Прошко Прошков: Влизам в политическата битка, за да стана кмет!

Разчитам на подкрепата демократичните софиянци, на онези, които винаги са гласували в синьо и в оранжево, казва кандидатът на Синята коалиция за градоначалник на София

Прошко Прошков е роден на 31 Август 1974 година в София. Завършва Техническия университет – инженер по автоматика и системотехника. Работи четири години в Германия по проекти за програмно осигуряване за индустрията и за моделиране и оптимизиране на трафика в железопътния транспорт за немските железници. Прошко Прошков е един от учредителите на партия ДСБ. Кмет е на район “Лозенец” от ноември 2007 година след балотаж срещу кандидата на ГЕРБ и бивш шеф на БНР Поля Станчева. През май 2011 г. печели вътрешните избори в Демократи за силна България, а през юни и първичните избори в рамките на Синята коалиция и става кандидат кмет на София на Синята коалиция.

– Г-н Прошков, вече сте в предизборна кампания, но и в края на един кметски мандат. Затова искам да ви попитам за равносметката ви след 4 години управление на столичен район?

– Постигнахме най-добре работещата и удобна за гражданите администрация в София. Служителите работят с граждани без обедна почивка, а в четвъртък приемното време е до 19:00ч.

Спасих от приватизация една детска градина. Всички училища в района са ремонтирани и с подменена дограма. Има още много неща, с които се гордея. Разбира се има и такива, с които не успях да се справя за 4 години, но това само ме амбицира още по-силно.

– Управляващите от ГЕРБ сякаш не издържаха на изкушението и приеха кметовете на райони отново да бъдат назначавани. Как ще коментирате този “рестарт”? – Това е милиционерското желание всичко да е под една шапка. Тези хора живеят в миналия век. Ако могат, ще подредят всички софиянци на една огромна опашка пред кметството. Вместо избрани от хората управленци, които познават проблемите на своя район и квартал, ще ни натрапят чиновници – трепетлики, които ще мислят как да не ядосат партийния си началник, вместо как да услужат на софиянци.

– При откриването на кампанията казахте, че няма ред и конкуренция и дребният бизнес няма достъп до общински проекти. Какво трябва да направи една нова общинска администрация, за да се “отпушат нещата” за малкия бизнес? – Пълна незабавна публичност на всички проекти, поръчки и конкурси. Незабавно ще кача цялата информация в интернет, както и отчета за всеки похарчен общински лев. – Обединени земеделци, които са част от Синята коалиция, на всички свои форуми бият камбаната за тежкото положение на дребния и средния бизнес. Залагате ли на едно бъдещо партньорство с тях в общинския съвет? – Разбира се. Не само защото сме заедно в Синята коалиция, а и на лична основа. Запознах се с Петя Ставрева по време на изборите 2009 г. Оттогава сме приятели. В моя екип има хора, които тогава обиколиха страната с г-жа Анастасия Мозер. С възторг говорят за земеделците ветерани, които са срещнали във всеки град – хора преминали през ада на комунизма. Удивително е как г-жа Мозер познава всеки от тях поименно, биографията и семейството му.Харесва ми това, че земеделската идея е в голяма степен потомствена – днешните дейци на Обединените земеделци са деца и внуци на активни членове на БЗНС. Тази политическа традиция е особено ценна в бедния на историческа памет обществен живот.

Реално ли е, според вас, да се обещава намаляване на данъчната тежест и може ли това да стане в условията на криза? Помним, че финансистът на общината Минко Герджиков беше принуден да подаде оставка заради сгрешени данъци след новото райониране.

По-важно е данъците да бъдат справедливи. Такса смет например в момента се събира като данък – на жилищна площ. Самотна възрастна жена днес често плаща повече от многолюдно семейство, а изхвърля много по-малко боклук. Трябва справедливост, а не самоцелно намаление или увеличение. Другият аспект на въпроса е, че пари в общината има достатъчно. Те обаче не се управляват добре и изтичат през ситото от корупция и шуробаджанащина.

– Каква, според вас, е най-важната тема за града и какво бихте направили най-напред, ако станете стопанин на “Московска” ЗЗ?

Трябва да се промени моделът на взимане на решение, при който няма управляващи и опозиция, няма политически дебат, а грубо договаряне зад гърба на софиянци. Всички участват в разделянето на баницата, в поръчките и злоупотребите. Това не е политика, а фирма, някакво ООД. Ще го спра от първия ден, като извадя всичко на светло – в интернет ще пише кой, кога, как и защо е гласувал. Когато всичко става пред очите на гражданите, няма как да се сговарят и да си разпределят.

С голяма категоричност в едно интервю казвате, че ще ликвидирате дупките в София. Не е ли това най-неизпълнимото обещание? Всеки започва от разбитите улици, но проблемът с дупките остава. – Проблемът не просто е решим. Аз твърдя, че ще го реша за 2 години. Какво става в момента – ремонтират някоя улица. Месец по-късно Топлофикация я разкопава, за да сменят тръби и отново асфалтира. След това разкопават от Софийска вода и пак асфалтират. Другаде кърпят едни и същи дупки всеки сезон, вместо да преасфалтират основно цялото платно. Цяла мафия печели милиони от този нарочно организиран хаос. Аз ще наложа предварителен график на ремонтите и неустойки за зле свършената работа. Ще забравим за дупките на третата година. София не може да е единствената столица с дупки. Трябва да бъдем в крак с времето – град от ХХІ век. – Вие познавате управлението на София отвътре. За какво най-остро критикувате сегашната администрация, която постоянно подчертава големите инфраструктурни проекти за града като метрото, околовръстния път, водния пръстен? –За отказа ú да промени модела на управление. В резултат на порочния модел, дори и тогава, когато се правят добри неща, те се правят неефективно, разпиляно, без ясна стратегия и без отчетност на средствата. Резултатът е безконтролно харчене на огромни средства и недостатъчно качество. Да, околовръстният път е важен приоритет. Но при едно наистина добро управление, за същите пари могат да се направят освен южната дъга и още няколко десетки километри ключови булеварди, които да отпушат трафика в града. Вместо това, парите потъват в неясни джобове. – Моля ви да коментирате и една актуалната тема – случващото се в Катуница и допустимо ли е да има спонтанни демонстрации на огромен брой хора, вместо да бъдат разрешени от общината? – Катуница е само един симптом на проблем, който тлее от години. Държавата е абдикирала от малките градове и селата. Там хората живеят в постоянен страх, тормозени от мутри и крадци. Цели региони са превърнати в лунни пейзажи от разградени дворове, не остават нито домашни животни, нито реколта, нито желязо. И държавата я няма. Катуница рано или късно щеше да се случи. Въпросът е ще имаме ли политическа мъдрост да се заемем с решаването на проблема. Или ще седим отстрани и ще се вайкаме пред телевизора, докато не пламне и под прозореца ни. – Сещам се, че един кандидат президент разположи щаба си в подножието на президентството. Допустимо ли е това и общината ли дава подобно разрешение? –Не е проява на добър вкус, но не бих искал някой да каже, че е загубил изборите, защото са му забранили да разпъне палатката си на точно определено място. Все пак, един силен кандидат няма нужда да се превръща в атракция за чуждестранните туристи. – Г-н Прошков, каква е прогнозата ви – допускате ли, че може да не стигнете до балотаж ?

Влизам в политическата битка, за да стана кмет. Малко вероятно е да спечеля на първи тур, така че балотажът е задължителен етап от победата. –Колко хора очаквате да ви подкрепят на 23 октомври и какво е най-важното ви послание към софиянци?

Аз съм добър кмет, но лош гадател. Разчитам на демократичните софиянци, на онези, които винаги са гласували в синьо и в оранжево, на онези, които по площадите на София извоюваха свободата и демокрацията и това да станем член на Европейския съюз. Тези хора години наред търпят загуби. Аз мога да им донеса победа. Мога да донеса промяна, а от София ще тръгне политическата промяна в страната. Посланието ми накратко: С номер 33 да вкараме София в крак с времето!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...