ПЪТЯТ НА МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ КЪМ ЕВРОПА

18 ноември, София– Днес, на официално събитие в София бе представен екипът на “Български манифест за Европа”. В навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС, България няма заявени приоритети и ясна визия за утвърждаването на страната ни, като съвременна Европейска държава.

“Да, България!”, ДСБ, Зелените, ДЕОС и други организации и граждани с визия за бъдещето на Европа и достойното място на България в нея инициират поредица срещи и дискусии с българските граждани, за това в каква България искаме да живеем и как членството на страната ни в Европейския съюз създава гаранции за икономически растеж, благосъстояние, свобода и достойнство.

Събитието бе открито от Светослав Малинов и Стефан Тафров, водещите идеолози на екипа на “Български манифест за Европа”. Светослав Малинов, евродепутат и член на НР на ДСБ отбеляза факта, че в началото на неговия професионален живот, дебатът на членство на България в Европейския съюз е бил точно толкова далечен и безнадежден, колкото към днешна дата дебатът за членството на Турция, който мога да ви уверя че е напълно безперспективен.

Затова е убеден, че по време на неговия живот са се случили наистина исторически обрати. Бил е военнослужещ на е Варшавския договор, а днес участвал в създаването на Отбраната на Европейския съюз. Надява се в края на мандата си да има две досиета, защото така се наричат законопроектите в Европейския съюз. Въпреки това е разтревожен, че България е единствената страна, която след включването си в Европейски съюз е влошила драстично показателите като върховенство на правото, демокрация, човешки права и дори провеждане на демократични избори. “Как така българите, чийто устрем към Европа не можеше да спре, днес живеят с най-ниските доходи и не са в състояние да предизвикат важни реформи, след като преди това бяха пример за смелост и радикалност. България не трябва да губи своите исторически победи и приоритети, за които и аз лично съм се борил и съм давал всичко от себе си. Никога не съм мислил, че България ще встъпи в своето първо председателство под мониторинг и извън Шенгенската зона. Затова и ще участва с всичките си сили в тази нова инициатива, защото България трябва да заеме своето достойно място като средно голяма държава, лидер, когато става за идеи, решителност и политическа воля. Нека след време, когато погледнете към днешното събитие да си кажете, че то е в основа нещо толкова значимо и голямо като позицията на България в ЕС.”, завърши Светослав Малинов.

След него, Стефан Тафров, член на “Да, България!” каза, че “Това, което ни предстои, е едно колективно интелектуално и политическо усилие. Като се започне от първите свободни митинги през 1989 г, през протестите по време на Лукановата зима 1990-1991 г., после и на Виденовия глад през 1996-1997, до недоволството ни днес срещу модела “Кой” и завладяната държава, основната движеща сила, която тласка обществото ни напред, е справедливият гняв на гражданите. Днес осъзнаваме, че гневът не стига. Трябва ум, трябва зрялост, трябва план за действие, трябва смелост. Време е да превърнем гнева в бъдеще! За България това бъдеще е само и завинаги европейско.”

В своето изложение пред събралите се, лидерът на “Движение Да България” Христо Иванов сподели, че “Тези хора не са партийци. Тези хора не са кандидати за позиции и за евродепутати. Тази платформа не е предизборна, тя не е партийна. Представяме Ви умове. Представяме Ви сърца. Представяме Ви експертиза, представяме Ви енергия. За България. Тази платформа е отворена. Към нея ще се присъединяват други хора и вероятно ще получава подкрепа от други организации. Тази платформа има една задача и тя е да ни върне усещането за посока. За нашата европейска посока. Защото европейският проект не е просто проект за това как България да се закачи за влака на ЕС. Европейският проект е проект, в който трябва да гарантираме, че ние ще бъдем част от Европа не просто по география и по традиция, а по стандарти. “.

След това лидерът на ДСБ Атанас Атанасов подчерта, че още при учредяването на ДСБ основаният слоган на партията е бил “За Силна България в обединена Европа”. “Ние се създадохме да работим за това, защото бяхме убедения, че такава е каузата на демократична България, да бъде част от европейската цивилизация. Днес, 10 години след осъществяването на тази мечта на поколения българи, се опитват да ни убеждават, че е важно България да е стабилна, стабилна не означава, че е силна. Днес, нито Европа е достатъчно обединена, нито България е силна. Тоест, нашата основна кауза стои неизпълнена. За това, ние от демократичната общност създаваме този екип от хора с доказани принципи и качества – професионалисти и експерти в своята област, именно в този ключов момент, когато България има историческия шанс да отстоява националните си интереси в Европа, за да работят за силна България в обединена Европа. “

Пълния текст, който формулира платформата за “Български манифест за Европа” можете да намерите в приложения документ.

___________________________________________________________________________

Приложение:

1. Тескст на преамбюла на “Български манифест за Европа

https://dsb.bg/uploads/files/Announce-BMfE-Final(1).pdf

2. Визитни картички на екипа “Български манифест за Европа”

https://dsb.bg/uploads/files/Визитки_участницич-евроекип.docx

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...