П О З И Ц И Я

На ОДС – Демократи за силна България и БСДП

Относно секретното решение на Правителството на НДСВ и ДПС за създаването на Национална Ядрена Компания, обединяваща блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй” и площадката на АЕЦ “Белене”

08.07.2004 година, град София

На 24 юни 2004 година Правителството на свое закрито заседание е приело решение относно бъдещото строителство на АЕЦ “Белене”

Решението се взема две години и половина, след като Министър-председателя Симеон Сакскобургготски обяви, че блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй” ще бъдат затворени през 2006 година. Острата реакция срещу тази позиция го принуди няколко месеца по-късно да обяви, че ще бъде реализиран проект за изграждането на АЕЦ “Белене”.

Сега, след завършването на преговорите за членство в Европейския съюз, чрез последното си решение правителството се стреми да свали от себе си отговорността за защита на българските интереси в енергетиката. Вместо да използват положителните резултати от партньорската проверка като аргументи, за да поискат отваряне на Глава “Енергетика” с цел предоговаряне на сроковете за извеждане от експлоатация на блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй”, правителството лансира един неясен, икономически необоснован и финансово необезпечен проект.

Целта е от една страна да се прикрие неспособността на управляващите да реализират национално отговорна Енергийна стратегия на Република България и сериозното изоставане в сроковете за реконструкция и модернизация на съществуващите големи енергийни мощности като ТЕЦ “Марица изток 1”, ТЕЦ “Марица изток 3”, ТЕЦ “Бобовдол”, ТЕЦ “Варна”, зад което се крият сериозни персонални и групови икономически интереси. От друга страна лансирането на такъв голям инвестиционен проект като АЕЦ “Белене” в последната година на управлението на НДСВ и ДПС е с чусто популистки цели, тъй като тежките и рискови фази на проекта ще трябва да се реализират от следващото управление.

Едновременно с това проектът обслужва финансовите интереси на различните лобита в правителството и в ръководството на НДСВ и ДПС.

Ние сме категорично против създаването на Национална Ядрена Компания (НЯК) по следните по-важни причини:

  1. Такива икономически проекти трябва да се реализират единствено от бизнеса на чисто пазарен принцип, чрез конкурс по прозрачна процедура.
  2. Липсва технико-икономически анализ на нуждите на България от 2000 мегавата енергийна мощност, която да се обосновава от електропотребление в следващите години и в перспектива до 2020 – 2025 година.
  3. Няма проучване за развитието на енергетиката в страните от Югоизточна Европа с оглед възможности за износ на големи количества електроенергия в региона.
  4. Изграждането на 2 нови ядрени реактора по 1000 мегавата всеки обрича на силно затруднение на експлоатация на останалите енергийни мощности в страната, което ще има тежки финансови, икономически и социални последици.
  5. Съвместното използване на 4 енергийни блока по 1000 мегавата нарушава сигурността на енергийната система в страната.
  6. Участието на държавата чрез апорт на блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй” и строителната площадка на АЕЦ “Белене”, както и даването на държавни гаранции при финансирането може да доведе до тежки последици предвид високия риск на проекта.
  7. Обединяването на АЕЦ “Козлодуй” и АЕЦ “Белене” в Национална Ядрена Компания е антипазарно, защото създава монополно положение
  8. Въвеждането на подобни мощности изисква осигуряване на скъпоструващ енергиен резерв.

Решението на правителството за създаване на НЯК, обединяваща блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй” и АЕЦ “Белене” е вредно за българската енергетика и за България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...