Прошко Прошков: Управлението на София е марионетно

Трудно е да се намери по-лош кмет от Борисов, Фандъкова поне полага старание

ащо решихте да се кандидатирате за кмет на София?

Реших убедено да приема номинацията на организациите в ДСБ, защото се чувствам готов. Вече над 3 години съм районен кмет на София. Районният кмет е като автомонтьор под автомобил, успява да види как действа всичко. Въпреки ограничените си правомощия успях да разбера какви са дефицитите и как може да се управлява градът. Сега искам да предложа своята алтернатива. Отделно от експертната си подготовка, имам политическата воля да наложа промяна в София. Само преди 4 години в апогея на славата на ГЕРБ успях да спечеля много трудни избори в труден район на София като “Лозенец” без да имам публичната известност, която имам в момента. Сега смятам, че мога да донеса най-много гласове на десницата.

Как стоят в момента нещата в Столична община и каква е алтернативата?

Трудно е да се намери кмет, който да се справи по-зле от Бойко Борисов. Според мен г-жа Фандъкова полага повече усилия и старание. Проблемът на сегашното управление обаче е, че то е марионетно на държавното управление. Кметът не показва политическа воля да се справи с проблемите, които му се поставят от държавата. Когато бе кмет, Борисов настояваше държавата да обърне внимание на София с твърдението, че е особен град и столица. Не видяхме продължение на тази позиция от г-жа Фандъкова. Бойко Борисов обаче продължи да прехвърля проблемите на другите. “Топлофикация – София” стана държавна, докато бе кмет и общинска, когато стана премиер.

Ако кметът е на мястото си, а аз съм такъв кмет, трябва да се възпротиви на всяко вредно решение за града. Когато човек стане кмет, това го правя всеки ден в “Лозенец”, спира да мисли идеологически, а да отстоява интересите на тези, които са го избрали. Това е голямата разлика между мен, част от моите колеги и другите. Аз станах политик на улиците на “Лозенец” докато събирах подкрепата на хората. Трябва да се спре с политическите шаманизми, с безумните обещания и кметът да слезе при проблемите на столичани.

Кой е най-важният проблем на града, който трябва да се реши най-бързо?

За всяка група хора в София има най-важен проблем и затова не обичам тези квалификации. Може обаче да маркираме един популярен акцент. Първо е начинът, по който се харчат парите за безумното кърпене на дупки. Това пряко засяга състоянието, в което се намира пътната настилка. Твърдя, че ако се променят методите и ако се синхронизират централната община, районните кметства и експлоатационните дружества, следи се и се контролира, до няколко години проблемът може да бъде напълно решен. Сега нещата се правят грешно във всеки един компонент.

Кметът, който има политическата воля да спре “хранилката” с асфалта, ще векува в София. Това е само едно от нещата. Хората критикуват и мен, и други районни кметове за лошата инфраструктура без да знаят, че ние нямаме никакви права за управление на инфраструктурните обекти в града. Опитаха се да ни превърнат в треторазрядни чиновници, а ние сме избрани и носим пряко доверието на хората. Въпреки това съм се държал като политик и съм един от малкото районни кметове, които не простиха грешките на общината и не премълчаха добрите неща.

Какви проблеми имахте в работата на Столична община. Ще има ли различно отношение към районните кметове?

Аз имам не лични, а системни проблеми при работата си със Столичната община. Централизацията на всички дейности, когато не се демонстрира нещо различно от стандартния за България административен хаос и некомпетентност, доведе до това, че всичко започна да става трудно и бавно. Питайте столичани как се справят със сроковете по преписки дирекции като “Архитектура и градоустройство” или “Зелени системи”, колко време отнема да се затвори една улица за преасфалтиране и т.н.

Много от тези функции могат да бъдат делегирани на районните кметства. Но някой явно се плаши, че не умее да контролира и централизира всичко при себе си.

Политическият модел на стимулиране на отделни инвестиционни проекти и разтакаване на други, само защото определен район на София не е получил “правилния” си политически представител, не е добър. Когато големият кмет и малките кметове синхронно вършат работата си, полза има и за тях, и за софиянци. За три години като районен кмет съм присъствал само на няколко оперативки в Столичната община. Това не е нормално. Това не е нормално отношение към хората, които познават пулса на кварталите си и могат да свършат работа.

Кои инициативи успяхте да реализирате за над 3 години като районен кмет?

Първото нещо, което направих, беше да изгоня една неправомерно настанена в детска ясла фирма. Подмених над 10 детски площадки, проектираме и се надявам да изградим още. Ремонтирахме части от всички училища в района, включително възстановихме фасадата на едно от най-старите училища в София – 120 ОУ. Спасих зелена площ на бул. “Черни връх”, която държавата, управлявана от Тройната коалиция тогава, се опита да присвои и да застрои. Разширихме с помощта на Столичната община една детска градина и проектираме нова в района на зоопарка.

По отношение на културните събития съумях да направя повече. Създадох няколко места в “Лозенец” като Водната кула, които станаха притегателна точка в опит да се върне градският стил на живот. Всяка година вече в района има концерти, върнахме рока и джаза по улиците ни. “Лозенец” е много ощетен в това отношение заради безумното презастрояване, което предизвика и оскотяването на хората. Районът беше забравил, че е място на наследници на интелектуалци. Това трябва да се върне като дух. С моите усилия и подкрепата на общинския съвет Водната кула стана общинска собственост.

За жалост не успях да направя много неща, не защото не съм искал, а защото не срещнах разбиране. Един пример – от ден първи изисквах да се ремонтира ул. “Богатица”, защото бе така необходимия байпас предвид предстоящото блокиране на “Черни връх” заради строежа на метрото. Това бе отказано и все още не се прави нищо по въпроса за проектиране.

Как ще се справите с инертността на общинската администрация? Тя често е удобно оправдание да не се върши работа.

Това е въпрос, с който вече съм се сблъсквал. В “Лозенец” срещнах скована в едно недопустимо мислене и отношение към хората районна администрация. Въведох веднага т. н. дълъг четвъртък за администрацията, когато тя работи до 19 часа, за да може да бъде ползвана и от работещите хора. Обнових администрацията с млади и амбициозни хора.

Има ли корупция в общината и има ли ли сте пряк досег с нея?

Законът за обществените поръчки продължава да има големи недостатъци, които създават възможности за това. Аз мога да ви посъветвам да обърнете внимание на централизирания конкурс за поддържането на зелените площи. За първи път в историята районните кметове не получиха пари да окосят дори и една градинка. При това положение ставаме свидетели как се провежда процедурата и се получиха едни нереално ниски цени. Когато някой предложи да работи под себестойност, това вече е сигнал за проблем. Това означава, че ще имаме слаб контрол върху количествата. Друга проблем – Столична община продължава да работи лошо със своите дружества, които в миналото се доказаха като извор на корупция. Всички помним “Софийски имоти” и “Озеленяване”. Ако се приемат и предложенията на ГЕРБ държавни и общински фирми да получават поръчки без процедури по ЗОП ще се отвори едно мазе, в което може да бъде приютена цялата кочина. Процедурите трябва да бъдат напълно прозрачни. Кметът на София, ако е на място, трябва заедно със своите колеги от страната да подготви законопроект за промяна в ЗОП, чрез който да се даде достъп на всички фирми до публичните финанси. Особено в криза, бизнесът трябва да е реален и да дава хляб на хората.

Как трябва да се процедира с монополистите в София?

Престъплението при приватизацията на БТК заедно с комуникационните канали доведе до това сградите в София да бъдат обкичени с жици. Фирмите не могат да плащат непосилните такси за използване на трасетата. Общината трябва да предложи паралелни трасета на разумни цени. Ние не можем да лишим хората от комуникации. По отношение на “Топлофикация-София” ще изложа своите възгледи по време на същинската кампания, защото тя се управлява непрозрачно и нямам основни данни. В случая със “Софийска вода” или ЧЕЗ основното е строг контрол върху инвестиционната дейност и пълно съобразяване с всички останали инвестиционни намерения, за да не прекопават вече ремонтирани улици. Трябва да бъдат наложени графици за тези ремонти и всеки, който излезе от този график трябва да плаща глоби.

С какво, според вас сте по-добър от другите двама кандидати в дясно – първо Петър Москов (ДСБ), а след това и на вота в Синята коалиция – Владимир Кисьов (СДС)?

Смятам, че всички десни сме горе-долу хора от един сой. Аз не искам да коментирам моите приятели, в случая конкуренти във вътрешната надпревара. Това, което смятам като свое предимство по принцип е освен опита, фактът, че аз никога не се принизих до чиновник, който кърши пръсти в общината. Градих се като политик по улиците на “Лозенец”. Ходих там, където бях хвален, и там, където бях руган. Не съм се крил от никого. Търсех медиите, когато ми трябваше подкрепа за реализация на проекти. Имам енергия да върша тези неща, защото София е моят град и градът на моите родители. А от по-стари години имам опит и от работата си в Германия по проект за оптимизация на транспорта.

Ще има ли проблем за Синята коалиция да се разграничи от управляващите в момента, предвид факта, че има двама зам.-кметове и пое отговорност, подкрепяйки кмета на ГЕРБ?

Почти нищо от споразумението с г-жа Фандъкова не е изпълнено. В това споразумение не сме предвиждали да се правят неконсултирани с нас действия. Ние не подкрепихме презонирането на града при сегашното несправедливо харчене на данъците на столичани. Хората усетиха това и те, с реакцията си, а не Йорданка Фандъкова, уволниха Минко Герджиков заради провала му.

В нашето споразумение се говореше за децентрализация на управлението на София, а се случи точно обратното. Ние не сме се подписвали под споразумение за вземане на заробващ заем за транспорта, който в крайна сметка дори не отива само за транспорт, а за спирконавесите. Ние така и не придобихме чувство, че управляваме съвместно. А колкото до двамата ни зам.-кмета от Синята коалиция, ще кажа жалко, че са само двама. Явно двама заместници не стигат, трябва и кмет.

Какво смятате за реална цел на същинския вот?

Кмет на София. Никоя друга. Така беше и в “Лозенец”, макар че имаше “доброжелатели”, които си мислеха, че едно момче от квартала не може да стане районен кмет. Същата цел се поставя и сега. Ще дам всичките си усилия независимо от резултата на предварителните избори, за да има София добър кмет. Столицата е функция не на един човек, а на милион и половина души, които трябва да бъдат вдъхновени от нещо. Аз се опитвам да правя това всеки ден в района, надявам се да имам шанс да го направя и в цяла София.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...