Радан Кънев:Истината е, че няма никакъв нов дълг

– Г-н Кънев, как ще коментирате факта, че заради вас Борисов оттегли подкрепата си за кандидата за подуправител на БНБ? А също публично отправения съвет на премиера да бъдете по-колегиални?

– Като отказва подкрепа на толкова неразумно предложение, премиерът наистина проявява максимална отговорност към финансовата и политическата система.

– Но и ви предупреди, че липсата на подуправител и отговорник за банковия надзор крие рискове.

– Сигурно крие рискове, но по-малки, отколкото надзорът да бъде възложен на лице от сегашния кръг на управление на БНБ.

– Ако банката не ви развали коалицията, въпросът с оставането на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС има сериозни изгледи да го направи. В четвъртък поискахте незабавната им смяна, но Борисов даде да се разбере, че няма да прави такава. Какво следва?

– В политиката с ултиматуми успехи не се постигат. Ние казваме какво смятаме, че е добро за държавата, и очакваме реакция от партньорите. Ако отговорът не е единодушен, сядаме и разговаряме. Разбирам добре аргументите на г-н Борисов да не се освобождават бързо ръководните лица в сектор “Сигурност” – желанието да не се натяга напрежение в обществото и да не остава впечатление, че това правителство действа като предишните. Същевременно не съм сигурен дали сегашният ръководен екип на сектора може да има доверието на чуждестранните ни партньори и на българското общество. Но това е със сигурност въпрос на диалог.

– Нека уточним дали твърдо не бихте дали на тези хора кредит на доверие за известен период?

– Нашата позиция е ясна. Но с оглед на това, което казва г-н Борисов – за толерантност в отношенията, отчитам, че диалогът не трябва да е през медиите. Приемам критиката, че позицията ни с Патриотичния фронт не трябваше да бъде заявена първо пред журналистите.

– А критиката, че правите политика на гърба на ГЕРБ, приемате ли? Предупреждението на Борисов да спрете, защото потъвате заедно…

Напълно съм съгласен, че

плуваме и

потъваме заедно

Но мисля, че всеки от нас чувства на гърба си особена тежест.

Ние сме много критични, така и трябва да бъде. Целият дух на нов подход към политиката изисква политиците да бъдат критични към себе си и към своето управление. Сегашното управление донесе на България стабилност – и в международен, и във вътрешен план, и усещане у хората и в бизнеса за здрави институции. За да съхраним тази стабилност, трябва да направим две неща – да я защитим от бесните атаки, които идват и отвътре (от мафията), и отвън (най-вече от Североизток), и второ – да стъпим здраво на педала на реформите. Защото без реформи тази стабилност ще се окаже временна – просто усещане за стабилизация и после нова криза.

– Още ли не сте стъпили здраво на този педал?

– Посоката е вярна, но скоростта не е достатъчна. Това, че сме много партии, че трудно се стига до обща политика, може да е оправдание в 100-те дни, които изтекоха. По-нататък няма да може.

– От тази седмица – по-здраво на газта?

– Задължително, за да може тази стабилност в крайна сметка да стигне до дома на хората, до работното им място, до заплатата им, да почувстват сигурност. Стабилни институции са едно. Стабилни домакинства и фирми е следващата крачка, която трябва да постигнем.

Докато управляващите показваме много добър и консенсусен тон, опозицията все повече се изкушава да вкарва сценария дестабилизация. Отговорът трябва да бъде много сериозно съгласуване и

скрепяване на

4-партийното

мнозинство

– Време е да ви питам и за общинските избори. Кажете поне кандидат-кметовете си за София, Бургас и Варна.

– Нямаме отговор на този въпрос и това не е случайно. В момента пред политиците има два пътя – да се потопят в темата местни избори и да започнат да злоупотребяват с властта, която имат, за да спечелят още власт, или да се потопят в проблемите на хората и на изборите да чакат доверие. Ние сме избрали втория. Иначе след Нова година обиколих цялата страна и мога да кажа, че партиите от РБ са готови навсякъде да участват заедно на изборите и че търсят допълнителни съюзници и изявени независими фигури от бизнеса и гражданското общество. Задължително е да постигнем пробив в т.нар. червени крепости и в бастионите на ДПС. На градовете, управлявани само от БСП по време на прехода, им личи много, и то не с хубаво. Хората в Разград и Търговище не заслужават тази съдба. Десницата трябва да им предложи алтернатива, но за целта тя трябва да бъде единна, което включва и ГЕРБ.

– Има ли вариант в София да се подкрепи Фандъкова още на първи тур?

И столицата, която се управлява добре, и Търговище, което се управлява ужасно, трябва да имат по-добро управление след изборите наесен. По какъв начин националната коалиция ще участва в София, в каква степен на конкуренция между субектите, е интересен въпрос, отговор на който не може да се даде сега. Естественият рефлекс на десницата е да се яви единен РБ със свой кандидат. Но моето мнение е, че е рано да вземаме решение по въпроса.

– Изключено ли е Петър Москов да е кандидат, ако здравната реформа напредне така, че може да продължи без него?

– На този етап здравната реформа не може да продължи без Петър Москов. Силният политик, който може да изнесе на гърба си тази тежка реформа, която няма как да свърши до октомври, е само един и той се казва Петър Москов. Така че, без да говоря от негово име, но като негов партиен лидер мога да кажа, че ако здравната реформа не е блокирана и насилствено спряна, аз не бих го пуснал да се състезава за никакъв друг пост.

– Ще ви насоча дори към по-следващите избори. Подкрепяте ли сегашния президент, бихте ли подкрепили Бойко Борисов, ако реши да се кандидатира за държавен глава?

– До президентските избори много ясно ще се види дали сегашното мнозинство ще поддържа реформаторския си устрем и дали ще се постигнат успехи в сферата на съдебната реформа. Не го казвам случайно, защото президентът е лице с особено големи правомощия в правосъдието. Да го разглеждаме като формална фигура, е погрешно. След като сме тръгнали да реформираме правосъдието, неговата роля е и ще бъде много важна. Друг е въпросът дали ние в НС ще сме постигнали междувременно конституционно мнозинство за промени, включително по правомощията на държавния глава…

– Възможно е да бъдат разширени?

Възможно е да

бъдат променени

правомощията

на президента

– В каква посока?

Няма отворена дискусия. Мнозина българи смятат, че президентът е само фигурант, който посреща парада, но всъщност той е една от наистина овластените фигури с голяма роля в управлението на правосъдието.

– Не може да не сте питали г-н Борисов ще се кандидатира ли за президент.

– Г-н Борисов е твърд в заявлението си, че няма никакво намерение да се кандидатира за президент – както публично, така и в частен разговор. Управляващата коалиция в голяма степен се гради на доверието помежду ни, така че приемам това за чиста монета.

– А каква е оценката ви за правителството?

Всички министри вървят в правилната посока с различно темпо. Има хора – като Петър Москов, Лиляна Павлова и Даниел Митов, които влязоха на министерския пост свръхподготвени и това личи. Други тепърва набират скорост и се борят да ги догонят. На г-н Горанов умението да общува с партньорите и с широката публика не му е силната страна. Капанът, в който го сгащиха БСП с т.нар. нов външен дълг, го показа.

– А каква е истината за тези 16 милиарда?

Истината е, че няма никакъв нов дълг. Такъв се появява чрез промяна на бюджета и на дефицита. Такива през 2015-а няма и няма да има. Определя се един максимален лимит от дълг за 3 г. напред, в който няма нищо шокиращо, и, надявам се, че той няма да бъде изпълнен.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...