Прошко Прошков: София трябва да стане като Виена

Ще правя ъндърграунд театри в крайните квартали

Син развод е равен на разстрел в краката

Демократи за силна България номинираха Прошко Прошков, кмет на столичния район “Лозенец”, за кандидат-градоначалник на София от Синята коалиция. На 15 май Прошков спечели вътрешните избори в ДСБ срещу съпартиеца си Петър Москов. След няколко седмици той ще премери сили срещу Владимир Кисьов от СДС.

Г-н Прошков, каква е вашата визия за София като един от кандидатите на Синята коалиция?

Столицата има нужда от истинско управление. Сега то е подчинено изцяло на партийната върхушка на ГЕРБ.

Не са защитени интересите на софиянци, които поредна година ще очакват завода си за боклук. За пореден път сме изправени пред екологична криза. София не се развива по начин, по който да почувстваме, че живеем в европейска столица. Ние говорим постоянно за тривиални неща – за дупки, за тротоари, за кал, за кучета… Не че не е важно, но не може да бъде програма на политическа сила. Това е техника на администриране, на ефективно харчене на средства.

Имате ли впечатление от работата на общинския съвет?

Като настоящ кмет на район “Лозенец” мога да кажа, че той е превърнат в машинка за гласуване на административни преписки, а не е орган за местно самоуправление. Планът на София трябва да се приема ежегодно. Къде са големите проекти и идеи? Къде е мечтата София да бъде град на науката и технологиите? Сега имаме Студентски град, който представлява умалено копие на нещо между близкоизточен център за забавление и малък Лас Вегас. Той не носи студентски дух!

София има нужда от визия, която да я направи красив град.

Първото нещо, с което ще се захвана, ще бъде запазване на архитектурно-историческия облик на центъра. София е малката Виена и трябва да възстанови облика си.

Не неглижирате ли така периферните райони?

Не. Те в момента обидно се наричат спални, абсолютно гетовизирани и урбанизирани територии. Не от гледна точка на някакви малцинства. Те по-скоро са емоционални гета. Не само заради липсата на транспортна, но и на културна връзка с центъра на града, с пулса на културния живот в столицата.

Как си представяте например един район като кв. “Дружба”?

Районите като “Дружба”, “Обеля” и другите периферни квартали имат нужда от прилична инфраструктура. Трябва да се помисли за тяхното интегриране. Има хора, които дълго време не слизат до центъра. Това, разбира се, не е по тяхна вина. Ние имаме нужда да очертаем културни маршрути, по които те да слизат в София. Изкуството намира своето изражение в центъра – театри, опера… Периферните райони могат да станат център на алтернатива. Могат да се предвидят площи, които да се отдават на хора, занимаващи се с алтернативно изкуство.

Това означава ли, че искате да има театри в периферните квартали?

Защо не, нещо като ъндърграунд театри, улично изкуство, концертни и спортни зали. В тези райони трябва да има по-големи проекти, защото те облагородяват пространството около себе си и променят манталитета на самите граждани. Не бива всичко да е съсредоточено в центъра.

Можем ли въобще да си позволим такива големи проекти?

Да, при условие че се научим да привличаме средства. Като изключим програма “Транспорт” и метрото, София е доста неефективна по усвояване на европейски пари, което е непростимо на фона на кризата.

Как ще мотивирате сините избиратели да гласуват за вас, а не за Владимир Кисьов от СДС?

Аз съм в кампания пред хората от мига, в който стъпих при гражданите в район “Лозенец”. Това бе през 2007 г. Тогава всичко премина само под един знак – търсене на доверие. Много дълъг и болезнен процес. Но според мен това е единственият честен подход в една кампания. Оттогава постоянно печеля доверието на гражданите, губя, отново възстановявам, печеля…

Не губите ли от факта, че сте действащ кмет? Кисьов като общински съветник остава встрани от всекидневните проблеми на хората и не трупа негативи?

Напротив. Аз съм кмет. Общинските съветници не носят персонална отговорност. И помните добре безобразията на общинските съвети в миналото, от които още не можем да се отърсим. Тогава гражданите заклеймиха десните като хора, които са управлявали София престъпно. Аз съм представител на коренно различно поколение. Ние сме се отърсили от тези модели. Аз не си спомням да съм участвал в неясни сделки.

Намеквате, че Владимир Кисьов е участвал?

Не. Хубавото е, че аз съм от поколението млади, които израснахме по митингите. И после станахме политици.

Лидерът ви Иван Костов все повтаря, че дава път на младите. Не смятате ли, че той е натрупал достатъчно негативи от миналото и трябва да мине на заден план?

Изваждането на нови лица механично е вредно и самоцелно. Млади не означава по-добри. Не отричам качествата на Мартин Димитров като ново лице в политиката, но СДС не направи огромен скок напред. Точно защото има големи натрупвания от миналото. По отношение на това кой да е лидер в ДСБ, ако някой успее да спечели повече доверие и да прояви повече политическа воля от г-н Иван Костов и да се докаже като политик от неговия ранг, то тогава по естествен път вероятно ние ще имаме процес на промяна. Но до този момент такъв не се е появил. И това е съвсем обективно. В ДСБ все още няма изградени политици, които да достигнат нивото му. А политическите партии имат нужда от силното лидерство. Това е позитив за тях. В интерес е и на нашите приятели от СДС.

Нямахте ли впечатление, че Петър Москов бе кандидатурата на Иван Костов за кмет на София? И вашият избор не беше ли бунт срещу лидера ви?

Това не е вярно.

Москов дори имаше разлепени плакати по “Витошка”?

Това го е направил самият Москов, а не ръководството. Нито един от двама ни не е обявяван като номинация на Националното съвещание на ДСБ. Всеки в ръководството има личен фаворит, но не изказва предпочитания. Дебатът бе сред симпатизантите. Петър си избра плакати, аз търсех доверие сред хората – разговори, действия. Имаше избори, което е демократично. А не някой да командва отгоре.

Да, но на Костов му викате Командира!

Това не е измислено от нас. Външни инсинуации. Единствено той не се държи като Командир в политическото пространство. Само той не посочи свой кандидат!

В СДС посочиха кандидатите!

Да, затова казвам, че те нямат проверена подкрепа в собственото си партийно семейство. Например кандидатът на СДС за президент Румен Христов се класира трети на изборите за лидер на СДС. Тоест очевидно изборът на човек, който може да няма цялото доверие на партията, е решение на ръководството. Това не е проблем, но въпросът е доколко това го прави витален.

В Синята коалиция датата на отворените избори се превръща в ябълката на раздора. Ако съюзът ви се разпадне…

И друг път съм казвал, че десните ще се разстреляме в краката, ако Синята коалиция се разпадне. Това ще е абсолютно неправилен ход за нас. Синята коалиция не може да бъде въобще поставяна на масата. Ние искаме по-късна дата заради организацията. Трябва да се организират всички общини в България, училищата, където ще е вотът. Хората трябва да знаят къде ще гласуват.

Да, но от ръководството на “Раковски” 134 има гласове – ако не се разберем за датата, ДСБ да си правят сами избори.

О, това са емоционални изказвания, които не ме притесняват. Ние технологично трябва да гарантираме вота.

Какво е имотното състояние на Прошко Прошков. Забогатяхте ли на шефския пост в район “Лозенец”?

Нямам придобито имущество в последните години. Да, имам апартамент. Също и жилището на родителите ми. Но те са ми от преди кметския пост. Движа се със служебна кола, нямам лична. Мечтата ми е в София да не ми се налага да ползвам кола.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...