Първо да свалим кабинета, после ще търсим съюзници

Реформаторите имаме прекалено големи цели, за да има сръдни около листата
Светослав Малинов ще представлява Реформаторския блок в Брюксел. Зам.-шефът на ДСБ бе подгласник на Милена Кунева в листата за евроизборите, но преференциалният вот му отреди челното място.
– Г-н Малинов, доволен ли сте от резултатите на изборите?
– Можехме да се представим и по-добре, малко не ни достигна, за да имаме двама евродепутати. Трябваше да си повярваме повече, разбира се и манипулациите на социолозите също навредиха, внушавайки на хората, че нямаме никакъв шанс. Добрата новина е, че ЕНП в България печели убедително със 7 депутати срещу 4 на ПЕС. Това е една от най-големите победи в процентно изражение в Европа. Ние сме една от малкото страни, които запазват съотношението си от миналите избори, когато ЕНП извоюва много голяма победа в Европа. Другата голяма новина е, че антиевропейските български сили няма да имат представителство в ЕП. България изглежда по-изчистена политически след тези избори.
– Очаквахте ли вие да се окажете водач на листата на реформаторите след изборите?
– Участвал съм в няколко избора в рамките на ДСБ и “Синята коалиция” и всеки път се надявам да победя. Кампанията, която направихме заедно с Меглена Кунева и всички останали лидери на блока, беше кампания най-малко за двама лидери. Преференцията не промени посланията и отношенията, просто избирателите направиха своя избор. Ще се опитаме да го разчетем, но той е “за” депутат на РБ.
– Не смятате ли, че преференциалният вот каза точно обратното на вашите думи, че сте представител не на РБ, а на ДСБ? Както и че избирателите в дясното имат нужда от ясен десен кандидат?
– Аз съм депутат на РБ, кой точно е гласувал за мен ще стане ясно. Предполагам, че това са и тъмносините избиратели, но всеки глас, който е даден за мен, е и за РБ. Преференцията даде просто една възможност за избор.
– Не се ли опасявате, че това пренареждане може да внесе напрежение в редиците на РБ, някой да се обиди?
– Достатъчно по-сложни неща направихме заедно, достатъчно бяха и прокобите срещу нас, че няма да има блок, че няма да наредим листата. Но ние направихме добра кампания и продължаваме напред. Мисля, че сме достатъчно политици, за да разбираме, че РБ е основата на бъдещето реформаторско правителство. Когато имаме толкова високи цели – да променяме България, смятам, че тези дребни огорчения за част от избирателите едва ли могат да бъдат проблем. По-скоро се проведоха първични и реални избори в един ден.
– Как продължава оттук нататък РБ?
– Разминаването между българския парламент и представителството на гражданите в него е драстично. Това започва да се усеща всеки ден и първа задача на РБ са предсрочни избори. За тази цел ще употребим всички възможни средства на една извънпарламентарна опозиция. Надявам се, че на всички стана ясно, че колкото повече БСП настоява да остане във властта, толкова по-зле ще се представи на следващите избори. Така че, ако не друго, поне страхът на БСП ще доведе до предсрочни избори. Освен ако ДПС вече не е взело решение, защото в настоящия момент, макар и да е отблъскващо, от тях зависи какво ще се случи.
– След едни предсрочни избори как виждате конфигурацията на новото управление?
– Няма да може да се управлява без РБ и нашите идеи.
– РБ готов ли е да влезе в управленска коалиция и с кого?
– Ние ще се борим за всеки десен глас, след изборите ще направим изводите си и ще обявим своите намерения. Нека се мобилизираме и да изхвърлим ДПС и БСП от управлението. Това може да стане още наесен.
– Силните резултати на антиевропейските партии какво развитие на ЕС предполагат?
– Кризата на доверие в ЕС според мен ще го тласне към по-смели решения. Доверието на гражданите е дадено точно за това на политиците там. Но мисля, че само 1/5 са антиевропейските гласове, те са далеч под нужното, за да се преосмисли политиката му.
– Защо Германия не гласува масово срещу ЕС?
– Защото там политическият дебат за разлика от английския е ценностно натоварен и никой от сериозните партии не поставя под съмнение ЕС. Освен това германците са свикнали да работят с факти, те са наясно какво им струва ЕС и колко печелят от него.
Копирано от standartnews.com

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...