Прошко Прошков: Битката за София е битка за сърцата на хората

В неделята, която мина, проведохме вътрешни партийни избори. Те трябваше да решат кой ще бъде кандидатът на ДСБ за кмет на София. На тях се явихме г-н Петър Москов и аз. Спечелих с разлика от около 230 гласа – достатъчно голяма, за да е категоричен резултатът от изборите, но и достатъчно малка, за да покаже, че надпреварата беше истинска, съдържателна и оспорвана. Сега, няколко дни по-късно, искам отново да кажа, че за мен и за пътя ми като политик участието в тези избори беше важно, победата – гордост, а съревнованието с г-н Москов – чест. Благодаря на всички, които подкрепиха мен в тази достойна надпревара. Благодаря и на онези, които подкрепиха конкурента ми заради това, че бяха на висотата на истински демократи, уважиха изборите и излязоха да гласуват. На гласовете и сърцата на всички тези хора разчитам в предстоящите нови битки.

Какво предстои оттук нататък? Следват предварителните избори, на които един срещу друг ще се изправим двамата с кандидата на СДС Владимир Кисьов. Те се различават от отминалите по две важни неща. Първо, те вече не са вътрешно партийни, а вътрешно коалиционни. Надпреварата вече не е само между личности, а и между партии с техните организации и твърди поддръжници. СДС ще мобилизира целия ресурс, с който разполага, за да осигури победата на своя кандидат. Ето защо е изключително важно на тези избори всички членове, симпатизанти и привърженици на ДСБ да се обединят и да покажат, че София е не просто синя, а тъмносиня. Всички, които в неделя гласуваха за мен, всички, които гласуваха за Петър Москов, както и всички, които не успяха да гласуват по една или друга причина, нека сега ми дадат подкрепата и доверието си, ако искаме да надделее нашата политика и нашето виждане за демокрацията, което ние смятаме, че е правилно и полезно за България.

Втората особеност, по която предстоящите избори се отличават от отминалите, е тази, че на тях ще бъдат поканени да участват не само членовете на ДСБ и СДС, но и всички столичани, независимо от това дали членуват или не в някоя политическа сила. Те приличат много повече на същинските избори за столичен кмет и затова са толкова важни за нас – Демократите за силна България. На предварителните избори за кандидат на Синята коалиция трябва да надделее една от две политически визии, една от две управленски философии за развитието на София. Ако вярваме, че нашата, на демократи за силна България, политическа визия е по-правилна и по-полезна за хората, трябва да положим всички усилия, за да стане така, че официалният кандидат на Синята коалиция за кмет на София да бъде кандидатът на ДСБ.

Това, което смятам за свое предимство пред кандидата на СДС, е че съм представител на поколение млади политици, което вече завоюва място в обществения живот. Това поколение трябва да определи нови каузи и стратегически цели за нас българите, които да осмислят усилията ни и да им дават енергия. Именно новото поколение десни политици, към което имам гордостта да се числя, носи енергията, която ще позволи на българската десница да си възвърне загубените през годините на прехода обществени позиции. Гордея се с всеки ден от работата си в район Лозенец през изминалите четири години. Аз никога не си позволих да бъда кукла на конци на ничии интереси, защитавах само интересите на избралите ме. Аз никога не съм участвал в непрозрачни договорки, в ощетяване на гражданите чрез неизгодни сделки. От есента на 2007 година съм по улиците на район Лозенец и София и гледам хората в очите, получавам подкрепа, получавал съм и нападки, но никога не съм бягал, защото политиката е това – търсене на доверие и почтено отношение към гражданите.

Живея в София и виждам бъдещето си тук. Моят кмет не може да бъде марионетка, не може да бъде проект на партийна лаборатория, не може да бъде обикновен технократ, превиващ снага пред политическата воля на неграмотно и недобросъвестно правителство. Аз не търся сделка, не търся съглашение и не търся партньорство с управляващите от ГЕРБ

Ето защо съм убеден, че кандидатът на Синята коалиция за кмет на София трябва да бъде представител на това поколение, и вярвам, че с вашата подкрепа, на интелигентните, сърцати и убедени демократи, на предварителните избори това ще стане факт.

В средата на управленския си мандат ГЕРБ е изгубил много повече обществена подкрепа, отколкото му се ще да вярва и отколкото показват социологическите проучвания, които естествено отразяват картината в страната отпреди няколко месеца. По всичко личи, че ще губи и още. Това означава, че шансовете на ГЕРБ да спечели кметското място в столицата бързо намаляват. И тъй като най-новата история показва, че на БСП й е трудно да спечели местни избори в София, простата сметка сочи, че шансовете на Синята коалиция растат. Съвсем вероятно е победителят в предварителните избори между кандидатите на ДСБ и СДС да стане кмет на София. И тази победа ще бъде началото на възраждането на автентичната българска десница.

Нека положим всички усилия Синята коалиция да спечели изборите и новият син кмет на София да бъде от ДСБ. Благодаря ви, че ме подкрепяте и че ще ме подкрепяте до края!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...