме много сериозни, а и че съгласие около антикорупционното законодателство е необходимо, за да може да продължи да съществува мнозинството и правителството, това е повече от очевидно, то най-важното е свързано с доверието на българските граждани, те не биха имали доверие ако има съпротива, както се видя вчера, срещу антикорупционно законодателство.