П О З И Ц И Я

На ОДС – Демократи за силна България и БСДП

Относно секретното решение на Правителството на НДСВ и ДПС за създаването на Национална Ядрена Компания, обединяваща блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй” и площадката на АЕЦ “Белене”

08.07.2004 година, град София

На 24 юни 2004 година Правителството на свое закрито заседание е приело решение относно бъдещото строителство на АЕЦ “Белене”

Решението се взема две години и половина, след като Министър-председателя Симеон Сакскобургготски обяви, че блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй” ще бъдат затворени през 2006 година. Острата реакция срещу тази позиция го принуди няколко месеца по-късно да обяви, че ще бъде реализиран проект за изграждането на АЕЦ “Белене”.

Сега, след завършването на преговорите за членство в Европейския съюз, чрез последното си решение правителството се стреми да свали от себе си отговорността за защита на българските интереси в енергетиката. Вместо да използват положителните резултати от партньорската проверка като аргументи, за да поискат отваряне на Глава “Енергетика” с цел предоговаряне на сроковете за извеждане от експлоатация на блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй”, правителството лансира един неясен, икономически необоснован и финансово необезпечен проект.

Целта е от една страна да се прикрие неспособността на управляващите да реализират национално отговорна Енергийна стратегия на Република България и сериозното изоставане в сроковете за реконструкция и модернизация на съществуващите големи енергийни мощности като ТЕЦ “Марица изток 1”, ТЕЦ “Марица изток 3”, ТЕЦ “Бобовдол”, ТЕЦ “Варна”, зад което се крият сериозни персонални и групови икономически интереси. От друга страна лансирането на такъв голям инвестиционен проект като АЕЦ “Белене” в последната година на управлението на НДСВ и ДПС е с чусто популистки цели, тъй като тежките и рискови фази на проекта ще трябва да се реализират от следващото управление.

Едновременно с това проектът обслужва финансовите интереси на различните лобита в правителството и в ръководството на НДСВ и ДПС.

Ние сме категорично против създаването на Национална Ядрена Компания (НЯК) по следните по-важни причини:

  1. Такива икономически проекти трябва да се реализират единствено от бизнеса на чисто пазарен принцип, чрез конкурс по прозрачна процедура.
  2. Липсва технико-икономически анализ на нуждите на България от 2000 мегавата енергийна мощност, която да се обосновава от електропотребление в следващите години и в перспектива до 2020 – 2025 година.
  3. Няма проучване за развитието на енергетиката в страните от Югоизточна Европа с оглед възможности за износ на големи количества електроенергия в региона.
  4. Изграждането на 2 нови ядрени реактора по 1000 мегавата всеки обрича на силно затруднение на експлоатация на останалите енергийни мощности в страната, което ще има тежки финансови, икономически и социални последици.
  5. Съвместното използване на 4 енергийни блока по 1000 мегавата нарушава сигурността на енергийната система в страната.
  6. Участието на държавата чрез апорт на блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй” и строителната площадка на АЕЦ “Белене”, както и даването на държавни гаранции при финансирането може да доведе до тежки последици предвид високия риск на проекта.
  7. Обединяването на АЕЦ “Козлодуй” и АЕЦ “Белене” в Национална Ядрена Компания е антипазарно, защото създава монополно положение
  8. Въвеждането на подобни мощности изисква осигуряване на скъпоструващ енергиен резерв.

Решението на правителството за създаване на НЯК, обединяваща блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй” и АЕЦ “Белене” е вредно за българската енергетика и за България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...