ПЪТЯТ НА МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ КЪМ ЕВРОПА

18 ноември, София– Днес, на официално събитие в София бе представен екипът на “Български манифест за Европа”. В навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС, България няма заявени приоритети и ясна визия за утвърждаването на страната ни, като съвременна Европейска държава.

“Да, България!”, ДСБ, Зелените, ДЕОС и други организации и граждани с визия за бъдещето на Европа и достойното място на България в нея инициират поредица срещи и дискусии с българските граждани, за това в каква България искаме да живеем и как членството на страната ни в Европейския съюз създава гаранции за икономически растеж, благосъстояние, свобода и достойнство.

Събитието бе открито от Светослав Малинов и Стефан Тафров, водещите идеолози на екипа на “Български манифест за Европа”. Светослав Малинов, евродепутат и член на НР на ДСБ отбеляза факта, че в началото на неговия професионален живот, дебатът на членство на България в Европейския съюз е бил точно толкова далечен и безнадежден, колкото към днешна дата дебатът за членството на Турция, който мога да ви уверя че е напълно безперспективен.

Затова е убеден, че по време на неговия живот са се случили наистина исторически обрати. Бил е военнослужещ на е Варшавския договор, а днес участвал в създаването на Отбраната на Европейския съюз. Надява се в края на мандата си да има две досиета, защото така се наричат законопроектите в Европейския съюз. Въпреки това е разтревожен, че България е единствената страна, която след включването си в Европейски съюз е влошила драстично показателите като върховенство на правото, демокрация, човешки права и дори провеждане на демократични избори. “Как така българите, чийто устрем към Европа не можеше да спре, днес живеят с най-ниските доходи и не са в състояние да предизвикат важни реформи, след като преди това бяха пример за смелост и радикалност. България не трябва да губи своите исторически победи и приоритети, за които и аз лично съм се борил и съм давал всичко от себе си. Никога не съм мислил, че България ще встъпи в своето първо председателство под мониторинг и извън Шенгенската зона. Затова и ще участва с всичките си сили в тази нова инициатива, защото България трябва да заеме своето достойно място като средно голяма държава, лидер, когато става за идеи, решителност и политическа воля. Нека след време, когато погледнете към днешното събитие да си кажете, че то е в основа нещо толкова значимо и голямо като позицията на България в ЕС.”, завърши Светослав Малинов.

След него, Стефан Тафров, член на “Да, България!” каза, че “Това, което ни предстои, е едно колективно интелектуално и политическо усилие. Като се започне от първите свободни митинги през 1989 г, през протестите по време на Лукановата зима 1990-1991 г., после и на Виденовия глад през 1996-1997, до недоволството ни днес срещу модела “Кой” и завладяната държава, основната движеща сила, която тласка обществото ни напред, е справедливият гняв на гражданите. Днес осъзнаваме, че гневът не стига. Трябва ум, трябва зрялост, трябва план за действие, трябва смелост. Време е да превърнем гнева в бъдеще! За България това бъдеще е само и завинаги европейско.”

В своето изложение пред събралите се, лидерът на “Движение Да България” Христо Иванов сподели, че “Тези хора не са партийци. Тези хора не са кандидати за позиции и за евродепутати. Тази платформа не е предизборна, тя не е партийна. Представяме Ви умове. Представяме Ви сърца. Представяме Ви експертиза, представяме Ви енергия. За България. Тази платформа е отворена. Към нея ще се присъединяват други хора и вероятно ще получава подкрепа от други организации. Тази платформа има една задача и тя е да ни върне усещането за посока. За нашата европейска посока. Защото европейският проект не е просто проект за това как България да се закачи за влака на ЕС. Европейският проект е проект, в който трябва да гарантираме, че ние ще бъдем част от Европа не просто по география и по традиция, а по стандарти. “.

След това лидерът на ДСБ Атанас Атанасов подчерта, че още при учредяването на ДСБ основаният слоган на партията е бил “За Силна България в обединена Европа”. “Ние се създадохме да работим за това, защото бяхме убедения, че такава е каузата на демократична България, да бъде част от европейската цивилизация. Днес, 10 години след осъществяването на тази мечта на поколения българи, се опитват да ни убеждават, че е важно България да е стабилна, стабилна не означава, че е силна. Днес, нито Европа е достатъчно обединена, нито България е силна. Тоест, нашата основна кауза стои неизпълнена. За това, ние от демократичната общност създаваме този екип от хора с доказани принципи и качества – професионалисти и експерти в своята област, именно в този ключов момент, когато България има историческия шанс да отстоява националните си интереси в Европа, за да работят за силна България в обединена Европа. “

Пълния текст, който формулира платформата за “Български манифест за Европа” можете да намерите в приложения документ.

___________________________________________________________________________

Приложение:

1. Тескст на преамбюла на “Български манифест за Европа

https://dsb.bg/uploads/files/Announce-BMfE-Final(1).pdf

2. Визитни картички на екипа “Български манифест за Европа”

https://dsb.bg/uploads/files/Визитки_участницич-евроекип.docx

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...