Проф. Христо Хинков: Здравната каса винаги е била донор на държавния бюджет

В голяма степен парите убиха лекарското, заяви министър на здравеопазването в оставка.

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Христо Хинков обясни защо не пожела да бъде министър и в кабинета “Габриел”, както и какви са реформите в здравеопазването, които не успя да осъществи и кой му попречи.

“Големият удар дойде, когато зам.-министър, който бях посочил като ключов за моя мандат, беше сменен. Нямам отговор до този момент защо. Мисля, че формалният повод беше твърде неподходящ за това, което се случи след това. Два месеца и половина работех с двама заместници, молех се някой да дойде и да поеме текущата работа. Докато накрая ми беше посочен зам.-министър от ПГ на ГЕРБ”, заяви проф. Христо Хинков в студиото на “Опорни хора”.

Според него конкретни лица по една или друга причина са търсили някаква конфронтация. Предположенията му са, че не е могъл да удовлетвори техните очаквания. Министърът в оставка е убеден, че не всички в ПП-ДБ са търсели конфронтация.

“Още в началото на мандата си смених главния секретар, който бях наследил и прецених, че с него няма да мога да работя така ефективно. Това доведе до доста сериозна реакция от страна на групата на “Продължаваме промяната”. Има група от хора, които смятат, че разбират доста добре здравеопазването, за да се вслушват в един нов министър. Мога да дам пример със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, направих всичко възможно да сменим формулата. Получихме нотификация от ЕК с известни коментари. След което се оказа, че прочитът от страна на здравната комисия е друг – че ЕК дава отрицателна нотификация, което не е вярно”, каза проф. Хинков.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че не се прави необходимото българските граждани да получат лекарствата, от които се нуждаят, нито да си ги купят на цените, на които се внасят, защото “просто изчезват”. 

“Много хора виждат интерес в това да се увеличават парите за здраве в Здравната каса чрез трансфери от държавния бюджет и това да не се обвързва с ефекта върху населението от наливането на тези пари”, коментира проф. Хинков.

Като положителна тенденция той посочи, че за период от 25 г. детската смъртност намалява от 16 на 4%. Също и достъпът до здравеопазване, защото който се е лекувал в чужбина, знае каква е разликата. 

Министърът в оставка призова да се оптимизира системата, да спре наливането на пари в Здравната каса и потъването им “в пясъка”.

“Има натиск от различните политически групи в парламента. Преди да се увеличи здравната вноска трябва да се оптимизират разходите и да се направи одит на системата. Винаги Касата е била донор на централния бюджет. Не е въпрос има или няма пари. Системата работи относително добре. Парите убиха лекарското в голяма степен. Ужасни примери има – “ще си пусна компютъра срещу 400 лв.”, “ако нямате 12 00 лв. – вратата е ей там”, даде пример проф. Хинков.

Проф. Хинков съобщи, че му е предлагано, ако иска да остане като министър и след ротацията. Той беше категоричен, че ще съдейства на Катя Панева, спрягана за негов наследник.  

“Очаквам, че Катя Панева ще бъде подкрепена от партията, че ще има необходимата смелост да продължи реформите и да запази една част от екипа, аз с каквото мога ще ѝ помагам”, добави проф. Хинков.

Източник: www.bgonair.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...