Прошко Прошков: София има нужда от лидерство, което балансира и отстоява нейните интереси по коректен и партньорски начин

Водеща: В предизборно време сме, затова и изборните теми са сериозна част от времето в “Преди всички”. Днес в студиото ще разговаряме с кандидатът за кмет на София, издигнат от “Синята коалиция”, Прошко Прошков. Добро утро.

Прошко Прошков: Добро утро.

Водеща:Кампанията е в своя край. Как я оценявате? Успяхте ли да участвате в едно честно състезание, откроявайки вижданията си за решение на проблемите на столицата?

Пр. Прошков: Няма състезание в тази кампания, няма и кампания. Ако попитате председателя на предизборният щаб на ГЕРБ г-н Цветанов, който е и шеф на МВР, който е и шеф на ромското включване в България, управлява парите за ромите, т.е. троен конфликт на интереси, той би искал кампанията да е приключила вчера. Кандидатите на ГЕРБ за кмет на София, за президент биват крити от дебат, няма дебат. За София няма нито един досега освен един радиодебат в странен формат. И всъщност аз си мислех днес, като идвах насам към студиото ви, че вероятно това е отплата, знаете ли. Някак си Цветанов, Борисов се отплащат на своите кандидати, като ги крият от медиите, дават им комфорт. Това е отплата за това, че те пък криеха мръсните тайни на управлението. Чух сега рекламата тук на г-жа Фандъкова, преди да започнем – реални действия, реалността, резултати. Реалността е съвсем друга в София. Реалността е съвсем друга. София се управлява от Цветанов, който подреди листата на ГЕРБ. Управлява се от Андрей Иванов, неговия ковчежник. Това е реалността в София. Аз се кандидатирах за кмет само заради това да променя тази реалност. Аз спечелих досега два предварителни избора в моята партия ДСБ, в “Синята коалиция”, което показва, че съм наистина нахъсан и убеден, че градът има нужда вече от кмет, а не човек, който е част от екипа на премиера. Защото премиерите се сменят, а София има нужда от лидерство, което балансира и отстоява нейните интереси по коректен и партньорски начин, а не подчинен на когото и да било.

Водеща: С какво бихте започнали, ако успеете да спечелите състезанието за кмет на столицата? Пр. Прошков: Разбира се, че ще започна с това да говоря за тайните, които и в момента се опитвам да говоря, но не мога да стигна до всички медии. Благодаря на националните медии все пак и на “Хоризонт” за обективността, но има медии, които се ползват с. . . са като цитадела за останалите кандидати и ГЕРБ се ползва с техния комфорт, защото прикрива тайните им. Ние, които говорим за Общинска банка, нямаме достъп до часовите вестници. Примери ви давам такива. Това ще започна. Вече като кмет силата ми да говоря и да споделя какво се случва ще е голяма и ще започна мигновено с изграждането на онази система, която ще извади всичко на светло – от обществените поръчки, ще инвертаризирам цялата собственост, ще поднеса цялата информация на хората от София, за да имам техния имунитет и тяхната защита, за да не стана поредният кмет, който ще бъде на менгемето на корпоративните интереси, и за да не бъда поредният кмет, който ще завърши безславно. Нито съм усмихнат тарикат, нито съм мутра, нито съм подчинен на някого. Аз съм Прошко Прошков, обичам си града, в който живеят моите предци и аз, и, да ви кажа честно, съм изключително мотивиран да направя този пробив. Този пробив, който направи през. . .

Водеща: Прозрачността.

Пр. Прошков: . . . 1934 г. инж. Иван Иванов, най-добрият кмет на София. Не докарването на водата е единственият му успех. Той започва, той заварва една корумпирана до дъно община, в която започва да публикува, в сп.”Сердика”, всичките финансови отчети, всички разходи на общината. По този начин започват да се случват добрите неща в града. Ние трябва да променим начина на управление.

Водеща: Изваждате всичко на светло и оттам. . .

Пр. Прошков: Знаете ли дупки, кучета. . .

Водеща: . . . започвате с. . .

Пр. Прошков: . . . всичките теми, за които говорим 20 години.

Водеща: Първо, второ, трето. Какво? Боклукът на столицата?

Пр. Прошков: Ами, първо, боклукът на столицата, заводът за боклук, който е най-скъпият в Европейския съюз и трудно върви и в момента процедурата му, е едно изключително престъпление на. . . първо на Софиянски и след това на Борисов. Софиянски ги опаковаше като бонбони боклуците и ги изхвърляше по провинцията, а отпадъкът е богатство за града. Един зелен рециклиращ град има нужда за отпадъка си като ресурс, а не като бреме на гърба си. Борисов се разтака толкова години, защото не можеха да се разберат как точно да стане тяхната схема, защото те работят в схеми. В момента има такива нарушения около този завод, че ако се навлезе навътре. . . Аз ще го направя като кмет и ще извадя цялата истина. Да не говорим за безумната идея да се депонира над 30 процента от преработения отпадък. Отново депо, отново една сравнително голяма част остава в депото Това за боклука добре, но бюджетирането на София – готви се пореден бюджет в стил “Минко Герджиков”, който ще бъде копи-пейст на предния. Копираме, вмъкваме. Бюджетите на София се правят по порочен начин, вкарват се години наред едни проекти, примерно кръстовища на две нива ги гледам вече четири години в бюджетите. Защо се вкарват? Защото всички знаят, че няма да се случат и накрая администрацията, бюрокрацията ще разпределя парите си, както й скимне, по политически принцип, по районите в София и без реални приоритети. Знаете ли, в тази. . . някак си сякаш сме в някаква обедна почивка на политическото в момента – няма политическо, няма дебат, няма дискусия, и в тази обедна почивка на политическото са се развихрили бюрократите с пълна сила. Бюрократите, които прикриват милиционерщината, които прикриват изключителната корупция и страха. В провинцията цари страх. Казвам ви го, това го споделят нашите колеги. Страх, политическа репресия. В София някак си обществото е приспано може би, но аз знам, че то ще се събуди, аз знам, че то осъзнава политическия момент. Единственият кандидат, който може да измести ГЕРБ от управлението в София, съм аз, Прошко Прошков, и съм автентичен представител на сините, на тези демократи, които като деца бяхме по площадите, а сега израстваме като ново поколение и си отстояваме тия ценности, и няма да носим товара на грешките от миналото, защото ние идваме с нова сила.

Водеща: За да прокарате идеите си като кмет обаче е необходим голям брой общински съветници, които да ви подкрепят. Съветниците трябва да кажем, че се избират само на първия тур. . .

Пр. Прошков:Така е.

Водеща: . . . на изборите. Затова е много важно да призовем всички хора, които наистина искат да имат своя принос в избора на общински съветници, да се явят на първия тур и да ги посочат.

Пр. Прошков: Права сте напълно.

Водеща: На какво разчитате вие?

Пр. Прошков: Аз разчитам на добро присъствие на “Синята коалиция” в общинския съвет, с номер 33 се гласува за листата и за мен като кмет. И мога да ви уверя в едно – независимо от конфигурацията на общинския съвет, ако кметът е на мястото си, ако кметът не е просто бюрократ, който говори, че работи упорито, но пък всъщност си тръгва на всяка. . . на 20-ата минута от началото на общинския съвет, ако кметът въведе тази система на контрол на общинския съвет и ясно и категорично заявява какво иска да се случва в тази общински съвет, то той ще получи медийното внимание, защото вие сте там, журналистите, винаги на общински съвет. Гражданите могат да го следят. Има подкрепата на обществото един кмет, който знае какво иска, който ще поставя въпросите и ще притисне. . . Няма общински съветник, който да откаже нещо публично, което е добро за града. Аз искам да спра картелирането независимо от политическия цвят на общински съветници в групички по интереси в зависимост от точката, която гласуват. Това го прави един буден кмет, един кмет с политическа воля, спечелил доверие и през доверие стигнал въобще до тези избори.

Водеща: И зад който стои дадена политическа партия.

Пр. Прошков: И групата на сините винаги е била гарант за смислени решения в общинския съвет. Едни от най-добрите предложения, неизпълнени поради липсата на политическа воля от ГЕРБ, бяха дадени от нас. Ние искахме регистър за обществените поръчки в общинския съвет. Ние искахме и създаде се временно, но беше доста палиативна, комисия за контрол на разходите по бюджета, която те закриха набързо, защото имаше притеснение от нея. Ние сме авторите на предложенията за културно-историческото наследство и археологията на града. Това е една група, която ще бъде гарант за почтеност, разбира се, не само тези хора, във всички групи могат да се намерят почтените. Във всички групи може да има и брокерите. И важното е, аз отивам със спокойствието, че листата на сините е подредена на тайно гласуване на събрание, както самият аз съм печелил доверие и съм бил избиран с реална битка за доверие, а не е редена от Цветан Цветанов, не е редена от олигарси, не е редена от медийни магнати, не е редена от някакъв тип абсолютно интереси, обвързани в такъв неприятен кръг, че човек не му се иска и да поглежда вътре.

Водеща: А как ще спрете, г-н Прошков, източването на общинската хазна чрез общинските дружества и изтичането на средства към политическите партии, разбира се, чрез тях.

Пр. Прошков: Разбира се, че първо ще протестирам остро срещу промените в Закона за обществените поръчки. ГЕРБ искат да въведат тъй наречените ин хаус поръчки, общински дружества да получават без конкурс задачи и да изпълняват по бюджет, който те си изберат, общо взето. Това е политическа корупция. Това нещо ще настоявам в момента в парламента заедно с нашата парламентарна група, на която имам подкрепата, да бъде отменено. И второто нещо, което ще направя – ще закрия най-вредните от тях, като “Софийски имоти”, “Галатея”. Ще реформирам “Топлофикация” – има го описано подробно в програмата ми как, така че сметките да намалеят. Да има ясни сметки и да се либерализира доставката за етажната собственост. Ще направя необходимите реформи по отношение на всички останали дружества и ще закрия тези, които не трябват. Общинска банка, продължавам борбата, трябва да я върна. Борисов шест години не я връща на София. Борисов не я върна, аз питам защо. Сега банките струват много по-малко, отколкото струваха преди кризата. Това ще бъде поета отговорност – аз няма да спра да си искам да си върна банката. Аз няма да бъда Георги Кадиев, който написал и си призна навремето интервюто на Илия Павлов за опашката и гущера. Аз не смятам, че гущерът, като си откъсне опашката, ние не трябва да ровим назад. Всички, които си носят отговорност за Общинска банка, трябва да бъдат сезирани. Кой сезира досега прокуратурата? Фандъкова? Не, не е сезирала. От ДСБ има сигнал до прокуратурата. Ще искам Цветанов да се опита, ако още е на поста си, когато аз стана кмет, да си свърши работата и да разследва отново, и да възобнови разследването за Общинска банка. Пък нека не получавам трибуна в основни ежедневници.

Водеща: Ние сме в края на този разговор. С едно изречение как да приключим?

Пр. Прошков: Искам в София да няма заспиване. Искам хората да са будни, пожелавам им го от сърце. Нека да гласуват, за да не им реши въпроса Цветанов с купените гласове и с репресията и страха. София е градът, от който винаги е започвала промяната в страната и националното обновление. Призовавам ги да гласуват, призовавам ги да подкрепят демократите. Благодаря ви.

Водеща: Прошко Прошков, кандидат за кмет на София от “Синята коалиция”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...