Прошко Прошков: Време е софиянци да усетят ползата от плащаните високи данъци

Състоянието на столицата не е цветущо, защото управлението й е марионетно на държавното. От град на университетите, тя трябва да се превърне в град на технологиите, каза пред LiveNews кандидатът на ДСБ за кмет на града.

Г-н Прошков, ДСБ не излъчи един кандидат за кмет на София и имаше състезание. Освен истински демократично определяне на кандидат, това не бе ли сигнал към избирателите за вътрешни спорове?

Единственият естествен начин за правене на политика е чрез търсене на доверието на избирателите. ДСБ доказа, че единствената партия в България, която е готова да проведе успешно такова вътрешно състезание. А и какъв по-добър начин, ние, представителите на новото поколение в ДСБ, а и в политиката, да се заявим като сериозни политици, ако не през оценката на нашите съмишленици, членове и симпатизанти, които, като политически хора знаят кога и как е необходимо тяхното участие. Ние всички губим и печелим битки, след което сме по-силни и по-витални като политици. За мен е чест и гордост да бъда кандидат за кмет на София на Демократи за силна България.

Спекулация е да се говори за каквито и да било проблеми между партиите в Синята коалиция, които да не могат да се решат в един конструктивен диалог. С вътрешните избори в ДСБ и предварителните в Синята коалиция, ние влизаме заредени с енергия в предстоящата кампания. Това е демократичният, непопулистки начин, по който да ангажираме гражданите с политическия дневен ред.

Кои са трите неща, които успяхте да свършите като кмет на район “Лозенец”?

Много неща успях да свърша през своя мандат като кмет на район “Лозенец”. Бяха подмени и изградени десетки детски площадки, и в момента проектираме още. Във всички училища в района извършихме необходимите ремонти, в това число възстановихме фасадата на едно от най-старите училища в София – 120 ОУ. Освободих за най-малките деца ясла, в която неправомерно беше настанена една фирма. Преборих се зелени площи да си останат такива, а не да се превръщат в основа за поредните бетонни чудовища. Един от успехите ми като кмет на район “Лозенец” бе утвърждаването на Водната кула като културна и историческа забележителност на “Лозенец”, като място за отдих и културни събития, където хората могат да прекарват свободното си време на чист въздух.

А какво не довършихте?

За жалост, когато дойдоха на власт ГЕРБ, продължиха политиката на БСП към местната власт, спряха процеса на децентрализация, а правомощията на районните кметове останаха на ниво, близко до това на обикновени посредници. За това не успях да направя много неща. Един пример – от първия си ден като кмет изисквах да се ремонтира ул. “Богатица”, защото това е необходимият байпас, предвид предстоящото блокиране на “Черни връх” заради строежа на метрото. Това бе отказано и още не се прави нищо по въпроса за проектиране.

Първите неща, които бихте направили като кмет на София?

Управлението на града е денонощна работа и по никакъв начин не се изчерпва с две телевизионни изяви, показно рязане на лентички и прибиране в къщи, където сам като куче да си гледаш мача. Като кмет съм ежечасно ангажиран с хората, с разрешаването на проблемите на града и ще продължавам да работя по този начин. Състоянието на София не е цветущо, защото управлението й е марионетно на държавното, защото липсва политическа воля за отстояване интересите на софиянци. Аз съм от поколението на сините политици, които успяхме да прекъснем пъпната връв с модела Софиянски в Столична община и имам волята и енергията да прокарам нужните реформи, така че София да не се управлява повече като малък град, а нейните жители да усетят реалната полза от плащаните високи данъци.

Сега няма да се спирам на всяка една дупка или куче по улиците на града. В последните години софиянци живеят в град, чийто управници говорят само за три неща – пътища, тротоари, почистване, които или не се случват, или се правят некадърно. София има нужда от големи идеи. Градът се нуждае от големи проекти, които да обхващат всички по-малки теми, да намерят решение на проблемите и, много важно, да развият потенциала на града. София е градът на университетите и трябва да използваме това, за да го направим и град на технологиите. Ако спечеля доверието на избирателите както кмет на София, издигнат от Синята коалиция, ще вкарам научния подход в управлението и планирането на града.

София се нуждае от интегрирано планиране, което включва разбира се и плановете за развитие на всеки район. В момента крайните квартали на столицата са гетовизирани, вместо интегрирани, откъснати са не само транспортно, но са и изолирани от културния и духовен живот на града. Периферията на София трябва да придобие нов смисъл, с нова социална и икономическа стойност за града и жителите му.

Хора от ГЕРБ в Столичната община са заявявали пред мен, че с Вас се работи добре. Очаквате ли тежък сблъсък с ГЕРБ на политическа основа на местните избори?

Точно такъв сблъсък очаквам, явяването избори не е нищо друго, освен политически сблъсък. С мен се работи добре, когато от другата страна срещам разумни и смислени предложения. Може да попитате хората от ГЕРБ как се работи с мен, когато смятам, че дадено решение или действие е в разрез с интересите на жителите на София. Гарантирам ви, че последното нещо, което ще чуете от тях е “лесно”. Не смятам, че София, нашата столица, в момента се управлява добре и разрешението за това е силна политическа воля с конкретни политически решения, това прави политическия сблъсък неизбежен.

Известна е оценката на ДСБ за наложеното от управляващите назначаване на районните кметове. Какво ще донесе това в бъдеще?

Винаги сме защитавали позицията, че децентрализацията, независимо дали в държавното или местното самоуправление, е гаранция за прозрачна и ефективна работа в полза на гражданите. Най-чистото и честно решение беше ГЕРБ, с малко политическа воля, да промени закона, така че районните кметове да разполагат с реална власт. Вместо това, те посегнаха на изконни демократични права на гражданите, лишиха повече от 2 милиона и половина българи от правото да изберат пряко своите районни кметове. За съжаление ГЕРБ не се вслушаха не само в нашите аргументи, а в аргументите на експертите, които ги предупреждаваха да не посягат на демократичните принципи. Сега, вместо Столична община да се съсредоточи в “големите” проблеми, а районните администрации да концентрират усилия върху разрешаването на “малките”, има дублиране на действия, липса на координация и ред, и ненужно изразходване на средства.

Как приемате Бойко Борисов като евентуален кандидат на ГЕРБ за президент? И твърдението на Цветан Цветанов, че ако се стигне до балотаж, ГЕРБ не очаква подкрепа на Синята коалиция?

Напоследък нищо казано от вътрешния министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ не буди учудване у мен, та така и с тази си реплика. Цветан Цветанов не казва нищо ново. А и както преди дни Иван Костов каза, единственият шанс на ГЕРБ да се задържат още малко на повърхността, е Бойко Борисов да е кандидатът за президент. А до балотажа има още много време. Дори може да се окаже, че ГЕРБ са готови да подкрепят кандидат-президентската двойка на Синята коалиция за втория тур на изборите.

Чий кандидат за президент би подкрепила Синята коалиция на балотажа, ако самата тя не е там? Как бихте приели подкрепа от ДПС (след скандалите за връзки на определени хора с лобито на ДПС)?

На Синята коалиция. Колкото за някаква вероятна подкрепа от страна на ДПС, ще кажа само, че всяка партия сама решава към кого да насочи вниманието на своите избиратели.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...